Tünde terhesség költség

Akik 2013-ban vagy 2014-ben szültek, átlagosan másfél millió forintot költöttek a gyermekvállalással kapcsolatban.

Közel ezren töltötték ki a Bezzeganya kérdőívét, mely azt a célt szolgálta, hogy felmérjük: mennyibe kerül a gyermekvállalás, azaz egy elsőgyerekes család mennyit költ vizsgálatokra, orvosra, kelengyére, stb, amíg a kezében tartja az újszülöttjét.

A teherbe esés előtt 425 kismama semmit nem költött, a többieknek átlagosan 86 ezer forintba került, mire megfogant a baba. Sok olvasónk vett részt termékenységi kezeléseken (lombik), az ő költségeik többszázezer forintra rúgnak fejenként. Mindösszesen tehát egy baba megfoganásáig vizsgálatokra, kezelésekre, stb. átlagosan 50 ezer forint ment el.

A terhesgondozásért a kitöltők egynegyede nem fizetett, a többiek viszont átlag 89 ezer forintot hagytak az orvosnál a terhesség alatt. Az összes kitöltőre vetítve 68 ezer forint az átlag terhesgondozási díj.

A válaszadók egyharmada nem kért extra, fizetős vizsgálatokat a terhesség alatt, kétharmaduk pedig átlagosan 24 ezer forintot költött külön vizsgálatokra. 217-en nem fizettek semmit a szülésért, a többiek 2 ezertől 1 millió forintig fizettek (nem volt lényeges az infó, hogy zsebbe vagy magánkórházban, számlára történt a fizetés). Átlagosan 68 ezer Ft-ba került egy szülés.

A 974 kitöltő közül mindössze 168 kismama vett igénybe kórházi extra szolgáltatást (VIP szoba), ők átlag 41 ezer forintot hagytak a kórházban. A kitöltők teljes körére vetítve átlag 7 ezer Ft a kényelmi díj.

173-an válaszolták azt, hogy a gyermekvállalással autó és/vagy lakáscsere járt: ők átlag 4,3 millió forintot költöttek nagyobb lakásra/autóra. 160-an gondoskodtak megtakarításról valamilyen formában, ők átlagosan 66 ezer forintot tettek félre. A kitöltők közel kilencven százaléka vásárolt terhessége alatt kismamaruhát: ők átlag 31 ezer forintot költöttek az öltözködésre.

A kismamák egyharmada nem költött pluszpénzt egészségesebb táplálkozásra a terhessége alatt, kétharmaduknak pedig átlagosan 35 ezer forinttal került többe az egészséges táplálkozás. Bababútorra átlag 70 ezer Ft ment el, babakelengyére átlag 79 ezer. Extra kozmetikumokra (terhességi krémek, stb.) csupán a kismamák fele áldozott: ők 600-100.000 forintot fizettek a speciális termékekért. Mamakelengyére (szoptatós melltartó, fejőgép, melltartóbetétek, stb.) átlag 25 ezer Ft ment el.

Babakocsira 142-en nem költöttek, a többiek átlag 68 ezer forintot fizettek ki a babakocsikért. Volt, aki 1000 forintért jutott babakocsihoz, 170-en több mint százezer forintot áldoztak rá. A legdrágább babakocsiért 600 ezer forintot fizettek. A kérdőívben fel nem sorolt, egyéb kiadások átlaga 18 ezer Ft.

Bár a válaszadók túlnyomó többsége az elmúlt 10 évben szült, vannak adataink 1978-ból is. Az összes választ tekintve 600 ezer Ft-ot költöttek az első gyermek vállalásakor a szülők.

Érdekesebb viszont, ha csak a 2013-2014-es adatokat vesszük figyelembe, hiszen ez ad a mai helyzetről pontosabb képet.

A teherbe esés előtt tavaly-tavalyelőtt 63 ezer Ft, a terhesgondozásra 76 ezer, egyéb, nem kötelező vizsgálatokra 25 ezer, a szülésért 78 ezer, extra kórházi ellátásokra 9 ezer, autó/lakásvásárlással kapcsolatban 811 ezer, megtakarításra 7 ezer, terhesruhára 33 ezer, egészségesebb táplálkozásra 32 ezer, bababútorokra 87 ezer, babakelengyére 103 ezer, kozmetikumokra 5 ezer, mamakelengyére 27 ezer, babakocsira 72 ezer, egyéb dolgokra 20 ezer forint ment el, azaz összesen 1 448 ezer forintba került átlagosan egy gyerek vállalása az elmúlt két évben.

Ha a lakáskérdés megoldott, és új autó sem szükséges a gyermekvállaláshoz, 637 ezer forintba kerül egy gyerek a megszületéséig – legalábbis a kérdőívet kitöltők ennyit költöttek az elmúlt két évben.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?