Molnár Dóra, a this is Redy bugyi megálmodója

Az eldobható pelenkákról már lassan mindenki tudja, hogy mennyire terhelik a környezetünket. Abba belegondoltatok már, hogy a tamponok és betétek hasonló terhelést jelentenek? Míg a pelenkáknál a mosipelus az alternatíva, ha óvnánk környezetünket, addig a női egészségügyi termékek esetében nemigen volt más megoldás. Mostanáig. Molnár Dórával, a this is Redy menstruációs bugyi megálmodójával beszélgettünk arról, hogyan valósult meg az ötlete, és mit gondolnak a nők, akik használják a terméket.

Mi az a Redy bugyi?

Molnár Dóra: A Redy egy menstruációs bugyi, amit egyéb eszközök nélkül lehet használni önmagában, betét vagy tampon nélkül. Jelenleg két típusunk van: a flow másfél normál tamponnyi vért képes megtartani, az erősebb power pedig két és felet. Egy átlagos vérzésű nőnek ezek erősebb és gyengébb napokon 8-9 órán át komfortosak, ezután cserélik, tehát reggel zuhanyzás után Redy fel, este munka után otthon Redy le. 

Honnan jött az ötlet a menstruációs bugyira?

Molnár Dóra: Az ötlet 2017 őszén született, amikor megjött, véres lett a fehérneműm, és miközben próbáltam kimosni, eszembe jutott, hogy milyen jó lenne egy bugyi, ami nem ázik át, és a vért is magába tudná zárni. Akkor ezen a kontinensen még nem is volt ilyen bugyi, úgyhogy minden szakmai tudás nélkül (sem varrónő, sem textiles nem vagyok) nekiálltam, mert annyira megtetszett az ötlet. Később rájöttem, hogy hulladékmentes megoldásnak is remek, de akkoriban ez a téma nem volt még annyira a terítéken.

Hogyan folyt a tervezés, tesztelés? Hányan tesztelték?

Molnár Dóra: Én és a barátnőim, ismerőseim teszteltük, másfél évet vett igénybe, ez sok idő, de nem bánom. Lett egy olyan termékünk, amit bárkinek szívesen ajánlok sőt, most már szájról szájra jár a hír, ajánlják egymásnak a nők. Ma már kijelenthető, bevált a termék, szeretik és szívesen veszik, viselik. Nagy öröm ez, főleg, hogy a tervezést egyedül csináltam, pedig nem is vagyok textiles. Viszont akartam magamnak egy menstruációs bugyit, mert hittem, hogy ez kell nekem és kellhet más nőnek is. Szinte minden nő menstruál, és alig van választási lehetőségünk, 4-5 eszközt ha fel tudunk sorolni.

Milyen segítséged volt?

Molnár Dóra: Az anyagokat én magam kutattam fel, viszont egy kedves szarvasi varrodában találtam meg a segítséget a kivitelezésre. Ők nagyon rugalmasan álltak a dologhoz, segítettek a varrásban, én hoztam az álmaimat, elképzeléseimet, ők pedig a szakmai szemüket. Ebből lett a Redybugyi.



Volt-e allergiás reakció a tesztelők között?

Molnár Dóra: Egyáltalán nem érkezett ilyen visszajelzés. Biopamuttal érintkezel viselés közben, ami teljesen biztonságos. Ha rajtam múlna, a világ összes fehérneműje csak OEKO-TEX minősítéssel kerülhetne forgalomba. Az ezzel a védjeggyel ellátott termékek káros anyagok szempontjából ellenőrzöttek, és kizárólag környezetbarát, az Sustainable Textile Production (STeP) követelményeinek megfelelő üzemekben készültek. Mi is ezzel dolgozunk.

Akinek erős a menstruációja, ő is használhatja a bugyit?

Molnár Dóra: Ha valakinek extra erős a vérzése, ő azt tudja tenni, hogy tampon mellett veszi fel a bugyit, így a túlfolyás miatt nem kell aggódnia, vagy ráragaszt egy betétet, és ha az megtelik, kiveszi, és a nap többi részében használja csak a bugyit. Így is sok betétet meg lehet spórolni. A felhasználási lehetősége nagyon sok, a nők pedig kreatívak és megtalálják a vérzésükhöz és az igényükhöz, vagy éppen munkájukhoz legjobban passzoló viselési módot. Ez szuper a bugyiban, nagyon jó önmagában és kiegészítésként is. És persze ha valakit zavar a sok hulladék, amit az eldobható menstruációs eszközökkel termel, ő is boldog lehet, hiszen itt egy kényelmes és biztonságos alternatíva. 

Hány bugyira van szükség egy menstruáció alatt?

Molnár Dóra: Egy menzeszt 4-5 bugyival ki lehet hozni, de talán itt már mosni kell (nekem elég például). Gépben 60 fokig lehet mosni, de ha használat után közvetlenül van mód (vagy kedv) kimosni, akkor kézzel is ki lehet öblíteni. 

Honnan tudom, hogy megtelt a bugyi?

Molnár Dóra: A megteltség érzés azt jelenti, hogy a bugyi elkezdi lassabban magába szívni a vért, ezt könnyen észre lehet venni.

Strandon lehet használni? És szülés után?

Molnár Dóra: Strandon, vízben nem használható, gyermekágyi vérzéshez pedig teszteljük éppen. Ha a power nem bizonyul elég erősnek ehhez, akkor csinálunk egy még erősebbet. Én még nem szültem, de már látom, hogy erre nagy az igény, szóval meg fogjuk csinálni.

Milyen további terveid vannak a bugyival kapcsolatban?

Molnár Dóra: Lassan alig van olyan nő, aki ne hallott volna rólunk itthon, a vásárlások folyamatosan nőnek, mi pedig bővülünk, sikeres startup lettünk. De ez sem elég,  bennem és a csapatomban óriási a lendület, idén külföldön is piacra lépünk. Szeretném 2025-re ötmillió nőnek elérhetővé tenni a menstruációs bugyit. Ezzel brutális mennyiségű szeméttől szabadítva meg a világot, és nagyon kényelmes alternatívát kínálni a nőknek.

Emellett új színekkel és fazonokkal bővülünk, hiszen mivel ez is csak egy női fehérnemű, felmerülnek az igények, hogy legyen nőiesebb, színesebb. Ez teljesen jogos kérés, szívesen teljesítem. A mostani fazon egy basic fazon, amivel elindulni szerettem volna, hogy lássuk, a termék tetszik-e a nőknek, és szívesen váltják vagy egészítik ki a jelenleg használt eszközeiket. Mivel már tudjuk a választ, irány előre!

Köszönöm a beszélgetést!

Tünde

Menstruáció témában itt írtunk még:

Kehellyel  nem büdös a menstruáció

Ne fürödj, ha menstruálsz