Ugye, hogy nem is annyira könnyű nevet adni valakinek, akit még nem is ismerünk?
Milyen szempontok alapján választunk utónevet gyermekünknek?

Elsősorban érzelmi kérdés

Talán legtöbbször a szívünk befolyásol minket a névválasztásban, azaz, olyan nevet keresünk a pocakban névtelenül várakozó kis jövevénynek, ami meghatározó volt számunkra életünk során.

Létezik még a családi „szabály”, aminek megfelelően az utóneveket az elsőszülöttek biztosan továbbviszik, így találkozhatunk generációkon átívelő idős, középkorú, kamasz, és kicsi Jánosokkal, vagy Margitokkal egy-egy családon belül. Ez is egy szép gesztus, a dédi nyomában járni mindig egy kicsit, ha kimondjuk a gyerekünk nevét.

Egy vagy kettő?

Az is egy újabb szempont, hogy egy, vagy több utónévvel ajándékozzuk-e meg az újszülöttet. A két név praktikus, mert egyrészt alakulhat a gyermek majdani személyiségének megfelelően, hogy melyik nevén nevezzük, másrészt ő maga is tud felnőttkorában dönteni, melyik név az, amelyik inkább közel áll a szívéhez.

Mr. és Mrs. Smith

Végül ott van a vita kérdése. Ki mondta, hogy a szülőknek mindig, mindenben egyet kell érteniük? Az apa Milánt szeretne, az anya Petit, máris kész a baj. Ilyen esetben lehet a konszenzus a Péter Milán, persze, egyszerűnek tűnik a megoldás. Azonban mi a helyzet akkor, ha az egyik szülő kifejezetten elutasító egy-egy utónév kapcsán, ami a másiknak favorit lenne? Hát, igen. Ilyenkor kell egy kis beszélgetés, érzelmi húrok pengetése, és bármi, amivel közelebb jutnak a közös döntéshez. Szerencse, ha csak ők ketten nem értenek egyet, és nem szól bele még plusz a nagyi vagy a dédi, hogy szerinte pedig…

Beleférjünk a halmazba, vagy (nyelv)újítsunk?

Újabb érdekes kérdés. Az érvényben lévő szabályozás szerint anyakönyvezni legfeljebb két, a gyermek születési nemének megfelelő utónevet lehet, a szülők által meghatározott sorrendben, amelyeknek a Nyelvtudományi Intézet által összeállított utónévjegyzékben kell szerepelniük.

A helyzet elég jó, mert jelen pillanatban 4570 utónévből lehet válogatni, 2607 lány és 1963 fiú név található az utónévjegyzékben. De ha ez mégsem lenne elég, a szabályozás szerint, amennyiben nem tudunk választani a már anyakönyvezhető nevekből, úgy a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz kell fordulnunk, egy keresztnév-kérelem formájában, hogy kiszemelt nevünket engedélyeztessük. Az eljárásra 30 napja van a döntéshozóknak, ennyi időn belül állást kell foglalniuk abban a kérdésben, hogy az adott utónév anyakönyvezhető-e, vagy sem.

2023-ban ilyen egyedi elbírálásra 469 kérelem érkezett, amelyből mindössze 70 nevet vettek fel az utónevek jegyzékébe (pl. Kikerics vagy Lile), 43 női és 27 férfinevet engedélyeztek. Most már a teljes Gyűrűk ura névszériája érvényes, lehet gyermekünk például Gandalf, Legolász vagy Árven is – itt is látható a fontos szabály, miszerint bármilyen utónevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet leírni, ezért tűnik néha kicsit bicsaklottnak egy-egy Ájlá vagy Bájron.

Itt találjátok az érvényes magyar utónevek listáját.

Jó hír, hogy bárhogy is jussunk el a döntésig, bármilyen vívódások előzik is meg azt, bármennyit bújjuk is az utónevek könyvét, ez a névválasztósdi egy csodálatos új élet első állomása lehet. Biztosan az egyik legszebb nyűg a világon a gyerekünk nevét kitalálni.

És most lássuk, melyik neveket választották a szülők tavaly a legszívesebben!

A Belügyminisztérium legfrissebb statisztikái szerint a 2023-as évben leggyakrabban választott férfi utónevek:

DOMINIK

OLIVÉR

LEVENTE

MÁTÉ

MARCELL

NOEL

BENCE

ZALÁN

MILÁN

ÁDÁM

BOTOND

DÁNIEL

ZSOMBOR

BENETT

ÁRON

lletve a leggyakrabban választott női utónevek:

HANNA

LÉNA

ZOÉ

ANNA

LUCA

EMMA

OLÍVIA

BOGLÁRKA

LILI

MIRA

LAURA

LARA

SÁRA

ZSÓFIA

ALÍZ

Te mi alapján választottál nevet a gyermekednek?

Akác

KÉRÉS
Ha még nem töltötted ki a Bezzeganya anonim kérdőívét, kérünk, tedd meg ide kattintva. Nagyon köszönjük!