A kórház neve: Uzsoki utcai Kórház

A szülés időpontja (év, hónap): 2019 május

A kórház állapota: tiszta, felújított

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: tiszta. Minden szobában van vécé, zuhanyzó, amit naponta takarítanak. Vécépapír, szappan nincs a szobában.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.): Felújított, jó állapotú. Amiben én voltam szülőszoba, ott nem volt semmi, de hoztak labdát, azon lehetett vajúdni. Egyik szobában bordásfalat is láttam. Mintha a szülésfelkészítőn említették volna, hogy lehet kádban vajúdni, illetve, hogy nyitottak sok mindenre.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Nem volt fogadott orvosom, de nagyon sokszor bejöttek érdeklődni, hogy vagyok, figyeltek ránk folyamatosan. Mindig mindent elmondtak, hogy mikor mit fognak csinálni, mi fog történni.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, oxitocin, siettetik-e a szülést): GDM miatt a terminus napján indították a szülést burokrepesztéssel, mert már 2 ujjnyira ki voltam tágulva. Zárt méhszáj esetén azt hiszem, zselével indítanak. A beöntés kötelező. Burokrepesztés után folyamatosan ctg-n voltam, kivéve mikor egyszer kimentem a mosdóba. Kaptam oxitocint is. A gátmetszés első szülésnél szinte általános eljárás, kivéve, ha a fogadott orvossal, szülésznővel gátvédelemben egyeznek meg. Nem éreztem, hogy siettetnék a szülést, de annak ellenére, hogy első szülésem volt gyorsan, öt óra alatt túl voltam rajta.

Császármetszés (bent lehet-e apuka): Nem, de utána megkaphatja a babát.

Látogatási rend: Van látogatási idő, de nem mindig küldik el a látogatókat. Volt, hogy egy biztonsági őr végigment a folyosón és elküldte a látogatókat, de olyan is volt, hogy senki nem nézte, ki van még ott. Kórterembe elvileg nem mehet be látogató, csak a szülés után kísérhet el az apuka, de gyakorlatilag nem minden nővér nézi, hogy ki van bent. A baba végig az anyukánál lehet, de az első éjszakára be lehet adni a csecsemősöknek. Senki nem szólt, hogy nem lehet kivinni a folyosóra, gyakorlatilag a látogatók között tologattuk a babát is.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Mindent. Az első pelenkán kívül mindent vinni kell. Ha éjszakára vagy vizsgálatokra beadod a babát a csecsemősöknek, akkor is adni kell popsitörlőt és pelenkát. A szobában volt spray a köldökcsonkra és popsikenőcs. Minden ruhát, takarót vinni kell.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?  Én 3 ágyas szobában voltam, ott 3 ágyra volt egy zuhanyzó, de van 4 ágyas is és 1 és 2 ágyas szoba is, ami fizetős.

Van-e VIP szoba? Igen, de külön részlegen.

Koszt mennyisége, minősége: Diétás kosztot kellett volna kapnom, de közel sem volt az, így a férjem hozott be nekem mindent. Hűtő van a szobában. Nem volt nagy mennyiség, de jól lehetett lakni az ebéddel. A reggeli és a vacsora nagyon kevés volt, általában vaj, sajt, szalámi vagy lekvár. Volt tej és tea reggelire. Mindig adtak egy almát is naponta.

Kommunikáció: Mindent elmondtak, az orvos, aki levezette a szülést, többször is rá néz az anyukára szülés után is, hogy minden rendben van-e.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Mivel délután szültem, ezért a szülés másnapján jött szoptatási tanácsadó segíteni, és egy védőnő megmutatta a pelenkázást, öltöztetést, köldökcsonk-ápolást. Mivel csak másnap jöttek, sok újat nem tudtak mutatni, a szobatársamtól kértem segítséget. A mellretételt a nővér mutatta meg, aki nem volt épp segítőkész, szinte leszúrt, mert nem tudtam, hogyan kell mellre tenni a babát. Szegény kisfiam egész este sírt, valószínűleg éhes volt és nem volt tejem, a nővér javaslata az volt, hogy adjak neki vizet. Mikor utána se nyugodott el, szinte rám parancsolt, hogy vigyem be a csecsemősöknek, hogy a szobatársaim tudjanak aludni.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Alapvetően kedvesek voltak a nővérek, nem mindegyik, de a legtöbben segítőkészek voltak. Viszont ha nem kérdezel, akkor nem halmoznak el információval. A gyerekorvos reggelente jött megnézni a babát, de csak rápillantott az alvó babára, megkérdezte tőlünk, elsőgyerekes anyukáktól, hogy hogy van a baba, és elment. A babát nem mérik, csak a hazamenetel napján nézik a súlyát. Egyszer viszik el fürdetésre, és egyszer hallásvizsgálatra, ezeken nem lehet ott lenni. Az utolsó nap a mérésnél, BCG oltásnál igen. Szülés után a mérésnél, öltöztetésnél ott lehet az apuka. A kórház honlapján van egy lista, hogy mit kell vinni a szüléskor. A kórház indít szülésfelkészítőtanfolyamot is, ami ingyenes.

Pontszámok:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota:10
  • szülőszoba korszerűsége:10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök):10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:9
  • orvosok segítőkészsége:10
  • szülésznők segítőkészsége:10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége:9
  • kommunikáció, tájékoztatás:6
  • tisztaság:9
  • ellátás minősége:7
  • személyes élmények:9

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.

Más kórházakról ezekben a posztokban olvashatsz: 

Veszprém: Bár minden szülészet ilyen lenne!

Székesfehérváron minden adott egy csodálatos szüléshez

A folyosón vajúdnak a kismamák Kaposváron