Már a második gyerekemet várom, így a mostani terhességem alatt a babakelengye beszerzése többnyire a fogyó termékekre korlátozódik, de ettől függetlenül igyekszem fejben listázni az összes olyan holmit, amire szükségünk lehet a kezdeti időszakban.

De mi az, ami feltétlenül szükséges? Erre a kérdésre valószínűleg annyi különböző választ lehetne adni, ahányan elolvassák ezt az írást.

A nagyobbik lányom a koronavírus-járvány legintenzívebb időszakában született, szinte minden neki vásárolt babaholmit az internet segítségével szereztünk be és bár nagyon minimalista bevásárlólistával készültünk, így is volt jó pár melléfogásunk olyan cuccokkal, amiknek végül semmi hasznát nem vettük.

A kiságy, a babakocsi, az évszaknak megfelelő ruhák nagy valószínűséggel minden listán előkelő helyen szerepelnek, de ebben az írásban én azokra a kiegészítőkre szeretnék fókuszálni, amik talán ritkábban vagy egyáltalán nem kerülnek fel a várandósok babakelengye nyilvántartásába, viszont borzasztóan hasznosnak, már-már nélkülözhetetlennek bizonyulnak az újszülött hazaérkezésével.

Nyilvánvalóan csak a mi saját tapasztalatunkról tudok beszámolni, de remélem, hogy a lenti lista ad egy-két ötletet azoknak a leendő szülőknek is, akik esetleg korábban nem gondoltak rá, hogy beszerezzék ezeket a termékeket.

Felfújható jóga labda

Fitneszlabdaként vagy pilates labdaként is szoktak rá hivatkozni, de biztos vagyok benne, hogy mindenki találkozott már ezzel a nagy, vastag gumiból készült sporteszközzel.

Első ránézésre nem tűnik úgy, de nagyon sokoldalúan használható! A terhesség utolsó heteiben nekem már kényelmetlen volt bármilyen széken ülni, de a labdán egészen a szülésig komfortosan éreztem magam. A vajúdás kezdetén is remek társnak bizonyult, sokáig üldögéltem rajta itthon, mielőtt elindultunk volna a kórházba – nem véletlen, hogy a legtöbb alternatív szülőszobában is alapfelszerelés ez az eszköz.

A gyerek születése után is felbecsülhetetlen „bútordarab” maradt a lakásban. A lányomat hónapokig altattunk a karunkban a labdán ringatózva, ami valljuk be, ezerszer kényelmesebb, mint fel-alá járkálni és éjszaka, félálomban is sokkal jobban kivitelezhető.

Akkor is hasznosnak bizonyult, amikor a gyerek tiltakozott a hasonfekvés ellen. A labda tetejére fektetve és óvatosan előre-hátra, jobbra-balra görgetve hamar megszokta ezt a pózt és később már a játszószőnyegen is gond nélkül feküdt hason, ezzel is erősítve a nyakát és a gerincét az első hetekben.

Fehér zaj

Ez a „termék” kakukktojás a listán, mert végsősoron nem szükséges hozzá semmit beszerezni, házilag is remekül kivitelezhető, de ha valaki inkább bolti megoldást keresne, akkor manapság már külön ilyen hangot generáló készülékeket is lehet kapni a babaáruházakban.

Mi csak a lakásban fellelhető rádiós ébresztőórát tekertük két állomás közé, külön gépet nem vettünk, de így is annyira bevált a nyugtalan csecsemő altatásánál, hogy már lassan óvodába megy a lányom, de még most is alkalmazzuk. Sőt, néha én is fehér zajra alszom el, ha tudom, hogy muszáj pihennem, de nem vagyok annyira álmos, hogy magamtól is hamar elaludjak.

Idővel a telefonom zenelejátszójára is került egy 30 perces fehér zaj melódia, hogy akkor is ki tudjuk a bódító hatását használni, ha nem otthon tartózkodunk.

Hordozó

A különféle hordozók valószínűleg szerepelnek a babakelengye-listák többségén, de a környezetemben azt látom, hogy a legtöbben csak már a viszonylag nagy, újszülöttkorból kinőtt babáknál alkalmazzák.

Rengeteg olyan, ortopédiai szempontból is megfelelő hordozó kapható, ami pár napos kortól is biztonságosan használható (pl. Mei Tai, rugalmas kendő, karikás kendő) és bizony életmentő tud lenni, hogy mindkét keze szabad a szülőnek, akkor is ha hosszú ideig kell nyugtatni a nyűgös gyereket.

