E8497e kétszer is élvezte a Péterfy Sándor utcai kórház (nemrég Mrs Curtis nevű olvasónk már írt a Péterfyről) vendégszeretetét. Bár a kórházat sokan a császármetszések fellegvárának tartják, ő hagyományos úton szülte mindkét gyermekét, az ott rutinszerűen felajánlott EDA segítségével. Segíts te is a kórházválasztás előtt állóknak, írd meg, te mit tapasztaltál a kórházban, ahol szültél! Beszámolókat a bezzeganya@bezzeganya.hu címre várunk.

Kétszer is szültem a Péterfy Sándor utcai kórházban, először 2005-ben, majd 2010 februárjában.

Terhesgondozás

Magánrendelésre jártam, a labor- és egyéb vizsgálatokat a kórház rendelőintézetében végeztettem el. A vérvételnél nincs elsőbbsége a kismamáknak, kivéve, ha valamelyik beteg szíve megesik rajtuk. Az ultrahangot a szülészeten kialakított külön helyiségben végzi egy külsős cég, időpontra kell érkezni, de van egy kis csúszás mindig. A vizsgálatot szonográfus végzi, ha ő talál valamit, akkor visszahívnak egy másik napon, és akkor orvos is megnéz. Kedvesek, és a vizsgálat is jó körülmények között zajlik. Be lehet fizetni videóra, képre, kombinált tesztre igény szerint. Az osztályon fekvő és egyéb nőgyógyászati betegek UH-ja mellette folyik, a régi UH-szobában. Érdemes szülésznőt választani, ilyenkor az utolsó labort és az NST-ket a választott szülésznő végzi az osztályon lévő NST-szobában, vagy ha nincs nagy tumultus, akkor a szülőszobán. Körül is lehet nézni, és megbeszélni minden olyan gyakorlati dolgot, amit az orvossal nincs idő vagy alkalom.

Szülészeti osztály

A kórház elég szegény, az osztályon nagyrészt háromágyas szobák vannak, zuhanyzó és WC a huzatos folyosó végén, ráadásul a látogatóba jövők is ezt használják. Se nem tiszta, se nem komfortos. Ha valaki komfortosabb körülményeket szeretne, akkor lehetőség van alapítványi szobákat igénybe venni. Ezekhez van külön WC, zuhanyzó, TV, mikrosütő, néhol még légkondi is. Az egyágyas napi 5000, a kétágyas napi 7000 Ft-ba kerül. Szívem szerint mindenkinek ezt ajánlanám. A látogatók szabadon ki- és bejárhatnak, a szobákba is bemehetnek, ami néha kicsit kellemetlen. Csak vizitkor küldik ki őket a szobából, hétvégén pedig még nagyobb lazaság van.

Szülőszoba

Négy szülőszoba van, barátságosan berendezve, de elég kicsik. Szüléskor épp elfér az orvos, szülésznő, csecsemős és az apuka a szülőágy körül. Szülés előtt sem a beöntés, sem a borotválás nem kötelező, de ha a kismama szeretné, akkor természetesen elvégzik. A vajúdás alatt lehet inni és zenét hallgatni, labda, bordásfal van, kád nincs, és értelemszerűen vízben sem lehet szülni. A szülőszobákhoz egy közös zuhanyzó és WC van. Mindenkinek ajánlják az EDA-t, náluk ez a szülészeti rutin része, de természetesen vissza lehet utasítani. Az EDA-t végig meghagyják, a kitolási szakaszra is. Állítólag egyéni, hogy kinek mennyire csillapítja a fájdalmat, nekem 100%-osan sikerült. Mindenkinek csak ajánlani tudom, szerintem elég nagy rutinnal végzik. A gátvédelemre próbálnak figyelni, bár első szülésnél nem nagyon lehet náluk megúszni a gátmetszést, úgy látom. Szülés után a csecsemőt nem viszik el azonnal, és a kétórás megfigyelés is a szülőszobán van, ha épp valaki nem vár az ágyra. Úgy tudom, császár után az újszülöttet az apuka mellkasára helyezik a korai bőrkontaktus fontossága miatt. De ezt csak a YouTube-on láttam, állítólag helyi specialitás.

Csecsemőosztály

Mind az osztályos, mind a csecsemős nővérek nagyon túlterheltek, de ha segítséget kérnek tőlük, akkor készségesek. Főleg az első babánál fontos, hogy merjen kérdezni a friss anyuka. A fürdetéskor van olyan csecsemős, aki beengedi az anyukákat is, és akkor is lehet tőlük kérdezni. Más váltások szigorúan kiküldik az anyukákat. Első éjszaka bent alszik az újszülött a csecsemőosztályon, de ha sír, akkor kihozzák szoptatni. Cukros víz 2005-ben még volt, mostanára szerencsére száműzték. Saját babaruhát már nem lehet vinni, a babákat angolpólyába rakják. Pelenkát és törlőkendőt egyáltalán nem adnak már, azt be kell vinni. A gyerekorvos vizsgálataira beviszik a babákat az osztályra, itt a szülő nem lehet jelen, de utána elmond mindent az orvos. Van szoptatási tanácsadó is, de csak hetente kétszer jön, így simán lehet, hogy egy anyuka elkerüli. Egyszer jön a kórházi védőnő is, tőle is lehet tanácsot kérni. Ha nincs különösebb komplikáció, akkor a 3. napon lehet hazamenni. (Ha valaki 13.00 óra után szül, akkor az nulladik napnak számít.) Összességében ajánlanám a kórházat, főleg azoknak, akik EDÁ-val akarnak szülni. Szerintem nagyon jók a szakemberek, és az épületben újszülött intenzív is működik.

e8497e

A kórház szülészetének honlapja itt érhető el.