Totalitáriusnak, rasszistának, antiszemitának, nácinak és sztálinistának, valamint nőgyűlölőnek tartja a Hupikék Törpikéket egy francia politikai elemző. Antoine Buéno szerint Aprajafalva „a sztálinizmussal és a nácizmussal átitatott totalitárius utópia archetípusa. Először is: a magántulajdon nem létezik a törpöknél. Pénz meg mégannyira sem. Amikor a magántulajdon vagy a pénz mégis előkerül, az mindig bajt okoz nekik” – írja a szerző. A törpök világa egy mindenható és egyedülálló vezető, Törpapa által irányított kollektivista társadalom, amelynek tagjai „röhejesen” puritánok.

 Smurf Bandphoto © 2007 Lana | more info (via: Wylio)

A szőke Törpilla az idealizált árja szépség megtestesítője. A főellenség, Hókuszpók pedig a szerző szerint görbe orrával egyértelműen a harmincas évek antiszemita karikatúráit idézi.

Buéno Okoskát Trockijjal állítja párhuzamba a szemüvege miatt. Sőt, szerinte a törpök világában gyakoriak a szovjet jelképek: a sarló és a kalapács.

Én továbbmennék.

Tuti, hogy a Mikulás is kommunista, mert neki is piros szerkója van, sőt, sokszor szemüveget is visel.

Asterix és Obelix történetében a druida szintén aranysarlóval szedte az ágakat a falusiaknak, amiből azután – rettenet! – varázsitalnak nevezett drogot készített. A sarló nélkül a szer sem készülhetett el, mással szüretelve hatástalan maradt. A gall falu egyszemélyi vezetője egy tehetetlen, pajzson cipelt vezető, míg a valós hatalom az erőszakot alkalmazó két jóbarát kezében van. A gallok ráadásul rendszeresen összeverik egymást és a rómaiakat is. Tehát az Asterix kommunista, erőszakközpontú, addikt személyekről szól, így csak rosszat közvetít.

Bob, a Mester. Egy iszonyatos részben Bob táncversenyre készül Matilddal a postáslánnyal és észre sem veszi, hogy Wendy mennyire szeretne vele menni a rendezvényre. Mikor Matild végül mégsem ér rá, Wendy lesz a párja. Megnyerik a versenyt, de Wendy nem ennek örül igazán, hanem annak, mikor Bob búcsúzóul puszit dob neki az ablakba. Iszonyat! Szegény szexuálisan frusztrált Wendy! A JAG szerelmi szálának forgatókönyve gyerekeknek. Pfujj. Pfujj. Fertő.

Eperke. Néhány unatkozó, nyafka, egyedülálló, állandóan fesztivált szervező kertvárosi plázacica élete egy nagy öreg féreg táraságában. Kell ezt még magyarázni? Meg sem próbálom, mert kitehetjük a 18-as karikát.

Ti milyen meséket tudnátok megfejteni/ideologizálni? Törpenetesen elmés javaslataitokat törpöljétek ide a kommentdobozba!

 

Center

http://hvg.hu/kultura/20110601_hupikek_tiorpikek_rasszizmus