A 12. heti kombinált tesztet valójában a 13+1 napon végezték, így 90 százalékos eséllyel mondta az ultrahangspecialista, hogy újra lányt várunk. Mindenki kérdezi ilyenkor persze, hogy fiút vagy lányt szeretnénk, mi mindig azt válaszoltuk, hogy mindegy, csak egészséges legyen.

Emlékszem, első lányunk 12. heti ultrahangvizsgálatakor a vizsgálatot végző hölgy iszonyúan leteremtett, amiért meg mertem kérdezni, hogy esetleg látja-e a baba nemét. Mert ő most itt nagyon pontos méréseket kell, hogy végezzen és ennek a vizsgálatnak a célja, hogy kiszűrje az esetleges rendellenességeket, és egyébként is az az orvos, aki ebben a terhességi korban bármit is mond a nemre vonatkozóan, az csak tippel. Egyébként a vizsgálat kb. 20 perce teljes csendben telt, nem mondott semmit, hogy épp mit vizsgál, csak a végén közölte, hogy teljesen negatív az eredmény, és a baba rendben van.

Ezzel szemben most maximálisan meg voltunk elégedve, és teljesen megnyugtató volt, hogy az orvos mindent részletesen elmagyarázott a vizsgálat közben. A hormoneredményem nagyon jó lett, így a számított kockázat a három ismertebb genetikai betegségre alacsony lett, ezért az orvos azt mondta, hogy ez nagyon jó eredménynek számít az én koromban, és biztosan nem fognak akadékoskodni a genetikai tanácsadáson a kórházban, ahová az életkorom miatt kötelező elmennem. A hasonló korú barátnőim mondták, hogy készüljek azért fel erre, arra… A héten rájöttem, hogy nem hiába mondták.

Kedden délelőtt jelentkeztem vizsgálatra a klinikára, ahol a tanácsadás előtt végeztek egy egyperces! ultrahangot, gyors fej-, haskörfogat és combcsont mérést, a szonográfus hozzám se szólt, a végén közölte, hogy az összes papíromat átviszik a tanácsadóba, fáradjak ki, majd szólítanak. Teljes nyugalommal várakoztam, beszólított egy hölgy, be sem mutatkozott, fogalmam nem volt, hogy ő már esetleg orvos-e vagy csak asszisztens. Felvette az adataimat és közölte, hogy ugye tudom, hogy az életkorom miatt nagyobb az esély genetikai betegségekre, és látja, hogy alacsony kockázatú a kombinált teszt eredménye, de ugye tudom, hogy ez csak 50-60 százalékos valószínűség (nekünk az ultrahangspecialista 90 százalékot mondott…), és a mai ultrahangeredményre is tekintettel (azt sem tudtam, hogy az milyen!) ő most felajánlja a magzatvízvételi lehetőséget.

Aláírtam, hogy nem kérem a vizsgálatot, már csak azért sem, mert aznap délután megyek a 18. heti részletes genetikai ultrahangvizsgálatra ugyanahhoz az orvoshoz, akinél a 12. héten voltam. De ugye tudom, hogy mit jelent a Down-kór? Na, itt már kellőképpen felidegeltem magam, és nem értettem teljesen az egészet, hogy mit akadékoskodik. De mielőtt bármit is mondhattam volna, kiküldött, hogy nemsokára jön az orvos, akkor majd vele megbeszélem. Kb. egy óra múlva meg is érkezett a doktornő, behívott és mondta, hogy látja, hogy most nem kérem a magzatvízvételt, és akkor várjuk meg a délutáni vizsgálat eredményét, jövő szerdán vár, és akkor úgy készüljek, meg is csinálhatjuk a beavatkozást, mindössze öt perc lesz, és utána két-három nap pihenés javasolt.

Én teljesen leblokkoltam, mosolyogva mondtam, hogy rendben és kijöttem a rendelőből. Azonnal megnéztem az ultrahangos papírt, amin ennyi állt: intenzív bélárnyék. Kamrai sövény kontroll javasolt. Hívtam az ultrahangos orvosomat, hogy ez mi? És van-e okom aggodalomra? Ezek itt nem mondtak semmit, csak hasba akartak szúrni.

Elmondta, hogy száz oka lehet a bélárnyéknak, nyugodjak meg, délután megvizsgál, és mindent megbeszélünk. Felhívtam a terhesgondozó orvosomat is, ő is nyugtatott, hogy az ultrahangon látható bélárnyék a Down-kór kísérő tünete lehet magzati korban, de nem a fő tünete! Akkor kellene erősen aggódni, ha más egyéb jelek is lennének. Délután 50 percig vizsgálta a babát az ultrahangos orvos, és semmi, de semmi eltérést nem látott! Sem bélárnyékot, sem a szívénél eltérést. Kellett azért pár nap, míg teljesen megnyugodtunk. Két hét múlva kontroll ultrahang.

Költözés

Augusztus közepén elkezdtük hirdetni a lakásunkat, amit három hét alatt sikerült is eladnunk, és beszálltunk egy újépítésű ikerházba, ami majd valamikor jövő évben készül el. Addig anyósomékhoz költözünk. Garázst béreltünk a cuccainknak, eladtuk a bútoraink nagy részét és rengeteg ügyintézésen vagyunk túl és vár még ránk elég…

A terhességem elején azt gondoltam, hogy ha már nem dolgozom, a 12. héttől lesz egy nyugodt időszak, eljárok kismama jógára, könyveket olvasok a szülésről. Hát ennyit a tervekről..

Hétfőn betöltöttem a 19. terhességi hetet, most már real time írom a posztokat hétről-hétre.

Pirilány

A terhesnapló előző részei itt olvashatók:

Egyszerre vagyunk terhesek a húgommal


Spicces tüneteket okozott a progeszteron
- az első trimeszter