Mosható pelenkákkal foglalkozó sorozatunk a pelenkák mosásának egyszerűségéről szóló beszámolóval folytatódik.

Ami a legtöbb szülőt elsőre visszarettenti az újrapelenkák használatától, az a pelenkák mosása. Őszintén szólva nem egy nagy ügy. Még annál is kisebb macera, mint amire készültem. Leírom, én hogyan csinálom.

Szerintem az ideális készlet 2-3 napra elég darab + három/öt. Így 2-3 naponként mosva, amíg az előző adag szárad, marad mivel gazdálkodni. Ha este mosunk, akkor a pelenkáknak van idejük éjszaka megszáradni, és nem kell annyi tartalék.

Tehát a használt pelenkát miután levettem, ha a pelus „tiszta” (nem volt kaki) akkor egyszerűen a szemetes helyett a pelenkatároló vödörbe ejtem. Ha a kakifogó papír elszennyeződött, akkor az mehet egyenesen a vécébe, a pelenka meg a vödörbe. Ennyi!

(A hiedelmekkel ellentétben a pelenkákat nem kell sem áztatni, sem használat után kiöblíteni, előmosni, maguk a gyártók sem ajánlják. Az elején én is lelkes akartam lenni, és öblítgettem, de aztán hol időm, hol kapacitásom nem volt rá, és rájöttem, hogy szükségtelen.)

A pelenkákat így „szárazon” tárolva mosásig (2-3 nap) és semmi bajuk nem lesz, szaguk sincs. (Egy praktikus dolog: a vödör tetejének belsejére fel lehet ragasztani egy kis szivacsdarabot, arra lehet pár csepp teafa, grapefruit vagy levendula olajat csepegtetni, ami fertőtlenít, és kellemes illatot ad.)

A pelenkatartó vödörben van egy gyűjtőzsák, (erre a célra egy régi párnahuzat is megfelel, de csináltam már zsákot egy régi gumis derekú alsószoknyából is) amikor megtelt – kb. két és fél nap alatt – akkor a zsákkal együtt megy minden a mosógépbe, nem kell még egyszer hozzányúlni a koszos pelenkákhoz.  Mosás közben a pelenkák „kiszabadulnak” és tökéletesen átmosódnak.

Számomra a legmacerásabb dolog a megfelelő mosószer megtalálása volt. Miért? A mosható pelusok mosószere nem tartalmazhat enzimeket, optikai fehérítőket, szín- és illatadalékokat, mert ezek mind rontják a használt anyagok vízzáró tulajdonságát vagy nedvszívó képességét. Ugyanezért nem szabad öblítőt sem használni. Sajnos ebben az esetben a mosódió sem megoldás magas szappantartalma miatt, mert ez ugyancsak rontja a pelenkák minőségét. Itt érvényesül a kevesebb több elv, folyékony mosószerből az ajánlott egyharmadát, mosóporból a felét kell használni. (Ha túl sokat használunk, akkor az anyagban megmaradó részecskék megkötik a szagokat és akkor lesz olyan ammóniaszaga a pelenkásvödrünknek, mint egy fodrászatban záróra után).

Mosásra a legjobb a 60 fokos pamutprogramot használni, amiben előmosás is van, de ha lehet a hőmérsékletet szabályozni, akkor az 50 fok is elég. A pelenkákat nem kell kifőzni, a mai korszerű mosógépek és hatékony mosószerek a pelenkákat már alacsonyabb hőfokon is tisztává varázsolják.

Szárításra én egy egyszerű zokniszárítót használok, mert azon jól átjárja a levegő, de a hagyományos szárító is megfelel. A külsők általában 3-4 óra alatt szárazak, a betétek értelemszerűen lassabban száradnak, de egy-másfél nap alatt a legtöbb bambuszbetét is kiszárad. A betéteket lehet akár radiátoron is szárítani, a külsőknek nem tesz jót. Vannak pelenkák, amelyeket eleve dupla betéttel árulják, vagy dupla betétes verzió választható. Így a száraz külsőket a tartalék betétekkel rögtön vissza lehet forgatni a használatba. Én száradás után összerakom őket, és úgy várják a felhasználást.

Hát ennyi. Heti 2 mosással több, a lehető legegyszerűbben megoldva.

Pilár