2009 végén én még az átmeneti szülészeten sínylődtem, ahol 32 fokosra fűtött szobák, huzatos folyosók és minősíthetetlen állapotú mellékhelyiségek voltak – Tulipán már a felújított, és tavaly átadott szülészeten hozta világra gyermekét.

Forrás: Uzsoki Kórház

A megújult szülészetről csupa jó tapasztalatokkal távozott, elégedett volt a helyi terhesgondozással, a kényelemmel, a körülményekkel, a szülésznőkkel és a csecsemős nővérekkel is. Tulipán az Uzsoki utcai Kórház szülészetén töltött napjairól számol be kórháztesztünk keretében. Te is elmesélnéd az olvasóknak, miket tapasztaltál a kórházban, ahol szültél? Küldd el nekünk a beszámolót a bezzeganya@bezzeganya.hu címre.

A szülészet a kórház új szárnyában van, 2010 áprilisában költözött ide, ennek megfelelően minden nagyon szép, új és modern.

Terhesgondozás

A terhesgondozás a kórházban, a szülészet saját laborjában és ultrahang vizsgálóiban zajlik, a CTG-t is a labornak kialakított kórtermekben végzik. Az első kórházi vizsgálat alkalmával rögzítik az adatokat a számítógépben, utána már nem kellenek az igazolványok, TAJ kártya, csak válaszolni kell a szokásos kérdésekre (név, születési idő, orvos neve, utolsó menstruáció). Minden kórházban végzett vizsgálat időpontra van, a labor, a CTG és az ultrahangok is. Laborra 1-2 napon belül adnak időpontot, ultrahangra van, hogy csak egy héttel későbbre, CTG-nél pedig mindig a vizsgálaton adják a következő heti időpontot. Az időponthoz képest általában csak keveset, max. 10-20 percet kellett várni. Laborvizsgálatkor mindig adnak fiolát a következő alkalomra a vizeletnek. Szülésfelkészítőt szerveznek, és az osztály szülésznői tartanak kismamajógát is a kórházon kívül.

Szülőszoba

A szülőszobák egy külön ajtóval lezárt folyosón vannak, itt van a felvétel, a vizsgáló és a vajúdók (külön nappali és éjszakai) is. A felvételkor megvizsgálnak, rögzítik az adatokat, majd át kell öltözni az otthonról hozott ruhába, beöntést adnak (úgy tudom, ha valaki nagyon nem akarja, akkor el lehet kerülni, nekem nem volt vele problémám) és az azt követő elkerülhetetlen eseményeket és zuhanyozást követően engedik be az apukát (vagy más kísérőt, de csak egyet). A szülésfelkészítőn azt mondták, hogy borotválnak is, nem tudom, hogy ki lehet-e hagyni, én otthon elintéztem. Négy szülőszoba van és egy császáros műtő. Az egyik szülőszobában van kád és bordásfal is, de a többiben is van labda. Mindegyik nagyon modern, távirányítós mindenhogyan dönthető-emelhető új szülőágyakkal, zuhanyzó a négy szülőszobára kettő van. Én vajúdni is a szülőszobában vajúdtam, de sétálgathattam, leülhettem, felállhattam, ülhettem a labdára, az ágyra, amit állítgathattam, csak a méhszájvizsgálatok és néha egy rövid CTG idejére kellett felmászni az ágyra, de akkor sem feltétlen fekvő pozícióba, és bizonyos kereteken belül én mondhattam meg, hogy mikor akarom. („Lassan megvizsgálnánk, ha úgy érzi, üljön fel az ágyra!”) Végleg csak a tolófájásokkor kellett felülni az ágyra.

A babát megszületésekor rövid időre ráteszik az anya hasára, de csak pár percre, majd elviszik megfürdetni, megvizsgálni, felöltöztetni, ide az apa mehet vele, addig az anyát rendbe teszik, majd az apával és a babával két órát még a szülőszobán kell-lehet tölteni, ezalatt mellre is teszik a babát, ha minden rendben van vele. A két óra leteltével a baba megy a csecsemőosztályra, az anya a kórterembe, majd pár óra elteltével (esti szülés esetén reggel) kapja meg az anya a babát.

Úgy tudom, hogy a császárnál az apa nem lehet bent, de a fürdetésre már mehet.

