Ejtették a vádakat az ellen a kismama ellen, akit az Egyesült Államokban tartóztattak le novemberben, mert alkohol fogyasztása után megszoptatta gyermekét egy kisvárosi étteremben. Tasha Adams, háromgyermekes, 28 éves anyuka egy családias hangulatú pizzázóban vacsorázott szeretteivel Arkansasban, és több órás ottlétük alatt két sört is elfogyasztott.  Az étterem egyik pincérnője, aki aznap éppen nem dolgozott, csak beugrott egy megbeszélésre, megdöbbenve vette észre, hogy a nevetgélő, szórakozó anyuka a mellére vette hat hónapos csecsemőjét, és elkezdte szoptatni, az alkoholos üvegekkel és poharakkal teli asztalnál.  A pincérnő először az étterem vezetőségének jelentette a látottakat, ám azok azt mondták, nem szándékoznak beleszólni a vendég fogyasztásába. A pincérnő, aki maga is kisgyermekes édesanya, ebbe nem tudott belenyugodni, és miután a saját anyját is felhívta tanácsért, feljelentette a vendéget a rendőrségen. A kivonuló rendőrök az anyát letartóztatták egy kiskorú veszélyeztetéséért, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A történet mindkét főszereplője azt nyilatkozta az ABC tv csatorna stábjának, hogy nem bánta meg, amit tett.  A pincérnő, aki az esetet követően elveszítette az állását, a következőket mondta: „Ha még egyszer ugyanabban a helyzetben lennék, ugyanazt tenném, mert egy kisbaba nem tudja megvédeni magát. Senki más nem akart a történtek ellen tenni. Akkor is, ha előre tudnám, hogy el fogom veszíteni az állásomat az ünnepek előtt közvetlenül, ugyanazt tenném.”

A kismama, akit a megérkező rendőrök nem szondáztak meg, ezért pontos véralkohol szintjét nem tudni, határozottan állította, hogy nem volt alkoholos befolyásoltság állapotában, hiszen csak két sört ivott a vacsorával, több, mint másfél óra leforgása alatt. „Halálom napjáig azt fogom ismételni, hogy elég józan voltam ahhoz, hogy szoptassak”, mondta.  Gyermekét mindig csak anyatejjel táplálja, mert a szoptatás híve, a legjobbat akarja neki, és „soha nem okozna neki kárt”.

Az ABC orvosszakértője szerint az anya időnkénti, mértékletes alkohol fogyasztása nem okoz kárt a kisbabának, de mindenkit emlékeztetett arra, hogy az alkohol egy méreg, különösen a kicsik fejlődő agyának. 

A szakértők és az orvosok nem mindig értenek egyet a kérdésben. Van, aki határozottan tiltja az alkoholfogyasztást, míg mások rálegyintenek egy esetenkénti pohár borra vagy sörre.  A Gyermekorvosok Amerikai Szövetsége hivatalos közleményében legalább kétórás szünetet javasol az alkoholos ital fogyasztása és a szoptatás között. Az alkohol ugyanúgy megjelenik az anyatejben, mint a vérben, ugyanúgy a nő testtömegének függvényében, és a legnagyobb szintet az alkohol fogyasztása utáni 30-60 percben éri el. Ezután ugyanúgy kiürül onnan, mint a vérből.

A néphittel ellentétben az alkohol nem növeli meg az anyatej mennyiségét (a sör sem!) és több kutatás ennek az ellenkezőjét bizonyította.  Amikor az anyák sört ittak, a csecsemőik gyakrabban szoptak, de minden alkalommal kevesebb tejet.

A legbiztosabb út annak tűnik, ha a kismama jópár órán át nem szoptat alkohol fogyasztása után. Ez alatt az idő alatt legjobb, ha előre lefejt tejet, vagy tápszert ad a gyermeknek, és a tejhozam fenntartása érdekében fej, és kiönti az anyatejet.

Az arkansasi kismama elleni eljárást azért szüntették meg, mert semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy részeg volt, vagy a kislányát veszélybe sodorta.  Ezen kívül nincsen törvény az ittas szoptatás ellen – ott sem.

Másutt

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?