terhesség kismama ultrahang Tünde

„Az utolsó menstruációm 5 hete volt. A teszt pozitív. Mikor menjek az első ultrahangvizsgálatra, hogy biztosan látsszon már a szívhang?” – tette fel kérdését egy első babáját váró olvasónk. Dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász segítségével válaszolunk a kérdésre.

A modern, érzékeny terhességi tesztek már a (nem) várt menstruáció előtt egy-két nappal pozitívak lehetnek. Ilyenkor még hiába rohan orvoshoz a kismama, az ultrahang vizsgálaton még nem látszik a terhesség, csak a megvastagodott méhnyálkahártya, amelybe a megtermékenyített petesejt beágyazódott.

Az utolsó menzesz után 5-5 és fél héttel hüvelyi ultrahangvizsgálattal (nagy teljesítményű vizsgálóberendezés esetén) már látható a petezsák, esetleg benne a szikhólyag (ez egy éles körvonalú, gyűrű alakú képződmény), szerencsés esetben egy 1-2 mm-es foltocska - az embrió - de ilyenkor még foetalis pólusnak hívjuk.

Az utolsó menstruációtól számított 6-7. héten hüvelyi ultrahanggal már látható az embrió pulzáló szíve is, ekkortól javasolt felkeresni a nőgyógyászt. Az úgynevezett 0. ultrahangvizsgálaton (terhesség-megállapító ultrahang) nemcsak azt vizsgálja meg az orvos, hogy van-e szívhang, azaz élő terhességről van-e szó, hanem azt is, hogy a baba jó helyen (a méhen belül) tapadt-e meg. Ekkor állapítják meg azt is, hogy egyes vagy többes terhességről van-e szó. Később ennek alapján kerül be a terhességi kiskönyvbe a terhesség kora és a szülés várható időpontja is – teszi hozzá a nőgyógyász.

Bármilyen izgatott és kíváncsi vagy, és bármennyire is szeretnéd már, hogy az orvosod erősítse meg terhességed tényét, és te is lásd végre a babádat, ha nincs valamilyen sürgető tényező (előzményben vetélés vagy méhen kívüli terhesség, vagy valamilyen speciális betegség), próbálj meg türelemmel várni a 6-7. hétig – ha korábban mész, esetleg csalódni fogsz (vagy megijedsz), ha még nem hallod babád dobogó szívét.

Tünde

Kapcsolódó cikkünk:

terhesség kismama ultrahang Tünde


Terhességi ultrahang: fontos és nem ártalmas!
A terhességi ultrahang időpontjairól, fontosságáról és mellékhatásairól Dr. Molnár László ultrahang-specialistával beszélgettünk.
Tovább>>>