Nagyon nehéz az időmet beosztani úgy, hogy teljes munkaidőben dolgozom. Takarítani, hétvégén főzni, mosni, vasalni is kell, és azért a gyerekekkel tanulni és foglalkozni sem ártana. És még maradjon idő a páromra és magamra is, miközben kisebb egészségügyi problémákkal is küzdök. De ezzel az időbeosztással gondolom, nem mondok újat.

És azzal sem, hogy a gyerekek születésétől kezdve frászolok állandóan, vajon maradt-e vegyszermaradék a babaruha mosószerrel történő mosása után, vajon elég tiszta-e a padló (és babafürdetővel mostam fel vagy három évig), vajon elég jól betettem a vakdugót a konnektorba, nehogy belenyúljon, és a sarokvédő ottmarad-e az asztal sarkában ha celluxszal is leragasztom, és elég jól zár-e a biztonsági öv, ha a gyereket beleültetem az autós gyerekülésbe, ésatöbbi. Gondolom, vannak még rajtam kívül hasonló szülők, akik csak főleg maguknak idéznek elő álladó parát, de sajnos változtatni rajta nem nagyon tudnak már.

 Szóval elmentem az orvoshoz egy problémával, és megkérdezte, hogy vajon miért is szedek még 41 évesen is fogamzásgátló tablettát. Habogtam, hebegtem, hogy voltam nőgyógyásznál, megkérdeztem, mit ajánl fogamzásgátlásra, és felírta ezt a három havi 9000 forintos gyógyszert. Mondta, hogy abba kell hagyni, mert ez bizony az agyvérzés kockázatát növeli érettebb korban. És (ez már más okból, de) hagyjam abba az aszpartam és nátrium glutamát tartalmú ételek fogyasztását is. Szinte felháborodtam ezen, hiszen én nem használok nátrium glutamátot főzéskor, semmilyen ételízesítő port nem teszek bele az ételekbe. De az orvos csak kitartott emellett, és leírta az egész folyamatot, amiért nagyon hálás vagyok.

És akkor rájöttem. Lehet, hogy én olvasom a termékeken a címkét, hogy mit tartalmaz, de étkezőben ebédelek minden munkanapon. És ott használják a glutamátot. Mivel tudtam, hogy kevés időm lesz a főzésre, utánanéztem, hol nem használják ezt az adalékot. És igen: mindenhol. A gyermekek iskolai menzáján is!

Amikor elmegyünk a boltba, a gyerekek könyörögnek a finomságokért. A nátrium glutamátot és ízesítőanyagokat tartalmazó sós chipsekért és a színezőanyagokat, mesterséges aromákat és állományjavítókat tartalmazó cukorkáért, és a mindenféle műdolgokat tartalmazó löttyökért.

De a reggelire készített májkrémes kenyérben is ott vannak az adalékanyagok és csak akkor döbbentem meg, mikor az ártatlan lekváros kalács volt a menü és, bár gondosan kiválogattam a legmegfelelőbb adalékmentes lekvárt, de végül azt is elolvastam, mi van a kalácsban. Gyakorlatilag a félkilós pékáru csomagolásának egyik hosszabbik felét a tetejétől az aljáig befedte a sok hozzávaló. Én úgy tudtam, a kalácsban liszt, só, cukor, tojás, vaj, élesztő és víz van. És ez a felsorolás nem tett ki egy sort sem, nem hogy egy egész oldalt.

A kenyérben is van mindenféle. Az előre készített halrudakban vagy a rántott harapnivalókban. A tejkészítményekben, a fagyikról, jégkrémekről, kekszekről nem is beszélve. Egyik bevásárláskor szétnéztem a boltban, röntgenszememmel vizslatva mi az, ami még ételnek mondható és nem valami laborban kotyvasztott kutyulék. Anyukák, apukák által a polcoknál, a műélelmiszerek előtt és vásároltak. Alig volt tiszta élelmiszer a boltban.

És mit is vettem én a gyerekeimnek? Emulgeálószereket, nátrium glutamátot, aszpartamot, kéndioxidot, szulfitot, nitrátot, ciklamátot… Én lisztet, tojást, tejet, vajat, gyümölcsöt, zöldséget, húst szeretnék a gyerekeimnek adni! Miért engedik egyáltalán azt, hogy az élelmiszerek mást is tartalmazzanak? És miért is tartalmaz a menza nátrium glutamátot? Mert nem elég finom? Mert nem ennék meg a gyerekek? Mert növeli az étvágyukat? Inkább egyenek annyit, amennyi jólesik, de ne legyen benne ez a teljesen felesleges anyag. Érezzék a zöldségek, húsok TERMÉSZETES ízét!

H. Tóth Mónika

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?