Az A38 Hajó különleges fekvésű, Dunára néző kiállítótermében nem mindennapi, kifejezetten gyermekeknek szóló sorozat veszi kezdetét: a MeseMuzsika – mint címe is sugallja – egyszerre zene- és mesehallgatás, sok-sok izgalmas kacskaringóval és kitekintéssel.

Nem csupán koncert és nem csupán mesemondás, hanem mindezek játékos ötvözete, és a délelőttök során játékos formában derül ki, honnan is ered a hang, az élő szó, a zene, és mindaz, ami ezekhez kapcsolódik: a zeneművek, az elbeszélések, a tánc és az ember megannyi kultúrélménye. A Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok rendhagyó sorozatának különös gazdagságot adnak a neves közreműködők: hazánk egyik legnagyobb mesemondója, a Kossuth-díjas Berecz András, illetve a hangszerek gazdag világának egyik legjobb ismerője, Szőke Szabolcs.

A MeseMuzsika az idén húszéves Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és a tízéves A38 Hajó gyermekeknek szóló nyolcrészes sorozata. A különleges helyszínen, az A38 Hajó Dunán úszó kiállítótermében megrendezett matinésorozatban az elhangzó, élő szó, a mese és a hangszerek, a muzsika százfelé ágazó gazdag kapcsolatát térképezik fel és mutatják be úgy, hogy az 6-12 éves gyermekek számára különleges élményt nyújtson. Az élő zene és mese hallgatásának közvetlen élménye az „előttem születő csoda”, az „általam neked” és az „itt és most” örömteli feszültségének átélése. A műsorok e két legalapvetőbb kultúrélmény – az életre nevelő, a képzeletet felszabadító mese és a muzsika (az ének, a hangszeres zene) lelki energiájának – összekapcsolásával a gyermekek érzelmi világát és ismereteit kívánják gazdagítani.

A kb. egyórás programokban egymást váltják a „zenélős”, „mesélős” és interaktív, bevonó részek, miközben a klasszikus zene ismert és kevésbé ismert, de a gyerekek számára jól feldolgozható darabjait mutatjuk be. Az előadások azonban nem pusztán a darabokról szólnak, nem egyszerű koncertek, hanem sokrétű, változatos, izgalmas kalandozások a hang, a beszéd, a zene és a mese egymást metsző világaiban. Mindebben a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok mellett az ország egyik legismertebb mesélője, a Kossuth-díjas Berecz András lesz segítségünkre, illetve Szőke Szabolcs, aki különleges, kifejezetten az A38 kiállítóterébe „épített” hangszereit szólaltatja meg.

Kezdetben volt a hang.
Hogyan lett a hangból beszéd?
Hogyan lett a hangból zene?
Miről szól a mese?
Mit mesél a zene?

Ezekre keressük a választ az A38 Hajón, minden hónap második szombatján a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal, Berecz Andrással és Szőke Szabolccsal.

2013. április 13., szombat 11h

HÚROK HANGJAI

Közreműködik: Berecz András, Kossuth-díjas ének- és mesemondó, illetve Szőke Szabolcs, zenész, hangszerész, színházi alkotóművész.

Zeneszám: BOCCHERINI: Éjszakai őrjárat Madridban

Előadják: Weiner–Szász Kamaraszimfonikusok