könyvelés bérszámfejtés kismama PR

Már-már sztereotípiának, vagy épp beskatulyázásnak tűnhet, mégis jól tudjuk, hogy igaz: a fiatal anyukák és kismamák körében az egyik legnépszerűbb szakma a könyvelő, illetve a bérszámfejtés területe. Érdemes ezért átgondolni, miért is olyan népszerűek ezek a munkák köreikben. A válasz nem olyan titokzatos. Ha pedig már szót ejtünk róla, akkor az aktuális munkalehetőségeket is érdemes átnézni, valamint tiszta vizet önteni a pohárba és elmondani, mi a különbség könyvelés és bérszámfejtés között.

Könyvelő és bérszámfejtő állások szakirányú végzettséggel Magyarországon

Ami a fociban a végy egy jó kapust, az az üzleti világban a végy egy jó könyvelőt. De még a szabályokat tekintve is van átfedés. Ha nincs valamelyik, az szabálytalan, törvénytelen. Könyvelőre egyszerűen minden vállalkozásnak óriási szüksége van, ezért is olyan népszerű ez a szakma. Hiszen az erős szakmai tudással rendelkezőket igencsak megbecsülik és megfizetik. Mondhatnánk azt is, hogy a jó könyvelő csak akkor tűnik fel, amikor nincs. És mindig tudja, mi a válasz egy-egy olyan kérdésre, amire még a legfelsőbb igazgatóságnak sem sok köze van.

A bérszámfejtés nagyon hasonló alapokon nyugszik, mint a könyvelés. Itt azonban arról van szó, hogy valaki cégen belül - vagy kiszervezetten - egy adott vállalkozás munkavállalóinak béreit intézi. Szintén a precizitás, a pontosság és a szabályok betartása a legfontosabb. Magyarországon ez a szakma is egyre népszerűbb, mint karrierút. Az olyan városokban, ahol sok vállalat működik, józan paraszti ésszel belegondolva is sok a releváns munkalehetőség. Mint például a történelmi Eger városában, ahol a turizmus miatt is sok cég (https://egerallas.hu/vallalatok) képviselteti magát. Amennyiben valakinek ez a terület fekszik jobban, ezen a honlapon szakirányú végzettséggel bérszámfejtőt keresnek Egerben.

Mi a különbség könyvelés és bérszámfejtés között?

A könyvelés és a bérszámfejtés két különböző, ugyanakkor szorosan összekapcsolódó területet jelent a vállalkozások pénzügyi adminisztrációjában. A bérszámfejtés fő feladata az alkalmazottak bérezésével és társadalombiztosítási kötelezettségeivel kapcsolatos ügyintézés. A bérszámfejtők koncentrálnak a munkavállalók béreinek kiszámítására, az adó- és járulékfizetések nyilvántartására, valamint a belső dokumentációk kezelésére. Ezáltal a bérszámfejtés specifikus és fókuszált terület, amely az alkalmazottak pénzügyi ügyeivel foglalkozik.

A könyvelés szélesebb körű, átfogóbb szerepet játszik a vállalkozás pénzügyi területén. A könyvelők feladata magában foglalja a pénzügyi tranzakciók könyvelését, pénzügyi kimutatások elkészítését, és az adókötelezettségek teljesítését. A könyvelési terület tágabb, és a könyvelőknek szélesebb körű ismeretekkel kell rendelkezniük a pénzügyi folyamatokban. Ez magában foglalja az adózási kérdéseket és a könyvelési rendszer naprakészen tartását. Tehát míg a bérszámfejtés a munkavállalók béreivel és kapcsolódó adminisztratív feladatokkal foglalkozik, addig a könyvelés a vállalkozás pénzügyeinek átfogó kezelését és dokumentálását végzi.

Fix és rendezett, kiszámítható munka hosszú távon - alkalmazottként és vállalkozóként is

A könyvelői és bérszámfejtő munkakörök Magyarországon, kismamák körében is rendkívül népszerűek, és ennek több oka is van. Egyik fő tényező a rugalmas munkaidő, amely lehetővé teszi a szülők számára, hogy alkalmazkodjanak a családi életükhöz. A könyvelés és bérszámfejtés jellegénél fogva sok esetben megengedi a munkavállalóknak, hogy az irodai munkaidőn kívül is végezzenek feladataikat, így a kismamák számára könnyebben összeegyeztethető a gyermekgondozással.

A fix és rendezett tevékenységek, mint például a számadatok kezelése és dokumentáció készítése, hosszú távon kiszámítható és stabil munkát biztosítanak. Ez a stabilitás kismamák számára különösen vonzó lehet, hiszen lehetőséget nyújt a biztonságos és előre tervezhető megélhetésre, ami a családi életben fontos tényező.

Ezen kívül mind alkalmazottként, mind vállalkozóként dolgozni lehet a könyvelés területén, így a kismamák rugalmasabban választhatják meg, hogy milyen formában szeretnének részt venni a munkaerőpiacon. Mindezek összessége révén a könyvelői és bérszámfejtő pozíciók ideális választás lehetnek a gyermeket nevelő szülők számára, akik a munka és a családi élet összeegyeztetését keresik.

(X)