Még az is aggódik egy-egy oltás vagy vérvétel előtt, akinek különösebb ellenérzése nincs magával az oltóanyaggal kapcsolatban. Főleg a gyereket féltjük a fájdalomtól, magunkat pedig attól, hogy pár „szuris” alkalom után a gyerek üvöltve menekül minden fehérköpenyes láttán. Egy új segédeszköz lenne a megoldás?

Egyes vizsgálatok szerint (forrás: Gary A. Walco – Pediatrics Suppl. 2008. novembere) a gyermekek 50 százaléka kifejezetten erős fájdalmat él meg a vérvétel alkalmával – a kicsiknél ez az arány még magasabb, 70 százalék feletti –, valamint a felnőttek 15 százaléka retteg a tűszúrástól. Az oltások beadása a legfontosabb oka annak, hogy a gyermekek egy része szorongva, sírva megy a gyermekorvoshoz, ez pedig később kihathat a felnőttkori élményekre is. A fájdalom enyhítésére több módszer létezik, de ezek kevésbé terjedtek el. A Budai Egészségközpontban Magyarországon elsőként alkalmaznak egy olyan természetes fájdalomcsillapító eszközt, mely gyógyszer használata nélkül, rezgés segítségével hűti le a fájdalomérző idegeket, így érzésteleníti az oltási területet.

Az intézményben február elején bevezetett Buzzy® a korábbi módszerektől eltérően gyorsan és hatásosan csillapítja a fájdalmat, olvasható a Budai Egészségközpont honlapján. A tűszúrást megelőzően egy zümmögő kis méhecske száll a gyermekek karjára, aki zümmögésével, gyógyszer használata nélkül előzi meg a fájdalmas élményt. A méhecske rezgésével lehűti a fájdalomérző idegeket, így a gyermek átmenetileg nem fog fájdalmat érezni a méhecske környékén. Az új eszköz – melyet egy pánt segítségével a karokra vagy lábra lehet helyezni az oltás helye fölé – a korábbi érzéstelenítőktől eltérően fél-egy perc alatt kifejti hatását, amely főként sürgős beavatkozások esetén előnyös. A Buzzy® elnevezésű, méhecske formájú új eszköz hatásosan csillapítja a tűszúrás okozta fájdalmat, így például az influenza elleni oltás is fájdalommentesen adható be. Vérvétel esetén is alkalmazható, és februártól minden beteg részére – a gyermekek mellett a felnőtteknek is – a Budai Egészségközpontban térítésmentesen érhető el.

„Sokan még mindig nem döntötték el, hogy beoltassák-e gyermekeiket az influenza elleni védőoltással, így bízunk benne, hogy az új eszköz a szülőknek is segít majd az elhatározásban. A Buzzy® emellett kiválóan alkalmazható a gyermekgyógyászat egyéb területein is, ahol gyakrabban kerül sor a tű használatára. A méhecske használatával megkíméljük a gyermekeket – és a felnőtteket is – a felesleges fájdalmaktól, a rossz élményektől és szorongásoktól” – mondta Léghajó Programról szóló interjúban már megismert gyermekgyógyász, Dr. Krivácsy Péter.