Magyarország több mint 300 településén több mint 800 000 ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Ez azért probléma, mert az arzénes csapvíz hosszú távú fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az érintettek közel 80 százaléka azonban nem is tud a problémáról – derült ki a Vöröskereszt és a BWT idén nyáron készített online felméréséből.

Mivel a kismamák és a hat éven aluli gyermekek testsúlyukhoz képest több vizet fogyasztanak, ezért az ő esetükben fontos volna a csapvíz másodlagos szűrése. A Vöröskereszt felméréséből azonban kiderült, hogy az érintett településeken élők 86 százaléka semmiféle víztisztító berendezést nem használ, 37 százalékuk forralást követően szívesen ad a csapvízből a gyerekeknek. Pedig az arzén forralással sem távolítható el az ivóvízből, így a főtt ételekben is benne marad.

Idén ősszel a Vöröskereszt arra hívja fel az érintett településeken élő emberek figyelmét, hogy önmaguk is arzénmentesíthetik a vizet. Az arzén nem szűrhető ki hagyományos víztisztító kancsóval vagy csapra szerelhető általános vízszűrő készülékkel. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal által engedélyezett speciális arzénszűrő kancsóval vagy a csap alá szerelhető arzénszűrő készülékkel azonban igen. „Idén 4 millió forint értékben több mint 500 db arzénszűrő kancsót osztunk szét 24 érintett település lakói között” – magyarázta el az ArzénStop program lényegét Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. Mivel a megengedett szintnél magasabb arzéntartalom különösen az Alföldön probléma, ezért a jótékonysági akció Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zajlik.

Az arzén nagyobb mennyiségben növeli a daganatos megbetegedések kockázatát, hosszú ideig fogyasztva krónikus megbetegedéseket (máj-, vesebetegségek, cukorbetegség) okozhat. Pánikra nincs ok, de azért nem árt, ha komolyan vesszük a felhívást és utánanézünk, a lakhelyünkön mekkora a víz arzéntartalma. Különösen azoknak fontos, akik várandósak vagy hat éven aluli gyermeket nevelnek. Az ivóvíz arzéntartalmát a szolgáltató köteles meghatározni, és kérésre a fogyasztóval közölni. Az ivóvízminőség felügyeletére kijelölt hatóság az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amelynek kistérségi, regionális és központi intézményei szintén kötelesek felvilágosítással szolgálni. Az ivóvíz arzéntartalmával kapcsolatos legfrissebb értékeléseket és összefoglaló adatokat az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézete és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal honlapján rendszeresen közzéteszi.

Tünde

Forrás: Vöröskereszt