Bárki, aki oktató kórházban, egyetemi klinikán szült, felidézheti, zavarta-e az egyre-másra felbukkanó orvostanhallgatók látványa, nem is szólva arról, ha még meg is kérdezték, megvizsgálhatják-e vajúdás alatt, rosszabb esetben a beleegyezését sem kérték a vizsgálathoz.

„Bennem volt könyékig a fél osztály,  a varrásnál meg összecsődültek megint, pedig nekem nem hiányoztak”

- számolnak be sokan, nem is szólva arról, hogy van, aki a köré gyűlt számos rémült arcból értette meg: itt valami nagy baj van. A tanulóknak is sokszor kínos a helyzet: még gyakorlatlanok, zavarban vannak, miközben a páciens esetleg a pokolba kívánja őket. De tanulni muszáj!

Jobban eleresztett országokban egyre ritkábbak ezek az élmények, a betegjogok kiterjesztése meg is nehezítette a tanulók részvételét vizsgálatokon, műtéteken, szüléseken. A medikusoknak mégis meg kell tanulniuk a szüléslevezetést, vizsgálatot, a felkészülést a rendkívüli helyzetekre - ám ehhez már sokszor nem valódi pácienst, hanem a technológia legmodernebb vívmányait használják.

„Egészen megdöbbentő, mire képes ma már a szimuláció”

- nyilatkozta az ausztrál bábaoktató, miután látta, az életnagyságú, mozgó-nyögő, teljesen valósághűen viselkedő orvosi szimulátort, a kifinomult mechanikával és szoftverrel ellátott, hatvanezer dollárba kerülő SimMom babát. 

„Beszél, sóhajt, nyög...akár a valódi anyák.  Hálistennek viszont a „káromkodás” funkciót kihagyták belőle, és szeretnénk, ha ez továbbra is így maradna!”

 Minden mást azonban valósághű „szcenációk” segítségével begyakorolhatnak a tanuló orvosok és nővérek, a váratlan szituációkra is felkészülhetnek, sőt a császármetszést is meg lehet tanulni a segítségével.

A SimMom szimulátorhoz a legtöbb szimulációs képzési centrumban tartozik újszülött-és csecsemőszimulátor is, amelyen a gyerekgyógyászok, neonatológusok tanulhatnak.  Egyes skóciai vagy amerikai kórházakban pedig képzett élő önkéntes segítők ÉS szoftveres-mechanikus „műanyák” segítségével akár a vízben szülés levezetését is megtanulhatja a bábajelölt.

Az egyszerűbb vizsgálatokhoz persze vannak kevésbé kifinomult, némileg vicces, de nem kevésbé hasznos eszközök is: például az a műanyag „terheshas”, amin a finom vizsgálómozdulatokat lehet begyakorolni anélkül, hogy a gyakorlatlan kéz bármilyen kellemetlenséget okozzon egy valódi anyának vagy valódi magzatnak.  Egy norvég fejlesztőcsapat pedig olyan megfizethető árú „csomaggal” rukkolt elő, amely szándékaik szerint a fejlődő országokban is jól használható a szülés közbeni rázós helyzetek kezelésének betanulására, olcsón és a használt nyelvtől független módon bemutatva a lényeges fogásokat.

A medikusok, leendő bábák, nővérek általában szeretik a szimulációs gyakorlatokat: egyes felmérések szerint az ilyenen résztvevők több mint fele szinte az első gyakorlás után bátrabban fogna mondjuk egy hüvelyi vizsgálathoz, egy váratlan helyzet kezeléséhez, a többszöri gyakorlás, a változó forgatókönyvek pedig tovább mélyíthetik a valóban alkalmazható tudást.

Se szeri, se száma az európai központoknak, ahol ilyen környezetben lehet orvosnak, nővérnek, bábának tanulni, a zord észak-skóciai Invernesstől a lengyelországi Poznanig,  a német Mainzig vagy az amszterdami szimulációs központig.  Persze nemcsak szülést, hanem számos más szituációt is gyakorolnak a beszélő-lélegző műembereken: vénás vérvétel, intubálás, életjelfunkciók vizsgálata, mentőtiszti teendők. De vannak babák fogorvosi oktatásra is: persze költségtakarékos módon ezeknek csak a feje van meg, no meg a foga, amit fúrni lehet.

És itthon? Nos, alaposan le vagyunk maradva, bár a Honvéd Kórház oktatóközpontjában van már hasonló baba (szülni nem tud, de élethűen modellez rosszullétet, agyvérzést, szívrohamot),  és a leendő szimulációs központokhoz magyar fejlesztésű szoftver-tudástár és komplex környezet is készült már, várva a kórházak és egyetemek érdeklődését. De a többségnek marad a leselkedés a szülészeten, ahol valódi anyák adnak életet valódi gyerekeknek, és néha pokolba kívánják a tanulni vágyó orvostanhallgatókat, akiknek persze valahogy meg kell ezeket tanulni, a könyvek, a videók, a tantermi magyarázatok messze nem elegendők a gyakorlathoz.

Ha valaki szívesen megnézne egy ilyen műanyás vagy félig-meddig élő, de nem valódi szülő nő közreműködésével történő oktató szülést, akkor például ezeket a videókat érdemes elindítania:

https://www.youtube.com/watch?v=15tBSqe07CU

https://www.youtube.com/watch?v=mUhlSPHpeus

https://www.youtube.com/watch?v=wP_8O3mKChw

Vakmacska

Források:

https://limbsandthings.com/au/news-events/press/northumbria-healthcare-receives-prompt-birthing-simulator-from-generous-loc

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2520723/Birth-simulator-gives-3D-view-inside-mothers-body-prepare-midwives.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110902110254.htm

http://www.szimedok.hu

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?