Menza. Evőeszköz-csörömpölés, kajaszag, napközis piskóta csokiöntettel.  Nektek is ez ugrik be elsőre? Szerettük a kakaót kaláccsal, a már emlegetett piskótát, a milánói makarónit. Nem aratott tetszést, amikor spenót várt főtt tojással, és a paradicsomos káposzta sem mindenkinél volt a gasztronómiai élményei csúcsa.

photo © 2006 Ishikawa Ken | more info (via: Wylio)

 

Sokan sokszor foglalkoztak már azzal, hogy hogyan lehetne javítani, egészségesebbé tenni a menzákon a kínálatot. Texasban most kísérleti jelleggel öt általános iskola úgy szeretne valós képet kapni a diákok étkezési szokásairól, hogy kielemzik, mit esznek szívesen a nebulók.

A kísérletben résztvevő öt iskolát egy szegények lakta körzetből választották ki. Mivel itt a diákok többnyire csak azt eszik, amit a suliban kapnak, azt remélik, így lehet a legvalósabb képet kapni az étkezési szokásaikról. Minden tálcáról két nagy felbontású fotót készítenek: egyet a kiadópultnál, egyet pedig akkor, mikor visszaviszik a gyerekek tálcát. A fotókat számítógépes program elemzi, ami még egy félig otthagyott körtét is képes felismerni, majd a képek alapján nemcsak azt összegzi, hogy mi nem fogyott el, de az elfogyasztott kalóriamennyiséget is kiszámolja. A texasi sulik így szeretnének jobb és egészségesebb kínálatot kialakítani.

Én a magam részéről nem vagyok arról meggyőződve, hogy ezzel a módszerrel valóban a legegészségesebbnek tartott ételek felé lehet majd orientálni a kisdiákokat, mert erős a gyanúm, hogy a sült krumpliból több fogy majd az adatok szerint, mint kelbimbóból, és kevesebb gyümölcsöt esznek meg, mint a csokiöntetes piskóta amerikai változatát.

Szerintetek jó az ötlet, vagy csak arra fog rámutatni, hogy bizony a gyerekek a szénhidrátbombákat jobban kedvelik, mint a párolt zöldféléket? Kies hazánk menzáin mi fogyna szerintetek a legjobban? Ti szerettétek a menzakaját? Volt kedvencetek, vagy olyasmi, amit ott utáltatok meg örökre?

Forrás

Center