Tünde iskolások szülői

Ültetek már órákat egy szülői értekezleten, amin úgy éreztétek, a világon semmi értelme az egésznek? Persze hasznos infók is elhangzanak, és a pofavizit sem árt néha, de érthetetlen, miért kell olyan sokáig húzni a gyűlést, amikor feleannyi idő alatt is el lehet intézni. Bizonyítékom is van rá!

A kedvencem, amikor az osztályfőnök előveszi a jegyzeteit, alkalmasint apró betűkkel teleírt A4-es lapokból öt-hat darabot, és többek között nekiáll lediktálni a tanév összes programját – a szülők pedig lázasan jegyzetelnek. 2017-ben, amikor az egészet el lehet intézni digitálisan is, ha már az általunk vitt fénymásolópapírból nem futja nyomtatásra.

Jöhet az SZMK-s választás, majd az osztálypénz összegének megállapítása, begyűjtése, a fakultatív programlehetőségek ismertetése. És ez csak az első szülői az évben, a többin az osztály tanulmányi eredményei, magatartás, szorgalom és egyéb témák is napirendre kerülnek. Olykor a vérmesebb anyukák egymásnak esnek olyan dolgokon, mint hogy mit vihetnek be a gyerekek, ha szülinapoznak, hogy milyen mesét nézhetnek délután a kivetítőn, megvitatják az osztályban felmerülő problémákat, olyakor emelt hangon, ésatöbbi. Tiszta szappanopera. De erre nekem nincs időm! Félreértés ne essék: sok információ fontos, és alapvetően nincs bajom a szülői értekezletekkel, csak a fölösleges köröket nem szeretem, amit meg lehetne rövidebb idő alatt is oldani (lásd fentebb a programismertetést).

Eddig rengeteg szülőin vettem részt, és soha nem ért véget másfél-két óránál rövidebb idő alatt. De volt olyan is, hogy az ötkor kezdődött értekezletnek fél nyolc után lett vége. Üdítő meglepetés volt gimis lányom első szülőije, ahol (bár maratoni hosszúságúra számítottam), nem húzták sokáig az időt.

Az ofő (egy férfi egyébként) rövid bemutatkozás után kiosztotta az aláírandó papírokat, elmondta a házirendet és az októberi osztálykirándulás időpontját, néhány fontosabb iskolai szünetet, megadta a telefonszámát (!), és megkért, hogy ha a gyerek beteg, dobjunk egy sms-t, hogy Pistike belázasodott, nem megy iskolába (hogy tudjon róla), felírta a táblára az emailcímét, öt perc alatt lett választottunk két SZMK-s, majd a maradék időben kifejtette véleményét a gyereknevelésről-oktatásról, hasznos tippeket adva. Sőt, még brainstormingra is futotta a tanár-diák-szülő közös munkájára vonatkozóan, ahol mindenki elmondhatta, szerinte mitől lehet majd jobb az iskolában az oktatás.

Mindez még egy óráig sem tartott! Hat előtt pár perccel megköszönte a figyelmet, begyűjtötte a papírokat, és egy rövid kézfogás-bemutatkozás (XY anyukája vagyok) mehettünk a dolgunkra.

Éljenek az ilyen osztályfőnökök!

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?