"

terhesség tünet kellemetlen probléma

A múlt héten kérdeztük Facebook-oldalunk olvasóit, mi volt a terhesség során a legkellemetlenebb. Nagyon sokan válaszoltak, talán érdemes összeszedni a „tanulságokat”, amiket ezekből a válaszokból leszűrtünk.

A toplista a kellemetlenségekből - ez volt az abszolút vezető probléma:

Hányinger, hányás – sokáig vagy nagyon. Az igazán nem szerencsések nagyon erősen küzdöttek vele, és sokáig IS. De elég volt ebből az egyik, hogy a legkellemetlenebb jelenség legyen a babavárás alatt.

Ezen kívül volt az erős "futottak még" kategóriában:

  1. Megrázkódtatások: költözés, családtag betegsége vagy halála, a babával valamilyen komplikáció, vagy annak kockázata, párkapcsolati problémák. Meglepően sokan számolnak be arról, hogy a szüleik egyikét, vagy nagyszülőt veszítenek el épp babavárás közben.
  2. Gyomorsav, gyomorégés – makacs és kellemetlen tünet, zavarja az evést, az alvást, meg általában mindent.  Erre se talált mindenki megoldást, hacsak a szülést nem számítjuk annak.
  3. Lábikragörcsök, izomgörcsök, főleg éjjel, alvás közben. Erre legalább működött a közismert tanács,  hogy magnéziumot érdemes szedni rá.
  4. Okoskodás -  a környezet vagy akár az egészségügyi szakma „bölcs” megjegyzései, tanácsai, annak kétségbe vonása, hogy a kismama képes eldönteni vagy megcsinálni dolgokat. – Ez nem fáj, de érdemes mindenkinek elgondolkodni, akinek kismama van a környezetében vagy praxisában, hogy sokaknak a buta kérdések, a tolakodó vagy bántó megjegyzések, a kéretlen tanácsok, az illető kompetenciájának kétségbe vonása okozta a legtöbb kellemetlen pillanatot, nem a fizikai rosszullét.
  5. Hízás. – Meglepően kevesen panaszkodtak a kilókra, amelyek esetleg a szülés után is makacsnak bizonyultak.

Már nem toplistás, de említésre került a terhességi cukorbaj, a vizesedés, a magzatvíz-vizsgálat, a migrén, de volt, aki vesekőről, veserohamról számolt be, amely a szülési fájdalmakhoz hasonló kínokat okozhat. És hát volt, aki a szülést írta "A" kellemetlenségnek, de ezzel együtt nem bánta meg a folyamatot. Általában a kommentekből az volt kiolvasható, bármi is volt a probléma, általában elmúlt, és az eredmény megérte!

Egy komment azért aggodalomra adott okot. Olvasónk a következőt írta:

A házasságom...