Harmadikos lányomnak problémái adódtak a matematikával. Amellett, hogy felkerestem egy fejlesztő pedagógust (aki korábban a Gekkóban foglalkozott a lányaimmal), elkezdtem kutatni a neten fejlesztő játékok és feladatlapok után. Ekkor találtam rá a LÜK rendszerre, amely óvodásoknak és kisiskolásoknak kínál fejlesztő feladatokat játékos formában.

Hasonlóképp a Logicóhoz itt is egy alappal dolgozunk, amely jelen esetben egy kirakókészlet, ehhez rengeteg, feladatokkal teli füzetet lehet venni. A kisebbeknek a bambinoLÜK, a nagyobbaknak pedig a miniLÜK készlet való.

BambinoLÜK

Az óvodás korosztálynak való bambinoLÜK az iskolakezdésre segít felkészülni, de elsős lányomnak is élvezetes perceket okozott a termék. Tetszett, hogy rövid megbeszélés után egyedül is ment a feladatok megértése és megoldása, tehát önálló munkára is alkalmas a játék.

A bambinoLÜK alapja egy erős műanyag, átlátszó, kinyitható téglalap(doboz), melyben hat hely található a hat vastag, műanyag lapocskának. A lapocskák egyik oldalán ábrák (autó, virág, szív, kacsa, ház, alma), a másikon pedig nagy pöttyrészletek találhatók. A kinyitott füzetre helyezzük a kinyitott műanyag tartót, a felső részébe a megadott sorrendben beletesszük a négyzeteket az ábrával felfelé. A füzet bal oldalán lévő képecskék segítségével megállapítható, hogy az adott oldalon mi a szabály.


találd meg a párját!

A lapocskákat a szabálynak megfelelően kell a tartó alsó részébe áthelyezni: vagyis megkeresni, hogy a felső részben a lapocska alatt található képnek melyik alsó a párja a szabály szerint. Miután minden lapocskát áttettünk az alsó részbe, összecsukjuk a műanyag dobozt és megfordítjuk. Ha jól dolgoztunk, a hátoldalon lévő pöttyökből kirajzolódó minta megegyezik azzal, ami a feladatlap bal alsó sarkában látható. Ha a minta nem pontosan ugyanolyan, akkor újra kell végezni a feladatot, mert valamit elrontottunk.


ellenőrzés

A füzetek játékos feladatai fejlesztik a megfigyelőképességet és problémamegoldó, elemző gondolkodásra, következtetésekre serkentik a gyerekeket. Segíti őket abban, hogy a környezetükben lévő dolgokat alaposabban megfigyeljék, a megfigyeléseiket összehasonlítsák, és következtessenek belőlük. Miközben felfigyelnek a különböző alakzatok eltéréseire, megismerkednek a színekkel, valamint a körvonal, tükörkép, árnykép, az ugyanannyi, azonos-különböző, kisebb-nagyobb, rész-egész fogalmával is, olvasható a termék leírásában.

Az alap kirakókészlet ára 2590 Ft, a füzetek hozzá 520 forintba kerülnek. Már két-hároméves kortól elkezdhető a játék, és bár magához a fejlesztő feladatokhoz nincs köze, az én kétévesem például órákig pakolgatja különböző sorrendben a lapocskákat.

MiniLÜK

A matekban lemaradt harmadikosomnak az ötéves kortól ajánlott miniLÜK alapkirakó való, amely – hasonlóan a bambinoLÜK-höz – egy műanyag doboz, ám ennek csak az egyik oldala átlátszó, és nem 6, hanem 12 lapocska van benne, melyek tetején ábrák helyett számok, a hátukon különböző színű négyszögek láthatók. A miniLÜK játékhoz többféle színű füzet kapható, a füzet színétől függően kétféle játékszabály van.

Zöld színű füzetek

A doboz átlátszó fedelét a füzetben lévő feladatra kell helyezni, majd kézbe venni a műanyag lapocskákat egyesével. A margón lévő képecskék segítségével meg kell állapítani a szabályt, majd meg kell keresni a felső képek párjait az alsó oldalon. Ha megtaláltuk, rá kell helyezni a sorszámos műanyag lapocskát (a számokkal felfelé). Ha mind a 12 műanyag lapocska a doboz átlátszó részébe került, csukjuk be a dobozt – vagyis hajtsuk a kiürült piros felét a megtelt átlátszó fedélre –, aztán fordítsuk vissza, úgy, hogy az átlátszó fedél kerüljön felülre (a doboz hullámos széle lefelé legyen). Ha a műanyag lapocskákból kirajzolódó színes minta hajszálpontosan olyan, mint az, ami a feladatlap jobb sarkában látható, akkor minden megoldásunk hibátlan.


megoldáskeresés

Más színű füzetek (piros, narancssárga, stb.)

