Az iskolások alig tudnak valamit a rákos megbetegedésekről és rengeteg tévhit él a fejükben. Egy brit felmérés során kilenc és tizenhat éves kor közötti korcsoportból ötszáz gyereket kérdeztek meg a rákos megbetegedésektől. Az iskolások 97 százaléka nem tudta, hogy a napégés (leégett bőr) rákot okozhat, bár 91 százalékuk tudta, hogy a dohányzás rákkeltő.

Ötből egy fiatal azt gondolta, a rák minden esetben halálos, míg több mint a felüknek fogalma sem volt róla, hogy egyáltalán milyen betegségről is van szó. A gyerekek 4 százaléka egyenesen úgy tudta, a rákot el lehet kapni másoktól is. Ez utóbbi adatok azért is meglepőek, mert kétharmaduknak a környezetében előfordult már ilyen megbetegedés és több mint felük a rák szót ijesztőnek találta. Az idősebbek pontosabb információkkal rendelkeztek, de a különbség nem volt számottevő.

A felmérés arra világított rá, hogy sokan azt gondolják a kiskamaszokat, kamaszokat védeni kell a témától, és így hallgatnak, holott szükség lenne rá, hogy a gyerekek előtt a betegséget ne kezeljék tabuként, és pontos információkat hallhassanak róla akár az oktatásuk keretében is. A kutatást végző alapítvány ezért „Beszéljünk a rákról” címmel információs csomagot állított össze tanárok részére, hogy tervezhessenek a témát feldolgozó órákat.

Hazánkban ilyen csomag nincs, pedig Magyarországon KSH-adatok szerint 86 ezerre nőtt évente az új rákos megbetegedések száma, és ezek közül több mint harmincezer fő számára a kór halálos, sajnos mind több gyerek lesz, aki családja révén találkozik a betegséggel.

Mit gondoltok, jó lenne, ha a tanórák keretében itthon is szó esne a témáról?

Center

Forrás