Új sorozatunkban a meddőség okait járjuk körül.

Meddőnek nevezik azt, aki rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet ellenére egy éven belül nem lesz terhes. Ha egy egészséges pár a megfelelő időben legalább egyszer közösül, a terhesség létrejöttének esélye kb. 20%. 12 ciklusra vetítve a halmozott valószínűség már 93%. A meddőség lehet elsődleges, ha előzőleg sem volt terhesség, és másodlagos, ha volt korábban terhesség.

Okai 40%-ban női, 40%-ban férfi, 20%-ban ismeretlen okokra vezethetőek vissza.

A KSH szerint Magyarországon kb. 150 000 meddő házaspár él. A WHO 10-15%-ra teszi Európában az ezzel küszködő házaspárok arányát. A Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján kb. 18%-os arányt találtak, szinte a fejlődő országokéval egyező adatot. Pedig ha megfelelő időben, megfelelő helyen kerül a pár orvoshoz, 85-90%-ban kezelhető meddőségük.

Napjainkban közel 5000-re tehető a „lombikbébik” száma, és több tízezer az egyéb kezelések után született gyermekeké. Sajnos a jelentkezők többsége későn kerül a megfelelő intézménybe. 40 év fölött csökken a teherbeesés valószínűsége, ehhez képest a kezelésre jelentkező nők átlagéletkora jelenleg kb. 36 év.

A női meddőség ismert okai lehetnek:

 • hormonális zavarok
 • korai petefészek-elégtelenség
 • PCOS
 • endometriózis
 • a méh és a függelékek, petefészek, petevezeték, gyulladásos folyamatai
 • a méh fejlődési rendellenességei
 • a méhnyak nyákállományának ondósejt elleni tulajdonsága
 • kemény a petesejt burka, és a spermium nem képes áthatolni rajta
 • enzimzavarok
 • bizonyos ritka kromoszóma-rendellenességek (Turner-szindróma, a több mint 2 X kromoszóma és a kevert nemiség)

 

Forrás:

Infertility.hu

http://www.femina.hu/baba/meddoseg

 

A meddőség okai közül korábban írtunk már a korai petefészek-elégtelenségrőlMost lássuk a PCOS-t! Nem tudsz lefogyni? Sikertelen a teherbeesés? Hullik a hajad? A három leggyakoribb panasz, melyek eredetében kulcsszerepet játszanak a hormonok. Mi is a PCOS? Lássuk.

A PCOS azaz a policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb női hormonális és anyagcserezavar.  A nők 5-10%-át érinti. A kórkép elnevezése félrevezető, mindenki nőgyógyászati betegségre gondol, holott a petefészkek elváltozása csak egy részjelenség ebben a sok szervet érintő, alapvetően belgyógyászati-endokrinológiai betegségben, és a cisztás petefészek csupán egyik lehetséges, de nem kötelező tünete. Diagnosztizálása és kezelése elsősorban belgyógyászati feladat.

Panaszokat a hormonális okok miatt serdülőkortól okoz, és a kor előrehaladtával (40 fölött) ezek a panaszok csökkennek. A PCOS anyagcseretünetei viszont idősebb korban romlanak. Mindenesetre a PCOS az egész életen át fennállhat, és megfelelő kezelése nélkül további súlyos szövődményekhez vezethet. A hormonrendszerben keletkező zavar ugyanis jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy nem az összes, csak egy-két tünet jelentkezik.

A PCOS kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, de környezeti hatások súlyosbíthatják a betegséget.

A PCOS tünetei:

 • rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menzesz
 • meddőség
 • sok, apró ciszta a petefészekben
 • aknés, pattanásos bőr
 • emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz, ami ún. „cukoréhség” formájában jelentkezhet
 • megnövekedett szőrzet az arcon és a testen
 • hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás
 • súlyproblémák, elhízás (az elhízás azonban nem csak a PCOS következménye, de kiváltó oka is lehet, bár a betegek többsége normál súlyú, vannak kifejezetten soványak is. A testtömegindex kiszámítása alapján (25-ös BMI felett) is csak a betegek mintegy harmada túlsúlyos vagy elhízott. A súlygyarapodás lassan fejlődik ki. Nem mindenkin van, de jellemző a has és a derék férfias típusú zsírfeleslege: a derék–csípő körfogat aránya még a soványakon is gyakran magasabb, mint a PCOS nélkülieken.)
 • levertség, kiábrándultság érzése, depresszió

A PCOS vizsgálata az ún. rotterdami kritériumok alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha az endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat során:

 1. két tünet jelen van a következő háromból:
  – a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése,

  – androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,

  – ultrahanggal igazolt PCO (mindkét petefészekben egyenként legalább nyolc, 10 mm-es átmérőt el nem érő ciszta vagy az ováriumok térfogata meghaladja a 10 ml-t)

és

 1. nem más hormonális eltérés vagy endokrin betegség okozza a tüneteket.

 

A ciklus 3. és 21. napján végzett hormonszintmérés során nézik az össztesztoszteron / SHBG hányadosát, DHEAS-t, androsztendiont, LH/FSH arányt (ha az LH értéke magasabb, az gyanús), az inzulinszint értékeit. PCOS-ban gyakran a prolaktinszint is emelkedett. Segítség a hormonértékekhez.

A PCOS tüneteit is utánzó betegségek csökkenő valószínűségi sorrendben: pajzsmirigy alulműködése, agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodása, 21-hidroxiláz hiánya, ritkább mellékveseenzim-zavarok, Cushing-kór vagy Cushing-szindróma, androgén hormont termelő mellékvese- vagy petefészek-daganatok.

A kezelés első lépése a hormonszintek normalizálása és az életmódi kezelés.  Megfelelő diéta (GI index figyelembevételével) és rendszeres mozgás (elsősorban zsírégető torna) segíti az optimális inzulinszint elérését, ami az androgén tüneteket javulását és a meddőség kezelését egyaránt javítja, csakúgy, mint a metabolikus szindrómát és a cukorbetegség kockázatát. A gyógyszeres kezeléshez a metformint alkalmazzák, mely 40%-ban önállóan is hatásos.

A kezelés nem csak a tünetek megszüntetésére irányul, de az is fontos, hogy megelőzzék a PCOS gyakori szövődményeinek kialakulását, melyek lehetnek: diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, vagy méhnyálkahártya daganat.

Ha a testsúly normalizálása és legalább hat havi alapkezelés ellenére nem esik teherbe, és a férfi vizsgálata valamint a petevezetékek átjárhatóságának vizsgálata is kedvező, akkor a peteérés gyógyszeres segítésére klomifén tablettával stimulálható a petefészek. Lásd itt: http://www.oviklub.hu/betegeknek/11_medd_ovul.php

A PCOS-ben szenvedő egész terhessége alatt javasolt a GDM esetén alkalmazott diéta, valamint a gyakori vércukor-ellenőrzés. A szülés napján, ha az anyai vércukor csak kicsit is emelkedett, az újszülöttet hypoglycaemia (kórosan alacsony vércukorszint) veszélyezteti, mert magasabb inzulinszinttel születik. Erre minden PCOS terhes esetében fel kell készülni.

 

Center

 

Források:

http://www.egeszsegkalauz.hu

http://www.pco-szindroma.hu