Tünde orvos férfiak prosztata szűrővizsgálat

Szerencsére ma már a legtöbb nőismerősöm komolyan veszi a rendszeres méhnyakrákszűrést, és a mellvizsgálatot, mammográfiát sem hanyagolja el (bár van, hogy az eredményre hónapokat kell várni), ugyanakkor nem nagyon hallok arról, hogy a férfiak igénybe vennék a szűrővizsgálatokat. Nemrég olvastam, hogy az ötven feletti pasik második leggyakoribb haláloka a prosztatarák. Egy olyan betegség, ami időben felismerve száz százalékosan gyógyítható! Beszéljünk erről egy kicsit a prosztatarák megelőzésének hónapjában, melyet világszerte MOVEMBER-nek hívnak.

Úgy tűnik, a férfiak nehezebben szánják rá magukat arra, hogy orvoshoz forduljanak – gyakran még panaszok esetén sem keresik fel az orvost, nemhogy akkor, amikor nincsenek is tüneteik! A rendszeres szűrővizsgálat pedig nekik is fontos lenne, hiszen a prosztata elváltozásai nem minden esetben okoznak panaszt. Amikor már vizelési zavar vagy fájdalom jelentkezik, és akkor mutatják ki a betegséget, a gyógyulásra már sokkal kisebb az esély. Az orvosok 45 éves kor fölött évente egy urológiai szűrővizsgálatot javasolnak: a fájdalommentes vizsgálattal időben észrevehető, ha valami nincs rendben.

A „rettegett” vizsgálat három lépésből áll: először vért vesznek, melyből arra lehet következtetni, hogy van-e valamilyen gond a prosztatával. Ha a PSA (prosztata specifikus antigén) értéke emelkedett a vérben, az többféle elváltozás lehetőségét mutatja. Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni: az emelkedést okozhatja gyulladás vagy megnagyobbodás is, viszont mindenképp oda kell figyelni akkor is, ha nem okoz panaszt. Amennyiben nem daganatos elváltozásról van szó, a vérvételt három hónappal később megismétlik, hogy a PSA érték változását megfigyeljék.

A szűrés második eleme a fájdalommentes ultrahang vizsgálat, melyen a prosztata méretét és szerkezetét lehet megnézni. Ha a prosztata szerkezete homogén, és a PSA szintje is normál tartományban van, akkor nagy valószínűséggel nincs komolyabb gond a prosztatával. Ha az ultrahang inhomogenitást mutat, vagy krónikus gyulladásra lehet gyanakodni, vagy rákos elváltozás lehet a háttérben. Fontos infó, hogy a prosztata mérete és az esetleges panaszok között nincs egyértelmű összefüggés. Nem feltétlenül okoz panaszokat a kétszer akkora prosztata, míg az enyhén megnagyobbodott prosztata okozhat súlyos vizelési panaszokat is.

Az előző két vizsgálatot követi egy harmadik, mely úgy tűnik, a férfiakat a leginkább visszatartja attól, hogy részt vegyenek a prosztataszűrésen: a manuális vizsgálat. Meg kellene valahogy nyugtatni őket, hogy a vizsgálat nem fáj. Csak akkor okoz panaszt a vizsgálat, ha gyulladásban van a prosztata. Ha a gyulladást nem kezelik (mert nem is derült ki korábban), krónikus gyulladásos állapot alakulhat ki, mely a beteg számára éveken át fennálló panaszokat, fájdalmat, diszkomfort érzést okozhat. Ha a vizsgálat szerint a prosztata úgynevezett porckemény tapintatú, az felveti a rosszindulatú daganat lehetőségét, azonban a tömöttebb tapintatú prosztata sem feltétlen jelent rákos daganatot, amennyiben a PSA érték nem kiugróan magas.  

Az esetleges rákos elváltozás időben felfedezve szinte száz százalékosan gyógyítható. Ezért lenne fontos, hogy a férjek/párok/barátok is rászokjanak arra, ami a legtöbb nő életében már rutin: az évenkénti szűrővizsgálatra.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?