Amióta megtudtuk, hogy a Nyíregyházi Állatparkban megnyílt a Zöld Piramis, ahol komodói varánuszok is láthatók, terveztük, hogy meglátogatjuk a parkot.

Csak karácsonykor jutottunk el, hatalmas hóban, mínusz három fokban Michelin-babaként beöltöztetett gyerekekkel. A varánuszra alig jutott idő, kockára fagytunk, de megérte. Vissza fogunk még jönni.

Mi valahogy mindig akkor keveredünk vadasparkba, medveparkba meg állatkertbe, amikor röpködnek a mínuszok, sarkvidéki, jeges szél süvít vagy szakad a hó. Most sem volt ez másként, de már jobban felkészültünk: bundabugyiba, jégeralsóba, négy réteg ruhába öltöztünk, és a gyerekeket is bebugyoláltuk. Öt perccel a megérkezés után már vetkőztünk is: első utunk a bejárathoz legközelebb eső Zöld Piramisba vezetett, ahol bent 24-26 fok volt. Valami egészen elképesztő látvány tárult elénk: 500 ezer literes akvárium cápákkal, madarak rikkantásaitól hangod esőerdő, elefántok, amik fölé üvegjárdán besétálhattunk, maláji pálmasodró, ami megszimatolta Pötyit, majd átlátszó folyosón sétált át a fejünk fölött, és persze a varánuszok, amik lustán heverésztek. Bár mozgás közben szerettük volna megfigyelni őket, de így sem csalódtunk a látványban.

Arra számítottunk, hogy mivel tél van és hatalmas hó, alig fogunk állatokat látni. Ehhez képest rengeteg állatot figyelhettünk meg séta közben: láttunk zebrákat, üvöltő hím oroszlánt, játékos farkascsapatot, játszó medvéket, fehér tigriseket, méltóságteljesen fekvő párducot, bölényt, tevét, háziállatokat, és egy kakadut is, amelyik egyik lábával integetett, közben azt szajkózta hibátlan kiejtéssel: helló! A fázós állatokat a házakban találtuk, olyan körülmények között, ami méltó egy európai állatkerthez: a tágas, ízlésesen berendezett, üvegfalú vagy egyéb, rácsmentes megoldású kifutókban szemmel láthatóan jól érezték magukat a jószágok. A kültéri kifutók is hatalmasak, nem tudtam nem összehasonlítani a pécsi állatkerttel, ahol sok állat icipici ketrecbe zárva tengeti napjait – no, ott nem éreztem jól magam látogatóként.

A mínusz három fokban csak két órát sétáltunk az állatok között, kimaradtak a jegesmedvék meg a fókák is, és a varánuszoknál sem töltöttünk el elég időt. Bár úgy hallottuk, egy nyári napon akár három kilométeres kocsisor is kialakul az állatkert előtt, egyszer biztosan vissza fogunk ide jönni, a tíz kiló pluszruhától megszabadulva, és a kockára fagyás kockázatától mentesen még jobban kiélvezzük a kertet, ahol (túlzás nélkül) egy egész napot el lehet tölteni.

Jegyárak:

3 év alatt: 100 Ft
gyerek (3-14 év): 1700 Ft
felnőtt: 2200 Ft
családi (2 felnőtt, 1 gyerek): 5800 Ft
családi (2 felnőtt, 2 gyerek): 7200 Ft
családi (2 felnőtt, 3 gyerek): 8400 Ft

Tünde