Tünde anyaság anya

Múltkor kiveséztük, hogy bárhogy is csinálod a dolgaidat anyaként, te leszel az a bizonyos szamár, sehogy sem jó. De akkor milyen egy jó anya? Most erre keressük a választ.

Andrea így foglalta össze:

„Szerintem a jó anya nem paramami, azaz hagyja megtapasztalni a világot. Nem mártírmami, mert nem az állandó alárendelődéstől lesz jó anya valaki. A jó anya a boldog anya. És a jó anya nem a tökéletes ősanya, hanem aki belátja és elfogadja, hogy igen, néha elfogy a cérna, néha sok, néha kicsit másra is vágyik, de mindezek mellett mindig számíthat rá a csemetéje. Egy kisgyermek nem a reklámmamira vágyik, hanem az ő édes anyucikájára, akiből egyetlen egy van a világon. Mert akármilyen is, csak ő a tökéletes neki...”

Van, aki szerint nincs recept, csak szeresd a gyermeked.

Évi így gondolja:

„Minden gyereknek a saját édesanyja a legjobb!”

„Szerintem minden gyereknek más a jó anya... és ezt csak akkor tudja majd megfogalmazni, ha felnőtt, de még inkább szülő lesz. Mert egy élet munkája jó anyává válni. Nekem is az anyukám jelenti a jó anyát, remélem a gyerekeim is annak fognak tartani!” – írja Orsolya.Tünde anyaság anya

Evelin részletesen kifejti, milyen az ideális anyuka:

„Szerintem olyan, akire mindig számíthat a gyermeke már születésétől fogva. Akinek nem nyűg mindig az éjjeli kelés, a napközbeni ölben tartás, a tanítgatása annak a csöpp kis életnek, aki nem nevezi „rossznak”, mert sokat sírdogál, közben csak a pocakja fáj, aki segít felállni, ha elesik, anélkül, hogy leszidná ezért, aki szívesen tanítja már kicsi korától az illemre, aki a játszótéren megtanítja felmászni a mászókákra, még a gyerek számára legijesztőbbre is, hogy aztán láthassa, attól nem kell félni. Aki sokat dicséri, ha ügyes/jó dolgot csinált. Akire tényleg mindig számíthat ébren és álmában.”

Veronika szerint:

„Nincs jó anya. Elég jó anya van.”

Pontokba szedtük, más anyukák szerint milyen a jó anya:
 

  • boldog
  • vidám
  • talpraesett
  • szereti a gyerekét mindenek felett
  • türelmes
  • van humorérzéke
  • aki a szívén kívül ésszel is nevel.
  • komoly diplomata és túsztárgyaló
  • elfogadó
  • mindig elérhető
  • felkészíti a gyerekét az életre

Ágnes egy mondatban összefoglalta:

„Hogy milyen a jó anya? Majd az unokáidon látod, mennyire voltál te magad jó szülő.”

És ti mit gondoltok, mitől jó egy anya? Ti jó anyának érzitek magatokat? Ha nem, min változtatnátok?

Tünde

Tünde anyaság anyaOlvasnál még anyaságról? Ezeket ajánljuk:

Belefulladok az anyaságba

22 dolog, amire a kisgyerekes anyukák vágynak

Élvezd az anyaságot!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>