Kicsit elbíztuk magunkat, amikor kis gyakorlás után rögtön ékszeres ládikát próbáltunk teljesen beszalvétázni. Még a fülünk is ragasztós lett. A konyha pedig rövid időn belül csatatérré változott. A közepén a gyerek sírt, én pipa voltam, remekül szórakoztunk.

Tünde kreatív karácsony dekupázs

Ez a technika alapvetően nem nehéz, csak én beleestem abba a hibába, hogy túl sokat akartam egyszerre. Kezdőknek érdemes kis felületekkel kezdeni, és apró, kivágott szalvétát/dekupázspapírt ragasztani. Ékszeres ládikát teljesen befedni szalvétával nagyon macerás, és teljesen fölösleges. Kreatív sorozatunkban különböző technikákkal készítünk a gyerekekkel karácsonyi ajándéktárgyakat.

Szalvétatechnika/dekupázs

Ár: olcsó/közepes
Nehézség: közepesen nehéz
Életkor: 6 éves kortól

Előkészítettem mindent, ami a dekupázshoz szükséges:

- fa dísztárgyak
- dekupázsragasztó
- szivacsok
- lapított fejű ecsetek
- szalvéták
- akrilfesték
- olló

Tünde kreatív karácsony dekupázs
hozzávalók

Mi most csak fával dolgoztunk, de nem csak fára lehet szalvétát ragasztani: üveg-, fém-, és műanyag tárgyak is megfelelnek. Mivel nem vagyunk túl gyakorlottak a technikában, elsőre mindhárman edényalátétet díszítettünk, mert egyenletes a felszíne és könnyebb rajta gyakorolni. (Itt is elhibáztuk, tapasztalatlanságunknak köszönhetően ide is túl nagy darabokat ragasztottunk.)

Tipp: Kisebb mintákat könnyebb ráncosodás nélkül felragasztani.

Először is meg kell tervezni, hogy mit szeretnénk a tárgyra ragasztani. (Ha nem natúr színű faalapot szeretnénk, először a kívánt színű akrilfestékkel fessük be. Akkor lesz a legszebb, ha a szalvéta alapszínével harmonizáló festéket választunk.) Vágjuk ki a kívánt motívumot a szalvétából. A többrétegű szalvétákat meg kell szabadítanunk a felesleges rétegektől, csak a legfelsőt fogjuk használni. Ha túl vastag lenne a réteg, akkor nem feküdne fel szépen a felszínre.

Tünde kreatív karácsony dekupázs
vágjuk ki a formát

Tipp: Széles, nagyméretű ecsettel könnyebb dolgozni, mint szivaccsal, utóbbi sok ragasztót magába szív.

Ha megterveztük a díszítést, vonjuk be vékony rétegben a tárgyat dekupázsragasztóval, majd helyezzük rá a (kivágott) szalvétát. Ecsettel óvatosan vigyünk fel rá még egy réteg ragasztót, majd belülről kifelé haladva kenjük el rajta úgy, hogy az apró gyűrődések kiegyenesedjenek. A ragasztó megszáradva lakkszerű lesz, és védi a tárgyat a külső behatásoktól.

Tünde kreatív karácsony dekupázs
dekupázslakkal kenjük át

Tipp: Vékony réteg ragasztót vigyünk csak fel, mert a szalvéta elázik, gyűrődik, és könnyen kiszakad, amikor ragasztóval kenegetjük. Maximum két-három ecsetvonásra van lehetőség gyűrődés nélkül.

Ha megszáradtak a tárgyaink, akrilfestékkel/csillámmal tovább díszíthetjük őket.

Tünde kreatív karácsony dekupázs
ha megszáradt, díszíthetjük

Miután az edényalátétekkel végeztünk, azt gondoltuk, ez az egész tökegyszerű, jöhetnek az ékszeres ládikák. Kilencéves lányom a legnagyobb ládát választotta, de nem vitte túlzásba a díszítést. A tetejét teljesen bevonta egy mintás szalvétával, és két oldalára kivágott egy-egy karácsonyi gömböt, majd mint aki jól végezte dolgát, elhagyta a terepet. Tanulva a gipszezős tapasztalatokból, ezúttal nem szóltam bele a munkájába.

A hétévessel úgy gondoltuk, befedjük a ládika minden oldalát és szegélyét. Ez a művelet majdnem meghaladta a képességeinket. A gyerek sírni kezdett, amikor hatodszorra szakadt el fedlapra applikált jegesmedvéje. Én kezdtem idegesedni, mert már mindenem ragasztós volt, és hiába magyaráztam a gyerkőcnek, hogy kijavítjuk a dobozkáját, annyira belelovallta magát a sikertelenség érzésébe, hogy csak nehezen sikerült megnyugtatnom. Lekapargattuk a szakadt jegesmedvét a ládikáról, és együtt megcsináltuk ugyanolyanra, mint amilyet én készítettem. Most már tudom, hogy a több kevesebb: ha legközelebb szalvétázunk, úgy fogjuk csinálni, hogy befestjük a ládikát akrilfestékkel, és csak apró mintákat helyezünk el rajta.

A Dekupázs - Varázslatos szalvétatechnika című könyvben további ötleteket lehet találni, hogy mit (mivel) érdemes díszíteni. Például epres tortaállványt, katicabogaras faszéket, rusztikus kosarat. (Alexandra Kiadó, 2009. 1499 Ft) Nem csak hobbiboltban vásárolt tárgyakat lehet dekupázsolni, már meglévő dolgainkat is feldíszíthejük ezzel a technikával.

Tünde

Az alapanyagokért köszönet a Hobbyáruháznak.