Az összes szülésznő, akivel találkoztam nagyon rendes, segítőkész és empatikus volt, őket is csak dicsérni lehet.

Gyermekágy

Két- és négyágyas kórtermek vannak, valamint a kórház honlapja szerint van egyágyas, fizetős szoba is, ez a honlap szerint 12.000 Ft/éj, de én nem láttam, hogy milyen és hol van.

Mindegyik szobához tartozik egy kis előtér, fürdőszoba vécével, hűtő, pelenkázó, fejenként egy zárható szekrény. A szobák nagyon tágasak (legalábbis a kétágyas, amiben én voltam, de láttam négyágyast is, és az is teljesen jónak tűnt). Az ágyak egy része távirányítós, de a többi is állítható-dönthető.

A napi két vizit inkább csak formalitás, a szülés utáni első reggelen jobban megnéztek, utána már csak kérdés szinten ment a dolog. Ha valakinek baja van, arra természetesen odafigyelnek, azt alaposabban kérdezgetik-vizsgálják, ha szükséges. Amire nagyon odafigyelnek, az a kaki-pisi kérdés, erre minden nap rákérdeztek.

Takarítás naponta egyszer, a kaja menzakaja, de természetesen az esetleges egyéni szükségletekhez igazodva (pl. tejallergiásoknak külön menü).

Látogatás a folyosón lehetséges, erre figyelnek, és az ottlétem alatt mindenki be is tartotta. Látogatási idő van, délelőtt 10.00-11.30 és délután 15.00-19.00, a látogatási idő végén megkéri a biztonsági őr a még ott lézengőket, hogy menjenek el. Ez a rendszer pihenés szempontból szerintem ideális volt. A babákat a folyosóra a kis tolókocsiban lehet kivinni.

Rooming-in van az osztályon, reggel 7.30-10.00 és este 20.00-22.00 kell leadni a babákat gyerekorvosi vizitre, valamint fürdetésre, minden nap. Ha valaki nagyon szeretne aludni, beviheti éjszakára a babákat a csecsemőosztályra, de az, hogy ennek mennyire örülnek, függ az aktuális nővérektől, és attól, hogy hány nap telt el a szülés óta.

Csecsemőosztály

A csecsemős nővérek közül is majdnem mindegyik nagyon kedves, segítőkész. Minden reggel körbejár a főnővér, a szülés utáni reggelen megmutatja a pelenkázást, köldökápolást, segít a mellre tételben, de a többi napon is mindig megkérdezte, hogy kell-e valami segítség. Ha másik nővér jött a szobába, ő is mindig kérdezett és segített, ha kértem (főleg a szoptatásban).

Minden nap körbejár a gyerekorvos is, és elmondja, hogy mi történt aznap a babával (oltás vizsgálat, vérvétel stb.)

A babáknak adnak ruhát (alapvetően fürdetésnél kapnak tisztát, de ha szükséges, akkor napközben is), pelenkát és cumisüveget cukros vízzel. Popsitörlőt, takarót és kesztyűt vinni kell, meg persze ruhát, amiben hazamegy. Tápszert elvileg csak betöltött kétnapos kor után adnak orvosi utasításra, de ha a baba nagyon sír, főleg éjszaka, akkor aki akar, tud neki szerezni. A cukros vizes cumisüveget mindig újratöltik, amikor le kell adni a babát, és napközben is lehet kérni, ha elfogyna. Azt nem tudom, hogy mialatt az osztályon vannak a babák, és nagyon sírnak adnak-e nekik valamit.

Összességében itt is csak pozitív tapasztalataim voltak.

Hazamenetel

Hazamenni – ha minden rendben van – a délig született babákkal a 4., egyébként az 5. napon lehet, a reggeli vizitek után kb. 10 órától. Segítenek felöltöztetni a babát az otthonról hozott ruhákba, berakni a gyerekhordóba, átadják a papírokat (a gyerekét, a sajátját az orvosától kell mindenkinek beszerezni), aztán lehet hazamenni.

Összességében szerintem nagyon jó szülészet, mind a technikai, mind az emberi „feltételek” nagyon jók, én mindenképpen itt tervezem szülni a következő gyerekemet is.

A kórház honlapja itt látható.

Tulipán