Nyissuk ki a miniLÜK készlet dobozát. Helyezzünk minden műanyag lapocskát a doboz átlátszó részére, emelkedő számsorrendben. Ha ez kész, akkor a doboz alsó és felső részén egyaránt láthatók a számok 1-től 12-ig.

Vegyük kézbe az 1. számú műanyag lapocskát, válasszunk ki egy feladatlapot, és nézzük meg rajta az 1. feladatot. A feladatok számai piros színűek. Gondoljuk végig, mi lehet a megoldás: a lehetséges megoldások mellett a feladatlapon egy-egy fekete szám található, 1-től 12-ig.

Ha megvan a megoldás, akkor az 1. számú lapocskát tegyük a doboznak arra a mezőjére, amelyen a szerintünk jó megoldás száma látható. Így folytassuk tovább a játékot, míg mind a tizenkét kis műanyag lap a megoldás helyére kerül.


kész

Ha készen vagyunk, csukjuk be a dobozt, fordítsuk a hátoldalára, és nyissuk ki újra. A lapocskák hátoldala mintát ad ki. Ha ez a minta pontosan egyezik azzal, amit a feladatlap felkínál, akkor minden feladat megoldása jó.

Ha esetleg a lapocskák hátoldalán kialakult minta nem ugyanolyan, mint a feladatlapon lévő, akkor meg kell találnunk a hibás válasz(oka)t. A minta eltérései segítenek abban, hogy megtaláljuk, hol hibáztunk. Fordítsuk vissza a dobozt a kiinduló helyzetbe, gondoljuk végig újból a feladato(ka)t, és helyezzük máshová a rosszul beillesztett egy vagy több műanyag lapot. Ha elkészültünk, ismét fordítsuk a dobozt a hátoldalára, és ellenőrizzük, egyezik-e a lapocskákon látható minta a feladatlapon lévővel. Egészen addig folytassuk a javítást, amíg minden megoldás nem lesz tökéletes.

A leírás szerint a játék a megfigyelési, összpontosítási, kitartási képességeket fejleszti és a következőkre tanítja a gyerekeket:
- azonosságok és különbségek felfedezése
- rész és egész megfeleltetése
- színek és formák megkülönböztetése
- ellentétek egymáshoz rendelése
- méretek és arányok viszonyítása
- irányok felismerése

Az alapkészlet a sorozat minden tagjához használható, tehát elég egyszer megvásárolni. Egy-egy füzet 30 oldalból áll, oldalpáronként egy-egy feladattal, tehát egy füzet 15 játékos, képességfejlesztő fejtörőt tartalmaz. A miniLÜK alapkészlet is 2590 Ft-ba kerül, a hozzá való füzetekből szintén 520 Ft-ért válogathatunk.

Úgy tűnik, áttörést hozott nekünk a LÜK, míg korábban órákig könyörögtem a lányomnak, hogy oldjon meg matek és nyelvtan példákat nyomtatott feladatlapokon, addig mostanában magától veszi elő a játékot, amelynek füzeteiben (pl. Játékos matematika 5, LÜK-Bajnokság – logikai versenyfeladatok, magyar nyelvtan és szövegértési feladatok) ugyanolyan feladványokat talál, csak épp élvezhető, játékos formában tudja megoldani őket. Ráadásul az önálló munkára is megtanítja, hiszen a megoldásokat maga is leellenőrizheti.

Az elsősöm az ötéves kortól ajánlott Figyelemfejlesztő gyakorlatok és a kombinációs készséget fejlesztő Kirakó 1-et használja gyakran (ha épp nem vesznek össze azon, ki játszik a készlettel), de több mint ötven különböző készségfejlesztő feladatokkal teli füzet kapható az alapkészlethez.

Azt hiszem, már tudom, mit fog hozni idén a Mikulás.

Tünde

A LÜK-termékek a Bezzeganyaboltban is megvásárolhatók.