17. hét

Minden anyuka számára más dolog a főmumus. Az általam ismert legtöbb kismama a kosztól, kórokozóktól és fertőzésektől félti legjobban a csemetéjét. A legbuzgóbbak megpróbálnak bacimentes, steril közeget kialakítani az újszülött körül.

Az ilyenek nem viszik a kisbabát a lakáson kívül hetekig, esetleg hónapokig, a kisállatok, mint kutyák és macskák ki vannak tiltva a lakásból, a kinti cipőket le kell venni a bejáratnál, a gyerek összes holmija 90 fokon van kimosva, és mindent sterilizálnak, ami a pici közelébe kerül.

Én nem ez a típus vagyok. Részben azért, mert én magam sem irtóztam soha a baciktól, vasalós házitündér sem voltam soha, de mindemellett sosem éreztem, hogy mindennek sterilnek, vagy habtisztának kellene lennie.

Mindkét gyerekemmel 1-2 hetes kora óta rendszeresen kijárunk utcára, boltba, bevásárlócentrumokba, tömegközlekedünk, mert muszáj.  Soha nem vasalunk babaruhát, nem vesszük le a cipőnket a bejáratnál (a vendégeknek meg egyáltalán nem kell levenniük a cipőiket, elég, ha használják a lábtörlőt.) A sterilizálással felhagytam két héttel ezelőtt. Nekem viszont más parám van, mert azért valaminek kell lennie. Az én mumusaim a vegyszerek.

Amikor a nagyobbik lányunk megszületett, nekünk Angliában azt tanították, hogy a baba bőrét hat hétig semmilyen tisztítószer ne érje. Beleértve popsitörlő kendőt, babaszappant, babasampont, olajat vagy kenőcsöt. A kicsiket a kórházban is csak tiszta, langyos vízzel mossák le, és vizes vattapamacsokkal törölgetik pelenkázáskor. A mantra az, hogy az újszülöttet semmilyen anyag ne érje, amit a mama nem akarna megkóstolni, megenni vagy meginni. A baba bőrén megjelenő problémákat, mint a koszmó, is sokkal lazábban kezelik, és többnyire egy legyintéssel intézik el, meg azzal, hogy majd elmúlik. A köldökcsonkot békén hagyják úgy, ahogy van, hagyják természetesen leszáradni. Ezt a tanítást én magamba szívtam, átvettem, és most, Lujzánál ugyanígy, vegyszermentesen ápoltuk nagyon sokáig. Amikor valaki ezt az irányt követi, akkor egy fürdővízben, habok között fürdetett újszülött képe nagyon félelmetes látvány. Emlékszem, hogy amikor a Katiban a baba dokumentumfilm szüléses jelenetét néztem, és a kétperces újszülöttet belerakták a habbal teli fürdetőbe, összeborzadtam. Valamiért rettenetesnek tűnt számomra, hogy az anyaméh tökéletesen természetes, kiegyensúlyozott, semleges világából a gyerek egy tucatnyi vegyi anyagot és parfümöt tartalmazó pancsolóban landol.

A cumisüvegekkel kapcsolatban ugyanilyen buzgó vagyok, és amikor kézzel mosogatok, percekig öblögetem őket meleg, forró vízzel. Szimatolom az üveget, amíg a mosogatószer illatának már a nyoma sincsen meg. Nem akarom, hogy akár egy eltévedt molekula mosogatószer is maradjon rajta és Lujza gyomrában végezze. Na és persze BPA mentes cumisüvegeket használunk. Én ezen élem ki azt a buzgóságot, amit más kismamák a kéz sterilizálásban, vasalásban és tisztogatásban. Nyilvánvalóan sokan gondolnák azt, hogy túlzásba viszem a dolgot, de remélem, hogy még nem tekinthető betegesnek. Ártani csak nem ártok vele. A nagyobbik lányom már nyugodtan lubickolhat habos fürdővízben, mint ahogy mi felnőttek is. Bár a szülés után én pár hétig semmilyen parfümöt nem használtam magamon, mostanra visszaszoktam.

Most, hogy Lujza elmúlt három hónapos, gondoltam, eljött az ideje, hogy az elterjedt, bolti, folyékony babatisztítókat kezdjük bevetni. Volt is itthon az egyik ismert világmárka babahabfürdő termékéből, amit a hároméves használ. A következő fürdetésnél jól lecsutakoltuk Lujzát élete első habos fürdőjében. Pár óra múlva megjelent két nagy piros pörsenés az arcán, amik két napig ott virítottak, amíg elmúltak. Mivel nem fürösztjük minden nap, először nem kötöttem össze a fürdetés tényét a piros, száraz foltokkal. Kellett hozzá pár alkalom, meg hogy a pörsenések egyre nagyobb területre terjedjenek, és egyre sötétebbek legyenek. Először még ekcémára is gyanakodtunk.

A bőre máshol is láthatóan szárazabb lett, amit ugyanazon gyártó babaolajával kentem be. Azután terméket váltottunk, de ugyanaz történt. A kérdést végül az oldotta meg, hogy gyógyszertári mosdókenőcsöt szereztem be, és most csak azzal fürdetünk pár naponta, a két szál haját meg csak langyos vízzel mossuk meg. A bőrének szárazsága is elmúlt mindenütt.

A történtekben a saját parámat látom igazolva. Lehetséges, hogy ha a születése óta használtuk volna ezeket a tisztítókat, mostanra megszokta volna őket a bőre. Az is lehet, hogy allergiás valamelyik anyagra, ami a folyékony szappanokban van. De persze az is lehet, hogy véletlen egybeesés az egész, és csak nagy hűhót csinálok a semmiből. Mindenesetre most meghosszabbítottam a vegyszermentes időszakot és egy darabig nem kísérletezem semmivel, csak időnként a gyógyszertári szappannal és persze a tiszta vízzel. A nagyobbik gyerekemről most még gondosabban mosom le a habot a fürdői  után. Akkor is, ha az van ráírva a flakonra, hogy „érzékeny bőrre”, meg „legjobb a babának”, én nem hiszek már ebben.

Még nem tudom, hogy meddig húzzuk habfürdők nélkül, de amíg a gyerek a hátán fekszik és nem igazán koszolódik, én nem siettetem a dolgot.

Másutt