2016 május 22-én 10.30 körül vásároltam a pesterzsébeti Tescóban, két kisfiammal. A nagyobbik 5,5, a kisebbik 3 éves.

Vince nevű gyermekem (3 éves) beszédfogyatékos, megkésett beszédfejlődésű. Megnyilatkozásaiban néhány hangot alkalmaz, leginkább a nonverbális kommunikációt használja kinyilatkoztatáskor, mimikájával, testbeszédével fejezi ki érzelmeit. Adekvátan reagál a hozzá intézett beszédre. Harmonikus megjelenésű, kiegyensúlyozott, mosolygós kisfiú.

A vásárlás alkalmával a két kisfiú bent ült a kocsiban, amíg sorra kerültünk, véletlenül kiöntöttek a megvásárolni kívánt tusfürdőből a járólapra. Akkor ezt jeleztem a pénztárosnak, kértem elnézést és takarítást.

Közben a kisebbik gyermekem hangosabban kommunikált, a pénztáros hölgy hangosan megjegyezte az előttünk fizető házaspárnak:

„Örülök, hogy itt dolgozhatok!”

Negatív megjegyzését közvetetten nekünk szánta, és lekicsinylő, lenéző, megalázó pillantásokat vetett ránk.

Vásárlás után a gyerekek megették a túró desszertjüket és visszamentem a 30-as kasszában ülő hölgyhöz, hogy megnézzem a nevét. A jelvényén annyi szerepelt, hogy „munkatárs”. Kedvesen megszólítottam, megkérdeztem tőle a nevét, de ő a kezembe nyomott egy blokkot (a saját példányunkat mindig elteszem). Majd elmondtam, hogy a negatív megjegyzése miatt (ami a fogyatékos gyerekemnek lett címezve) szeretném tudni a keresztnevét. Nem mondta, helyette ismét grimaszolva, negatívan reagált (hogy pontosan mit mondott, nem tudom, mert eltoltam a kosaram a gyerekeim érdekében).

Ezután a vevőszolgálathoz mentem a panaszommal. Megtudtam, hogy Henriettnek hívják a munkatársukat - a főnökével sikerült beszélnem. Problémámat megfogalmaztam a vevők könyvébe is.

Sajnálom, hogy a kasszás hölgy ennyire intoleránsan viselkedett. Úgy gondolom, hogy munkatársuk hibásan viselkedett, kell, hogy legyen benne annyi empátia, hogy a fogyatékkal élő, főleg gyereket, ha van róla kialakult negatív véleménye, akkor azt megtartja magának és nem hangoztatja.

Szomorúan tapasztaltam, hogy a kasszás hölgy a benne kialakuló negatív benyomásokat így kezelte.

A fiam korából adódóan az őt illető hozzáállást még nem tudja kezelni, megérteni, de azt észrevette, hogy a kialakuló helyzet miatt ott elsírtam magam.

Melinda
(kétgyerekes, pedagógus anyuka)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?