Fiúk és lányok. Sulykolt szerepek között. Egy gyerek ha televíziót, mesecsatornát nézhet, ma Magyarországon évente 136 ezer reklámmal találkozik.

játékmackó

A reklámok pedig formálják az ízlésüket, alakítják vágyaikat, fogyasztásra ösztönzik őket. Méghozzá nemi szerepüknek megfelelő fogyasztásra.

Ha fiú vagy: szuperhősök, autók, harcosok; ha lány: hercegnők, kisállatok, mütyürkék valók neked – sugallják. A hazai játékwebáruházak kínálatában a menüsorban nemes egyszerűséggel szerepel a játékok fiúknak és játékok lányoknak gomb, de mesekönyvek között is találkoztam már fiús mese és lányos mese kategorizálással. Fiúknak a játékboltok kisautót, parkolóházat, autóversenypályát kínálnak. Akciófigura, fegyver, robot. Vedd, vidd!  

Lányoknak bababútor, háztartási eszközök, konyhai játékok, pónik, orvosi szettek, divatkiegészítők és babák valók a szerkesztők szerint. Főzőcskéző, vagy orvosi táskával játszó fiú? Autóversenyt játszó lány? Fel sem merül a honlapot rendszerezők fejében?

Amerikai játékkatalógusok elemzése szintén rámutat a kisgyerekkortól sulykolt nemi szerepekre. Három különböző játékkatalógus egyikében sem játszott fiú úgynevezett lányos játékkal, vagy fordítva (uniszex játékok, például hangszerek elvétve előfordultak mindkét nemnél), sőt, fiúk és lányok sem játszottak együtt a képeken. A színvilágot is a nemi szetereotípiákhoz igazították a kiadványokban. Fiúk kék, piros, zöld, lányok rózsaszín, lila környezetben és játékokkal virítanak mindenhol.

Amíg egy kisautókkal játszó lányt, vagy indiánt játszó, „fiús” csitrit nem néz különösebben rossz szemmel szüleik és környezetük, addig bizony egy konyhában tüsténkedő fiút, vagy babakocsit tologató kétéves legényt bizony sokan gyanakodva szemlélnek. Babával játszol? Buzi-e vagy? – kérdezné bizonyosan sok szülő. A minap például egy pihe-puha halványrózsaszín medvét vett ki egyéves forma kisfia kezéből az anyukája a következő szavak kíséretében: „De gyönyörű játék! Nem is drága… Apád meg is ölne, ha rózsaszín medvét vennék neked. Tedd vissza azonnal!”

Biztosan más is találkozott már azzal a problémával, hogy a lányának a kedvenc „fiús” mesehősével díszített ruha, vagy kiegészítő egyszerűen nem létezett többféle színben: nem kapni fehér, neadjisten rózsaszín kisautós ruhát, és biztosan nem találni sötétkék fiúruhát „lányos” mesefigurával sem. Nem a szülői kreativitásról van szó, mert persze mindent elő lehet állítani, felmatricázni, sőt a meglevő színekből választani gyerekünknek, ha ez a vágya. A gyártói hozzáállás a kérdés. Fel sem merül, hogy az ellenkező nem tetszését is elnyerheti a másiknak szánt termék, figura.

Lányokkal könnyebb. Ha ők törekednek a fiús irányba az elfogadott(abb). (Bár nem állítom, hogy nem szólták már meg a gyerekemet a játékboltban, mikor a saját zsebpénzéből vett vonatot és kisautót fizette ki a kasszánál.) Kisautó, szerszámkészlet, babakonyha, íj, póni, markológép, rádió-távirányítós autó, peonza, ékszerszett mégis békésen megfér a játékaik sorában. Egy „lányos” játékkal játszó, olyanra vágyó fiú viszont sajnos sokakból ellenérzést vált ki korától függetlenül.

Mit gondoltok, megváltozhat ez valaha? Vagy szerintetek nem is kell, hogy változzon és suszter maradjon a kaptafánál, fiú a fegyvernél? Esetleg a ti fiaitok játszhattak játékkonyhával, babával, vagy más lányosnak titulált játékkal? És a lányok „fiússal”?

Center

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?