Legalizálta a kormány az otthonszülést, írja Móricz Simon a nol.hu cikkében a szerdai kormányszóvivői tájékoztató alapján. Az erről szóló kormányrendeletet szerdán elfogadta a kabinet. Nagy Anna kormányszóvivő a döntéssel kapcsolatban elmondta: a jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét. A kormányrendelet április 1-jén lép hatályba, és a május 1-je utáni szülésekre vonatkozik. A tájékoztatás szerint minden várandós anyának alkotmányos joga van ahhoz, hogy eldöntse otthoni körülmények között, vagy kórházban szeretné-e világra hozni gyermekét, a kormány ezt a jogot maximálisan tiszteletben tartja – finanszírozni azonban nem fogják, akkor sem, ha az anyának van érvényes társadalombiztosítása.

photo © 2007 Sellers Patton | more info (via: Wylio)

 

Hangsúlyozták azonban, hogy az édesanya döntése nem veszélyeztetheti saját, vagy a születendő gyermeke életét, egészségét. Ebben az esetben ugyanis a születés helyének szabad megválasztásához való jogot felülírja az élethez, egészséghez való alkotmányos alapjog. Az intézeten kívüli szülést kizárja, ha az anyának korábban már volt problémás szülése – ide sorolták azt is,  ha korábban császármetszéssel szült. Kizáró ok, ha a magzat válla elakadt, az anya lázas, vagy a magzat beteg, valamint felmerül az iker-, vagy többes terhesség gyanúja.

A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad majd ki (a nol.hu egyik kommentelője szerint a hatóság neve azóta megváltozott…). Az ellátást erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthatja.

Minimális személyi feltételek:

Felelős személy, vagyis szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal, ennek hiányában kétéves szakmai gyakorlattal és igazoltan legalább ötven szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznő jelenléte.

Az ellátás helyszínén egyszerre két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, s legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet. A háttérkórháznak olyan szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-gyógyintézetnek kell lennie, ahova az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke a helyszínről húsz percen belül beszállítható.

A házi gyermekorvosi, a védőnői, továbbá a háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás, a mentés és a laboratóriumi vizsgálatok ez esetben is finanszírozottak, de magát az ellátást nem finanszírozza a társadalombiztosítás.

Otthon szülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése koponyavégű, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie, ez tehát nem változott, ahogyan az anyasági ellátásokhoz való hozzáférés sem.

Tehát, május 1. után szülők, hajrá. Amennyiben persze lesz olyan egészségügyi segítő, aki addigra legális engedély birtokában vállalkozik otthon szülés levezetésére, és persze van húsz percen belül elérhető kórház is a közelben. A rendeletet nem látva az még nem megmondható, ilyen szülés után továbbra is tortúra lesz-e az anyakönyvezés, vagy igazítják az eljárást az új szabályozáshoz.

Vakmacska