Én otthon valószínűleg többet hordoztam, mint bárhol máshol, szinte bármilyen házimunkát, feladatot el tudtam végezni és a gyerek is élvezte a testközelséget és a mellkasomon való gyengéd ringatózást.

Nagyobb, a fejüket már tartani tudó csemetéknek szuper, kettő az egyben csatos hordozók kaphatóak, ezek a gyerekkel együtt nőnek és később is jó megoldásnak bizonyulnak, amikor a nagyobb súly miatt már csak a háton való hordozás jöhet szóba.

Szélcső

Meglehetősen primitív, de annál hasznosabb eszköz hasfájós babák kezelésére. Egy puha szilikonból készült vékony csőről van szó, aminek a segítségével a végbélen keresztül lehet a bennrekedt gázoktól gyengéden megszabadítani a gyereket.

A lányom nagyon mohón, gyorsan evett már az első pillanattól kezdve, rengeteg levegőt nyelt az anyatejjel együtt, így nem ért minket meglepetésként, hogy gyakran feszült és sokat fájt a hasa. A filléres szélcső segítségével gyorsan véget tudtunk vetni a puffadásnak, számtalan alkalommal segített megnyugtatni a vigasztalhatatlanul síró babát.

Lehet persze különféle hasfájós babáknak kifejlesztett cseppeket is venni, de nekünk eleinte mindenképpen hatékonyabb volt a manuális megoldás, később már jobb eredménnyel tudtuk a gyógyszertári készítményeket is alkalmazni.

Babahinta

Kimondottan az egy ponton felfüggesztett, rugóval ellátott kötélzetű babahintákra gondolok. Mi csak a lányom 3 hónapos korában szereztük be a miénket, de még most is bánom, hogy nem használtuk az első pillanattól kezdve.

Azon túl, hogy már az újszülött baba is békésen és komfortosan altatható benne, ez a fajta hinta észrevétlenül fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, fejlesztésre szoruló gyerekeknél is kiemelkedő eredményeket lehet elérni vele.

A rugó segítségével az első pár hónapban fel-le irányban is ringatható a gyerek, ezzel is megkönnyítve az altatást, míg a totyogók  - a lábaikat az erre a célra kialakított lyukakon keresztül kidugva - ugrálóhintaként is használhatják.

Ráadásul ez nem minden! Mivel a hinta kötélzete szabadon, az igényeknek és a belmagasságnak megfelelően állítható, ezért fel lehet úgy is függeszteni, hogy az egyik oldala valamivel magasabban legyen, ezzel egy „lejtős” felületet kialakítva.

Felső légúti megbetegedéseknél nálunk életmentő volt, hogy az egyébként nyughatatlan, örökmozgó lányunkat tudjuk stabilan egy pózban altatni úgy, hogy a fejét a hinta segítségével megemeljük, így az orrüregeiből lecsorgó váladék éjszakánként nem ingerli köhögésre szüntelenül.

Annyira gyakran és sokat használtuk a babahintát, hogy a nappaliba és a gyerekszobába is felszereltünk egy-egy kampót a plafonra, hogy mindenhol elérhető közelségben legyen.

+1 újdonsült anyáknak

100% lanolin mellbimbókrém

A szoptatás az elején nagyon tud fájni, nincs ehhez az extrém igénybevételhez hozzászokva a nők mellbimbója, így az első pár nap meglehetősen kényelmetlen lehet.

Én is készültem erre előre mindenféle eszközzel, de mégsem a több különböző mellbimbóvédő, hanem egy egyszerű krém vált be a leginkább. A 100% tiszta lanolin mellbimbókrémek nem tartoznak a filléres kategóriába, de minden forintot megérnek. Már egy vékony réteg is nagyon gyorsan és hatékonyan nyugtatja a kisebesedett bőrt és külön pozitívum, hogy szoptatás előtt sem kell lemosni. 

Pár nap alatt beáll a rendszer az igénybevételre és már nem lesz szükség a folyamatos krémezésre, ezért szerintem bőven elég a legkisebb kiszerelésre beruházni és később venni még, ha esetleg mégsem lenne elég.

Előkelő helyen tüntetném fel a kórházi táskába pakolandó tételek listáján is. Én már a szülés másnapján folyamatosan használtam és a szobatársaim fájdalmán is tudtam segíteni a bevitt lanolinos mellbimbókrémmel.

Ti milyen olyan nem szokványos babaholmit adnátok a listához, ami nálatok létfontosságúnak bizonyult?

Salty