Alig fért be a futár az ajtón, amikor a tesztelésre szánt okos sütőt hozta, és a macska is gyanakodva nézte a hatalmas dobozt, ami aztán a konyhakövön várta, hogy este megérkezzen az erős férfiember és a konyhapultra emelje.

Ahogy a gigantikus méretű masina a pultra került, a macska elfoglalta a megüresedett dobozt, és ki sem lehetett onnan robbantani a hétvégén. Én pedig az okos konyhai eszközökkel való tapasztalataim alapján a remélt gyors sikert várva kezdtem neki a konyhatündérkedésnek.

A Samsung Okos Sütőhöz kaptunk egy receptfüzetet, ebből választottunk ki két ételt: padlizsán krémlevest és spenótos vadrizst pirított sütőtökkel.

Padlizsán krémleves:

20 dkg padlizsán
1 l zöldségleves
1 dl 20%-os főzőtejszín
oregánó
lestyán
petrezselyem
3-4 gerezd fokhagyma

1. A padlizsánt hámozzuk meg, és vágjuk kisujj percnyi darabokra.
2. Tegyük hőálló tálba, majd öntsük rá a zöldséglevest.
3. Nyomjuk meg egyszer a mikrohullám gombját és 900W-on 15 percig főzzük.
4. Botmixerrel pépesítsük össze, és öntsük hozzá a tejszínt. Fűszerezzük további oregánó levelekkel.
5. Tegyük vissza az okos sütőbe további 3 percre, hogy a tejszín egyet forrjon a levesünkkel.
6. Tálalás előtt szeleteljük fel vékonyra a fokhagymát, és oregánóval együtt serpenyőben pirítsuk ropogósra némi olajban.

Az eredmény isteni lett, még a betoppanó barátnőm is nyalogatta a száját a kóstoló után.

A spenótos vadrizs receptje annyira egyszerűnek tűnt, hogy alig akartam elhinni, hogy tényleg ilyen könnyű megcsinálni egy ilyen nem szokványos ételt.

Spenótos vadrizs

fél csésze hosszú szemű rizs
fél csésze vadrizs
2 marék spenótlevél
2 csésze kézmeleg víz
5 dkg vaj
5 dkg sütőtök
olaj

1 Egy hőálló tálba öntsük a kétféle rizst, a vizet és tegyük rá a vajat. Fedjük le, majd a mikrohullám legmagasabb fokozatán (900W) 15 percig kezdjük meg a főzést.
2. Szakítsuk meg a főzést a 8. percnél. Keverjük össze a rizst a felvágott spenót levelekkel, a Start gomb megnyomásával folytassuk a főzést.
3. Serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg az apró kockára vágott sütőtököt.
4. Tálaláskor a kész spenótos rizsre tegyünk egy-egy evőkanál sütőtököt.

A legnagyobb „nehézség” a nyers sütőtök és padlizsán aprítása volt, de szerencsére kaptam segítséget ebben is, így gyakorlatilag megerőltetés nélkül tettem az asztalra a (nekünk) különleges ételt. (Az már más kérdés, hogy a gyerekeknek annyira nem jöttek be az új ízek.)

A sikereken felbuzdulva vasárnap este úgy gondoltam, összedobok egy gyors körtés-kakaós muffint. A hozzávalókat összekevertem, muffinpapírba öntöttem, benyomtam a sütőn a megfelelő beállításokat, majd elhúztam fürdeni abban a tudatban, hogy ha elkészül a muffin, a sütő kikapcsol, nincs vele teendőm. Nyugodtan olvasgattam a kádban, és még át is suhant egy gondolat, hogy micsoda boldogság, hogy a gyerekek is csöndben vannak, igazán szerencsés vagyok, hogy jutott 15 perc nyugalom. Aztán kiderült, mi volt a nagy csönd oka (megtanulhatnám már, hogy ez három gyerek mellett sosem jelent jót). A lányaim észrevették, hogy lejárt a sütőprogram, érezték a finom sütiillatot, és kinyitották a sütőt. Mire odaértem, a nyolc muffinból másfél maradt, a lányok pedig egybehangzóan állították, hogy mindenki csak egyet evett. Nyilván a nagyon okos sütő is megkívánta a muffinokat és bekebelezett ő is párat…

A sütő egyetlen hátránya a nagy mérete és súlya, egy panelkonyhában nem biztos, hogy elfér, viszont a korábban tesztelt multifunkcionális főzőkészülékhez hasonlóan lerövidíti a főzéssel töltött időt és egyszerűen elkészíthetők a különlegesebb ételek is. Nagyon praktikus az ajtaja, amely egy rendes sütőéhez hasonlóan lenyílva működik, a nagy méretének köszönhetően a belseje is tágas (32 literes), nagy edények is elférnek mellette. Okos üzemmódban még azzal sem kell foglalkozni, hogy a főzési időt beállítsuk, csak a 25 féle üzemmódból kell választani a joghurttól a kelt tésztáig, a gép pedig elintéz mindent az olvasztáson, kelesztésen, sütésen keresztül a grillezésig, sőt, még melegen is tartja az ételt. A Smart Multi Sensor másodpercenként méri az étel felületi hőmérsékletét, és az eredményeknek megfelelően végzi a programot, majd jelzi, ha elkészült az étel.

Amikor hétfő reggel megjelent a futár a sütőért, a macskát ki kellett tessékelnem a dobozból, és még órákig kereste a békés lakhelyét. Be kellett érnie egy papírzacskóval, én pedig visszatértem a hagyományos tűzhelyhez. Remélem, a sütő is elégedett volt a körtés-kakaós muffinnal, amit megevett.

Tünde