Mikor javasolt a gyermekekkel ortopéd szakorvost felkeresni? Milyen ortopédiai szűrővizsgálatokon fontos részt venni, és milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp szakorvoshoz? Dr. Ráskai Csaba gyermekortopédus válaszol.

Ortopédiai szűrővizsgálatok

Az ortopédiai szűrővizsgálatok javasolt időpontja kicsiknél az újszülöttkor és a járás megkezdését követő 3-6. hónap, 10 éves kor felett pedig évente, de legalább a növekedési ugrások idején érdemes ortopédushoz menni.

A baba születését követő első 6 hétben végezzük az első ortopédiai szűrővizsgálatot, amely nemcsak csípőszűrésből áll, ahogy sokan gondolják, hanem ilyenkor a mozgásszerveket is megvizsgáljuk: a csecsemő csontozatát, gerincét, koponyáját, a nagyízületeket és ezek funkcióját is feltérképezzük. A szűrés 6 hetes kor előtt is elvégezhető, ráadásul csípőficam, vagy csípő fejletlenség (diszplázia) esetén az időben megkezdett kezelésnek óriási jelentősége van. Az újszülöttkori csípőultrahang-vizsgálat nagyon fontos objektív képet ad a csípő szerkezetéről,  mégsem helyettesíti teljesen az ortopédiai szűrővizsgálatot, hiszen a funkcióról a fizikai vizsgálattal kapunk képet. A csecsemőkori csípőszűrés alkalmával ajánlott tehát mindkét vizsgálatot elvégezni - mondja a gyermekortopédus.

A második ortopédiai szűrésre általában másfél- kétéves kor körül kerül sor, azt követően, hogy a gyermek már önállóan, biztonsággal jár. Ebben az életkorban a végtagok és a járáskép fejlődését követjük nyomon. Probléma esetén ilyenkor is nagyon fontos, hogy időben szakorvoshoz kerüljön a gyermek, hogy a diagnózist követően időben megkezdődhessen a megfelelő terápia.

Iskoláskorban szintén végzünk ortopédiai szűrővizsgálatokat. Általában serdülőkorban alakul ki például a gerincferdülés. Ugyanerre a korcsoportra jellemzőek az izomkötöttség, vagy alkati eltérés talaján kialakult funkcionális fájdalmak, túlterheléses kórképek. Körülbelül 16-18 éves korunkra érjük el a felnőtt testalkatunkat, addig folyamatosan változnak mozgásszerveink.  Amennyiben szülőként valamilyen problémát észlelünk gyermekünknél, érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki megvizsgálja, hogy jól fejlődnek-e gyermekünk mozgásszervei.

Milyen esetekben fontos még, hogy szakember lássa a gyermeket?

A rendszeres szűrővizsgálatokon kívül bármilyen láb-, térd- vagy csípő-, hát- vagy deréktáji fájdalom esetén szükséges lehet a vizsgálat. A kialakulóban lévő ortopéd jellegű betegségek az esetek többségében akár száz százalékban gyógyíthatók, amennyiben a gyermeket időben vizsgálja szakorvos az ortopédiai rendelésen. Fontos tehát, hogy figyeljük a gyermek tartását, panaszait, és időben keressünk fel szakorvost, mondja Dr. Ráskai Csaba.

Milyen tünetek esetén forduljunk gyermekortopédushoz?

  • a sántítás, vagy szokatlan, megváltozott járáskép mindig kivizsgálást igényel
  • ha gyermekünk végtag-, hát- és/vagy derékfájdalmakra panaszkodik
  • ízületi panaszok (fájdalom, duzzanat, elakadás érzés) esetén
  • ha a gerincoszlopán oldalirányú görbület látszik, vagy púpossága tűnik fel
  • ha a gyermek a vállait előre ejtve, vagy aszimmetrikusan tartja

Magyarországon a serdülőkorú gyermekek felénél valamilyen tartási rendellenességet diagnosztizálnak. A 12-18 éves korosztály fele enyhébb vagy súlyosabb testtartáshibával rendelkezik.

Tünde