Tünde kreatív karácsony

Ez a kézműveskedős dolog nagyon sokat javított a gyerekeimmel való viszonyomon. Eljutottunk odáig, hogy nemhogy veszekedés nincs, de odáig merészkedtünk, hogy ragasztgatás közben énekelünk. Elvégre a Katicák kórusa formációban a nagyobbik lányom ezüstérmet nyert az iskolai énekversenyen, legalább kamatoztatta tudását itthon is (ha már az anyját nem áldotta meg a sors elviselhető énekhanggal).

Én meg végre a legnagyobb nyugalomban készültem a karácsonyra a lányaimmal. Ezúttal mozaiktechnikával díszítettünk különböző tárgyakat. Kreatív sorozatunkban különböző technikákkal készítünk a gyerekekkel karácsonyi ajándéktárgyakat.

Mozaiktechnika

Nehézség: közepesen nehéz, nehéz
Ár: középkategória
Életkor: 6 éves kor fölött

Hozzávalók:

- mozaiklapok
- díszítendő tárgyak, például fa képkeret, fa alapú tükör, üveg fűszertartó, virágcserép/kaspó
- (mozaik)ragasztó
(- gyakorlottaknak fugázóanyag)
(- akrilfesték)

Mivel két alsós gyerekkel álltam neki ennek a korábban még nem próbált technikának, úgy döntöttem, az egyszerűbb változatot választom, és fuga nélküli díszítést terveztem. Hasonló okokból nem üvegből készült mozaiklapokkal dolgoztunk, hanem akrilból készülttel, utóbbi ugyanis nem törik, így sérülésveszély sincs. Ebből adódóan a mozaikköveink mindegyike négyzet alakú volt. Kezdőknek ilyennel könnyebb tervezni és alkotni. (Lehet kapni öntapadós mozaikot is, azzal még egyszerűbb a munka.)

Tünde kreatív karácsony

Először is válasszuk ki a díszíteni kívánt tárgyat és készítsük elő. Egy natúr fa képkeretet például érdemes először befesteni a meglévő mozaiklapjaink színével harmonizáló akrilfestékkel. Ha megszáradt, jöhetnek a kis akrilnégyzetek. Tervezzük meg, hogy hogyan szeretnénk díszíteni a tárgyat.

Tünde kreatív karácsony

Kisebbek tehetik szorosan egymás mellé a mozaiklapokat, teljesen befedhetik velük például egy fa ékszerdoboz tetejét, nagyobbacskák játszhatnak különböző motívumok kirakásával, akinek pedig biztos a keze, egyforma nagyságú helyeket kihagyva hozhat létre különböző formákat. A mozaikdarabokat akár véletlenszerűen is elhelyezhetjük a tárgyon, utólag festékkel is feldobhatjuk a kimaradt helyeket.

Tünde kreatív karácsony

Ha megterveztük a díszítést, ragasztóval egyesével ragasszuk fel a mozaikdarabokat a megfelelő helyre. Vigyázzunk, hogy eltaláljuk a megfelelő ragasztómennyiséget. Ha túl kevés a ragasztó, másnapra leeshetnek a darabok, ha viszont túl sok, akkor kifolyik a mozaik mellett, és csúnya lesz.

Tünde kreatív karácsony

(Ha fugázni is szeretnénk, 1,5-3 milliméterre tegyük egymástól a mozaikköveket, majd száradás után a vízzel elkevert fugázóanyagot spaklival kenjük a felületre, és nyomkodjuk a mozaikok közötti résekbe. 5-10 perc múlva nedves ronggyal törölgessük át a mozaikot úgy, hogy a résekben a fuga kicsit bemélyedjen. Az üvegmozaik nejlonzacskóba téve kalapáccsal apróbb darabokra törhető, újabb lehetőséget adva a változatos tervezésre.)

Mozaikkal sokféle anyag: üveg, kerámia, fa, porcelán, kartonpapír díszíthető.

Tünde kreatív karácsony

Mi annyira belejöttünk a mozaikozásba, hogy feltúrtuk az egész lakást mozaikragasztásra alkalmas tárgyakért. A fa képkereten kívül feldíszítettünk egy régi, piros, ikeás, fakeretes tükröt, egy fűszertartó üveget, egy korábban szalvétatechnikával dekorált fa ékszerdobozt és egy régi virágcserepet is. És még mindig vannak mozaiklapjaink. Veszélyben a falitükör…

Tünde

Köszönet az alapanyagokért a Rayhernek.