A kórház neve:

Semmelweis Egyetem Üllői úti Klinika (SOTE 1 l. Sz. Női)

A szülés időpontja (év, hónap):

2023 szeptember

A kórház állapota:

Felújított.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota:

Felújított, két szobára jut egy kicsi fürdőszoba zuhanyzóval.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége (vannak-e alternatív lehetőségek, pl. kád, bordásfal, labda, stb.):

Van lehetőség labdára, van bordásfal és egy nagyobb szobában van kád, nagy ágy is (talán ezt kérni kell, nem tudom pontosan). Az első szülésemnél az alternatív lehetőségekkel lehetett élni.

Orvos(ok) segítőkészsége:

Minden orvosról jót hallottam. Választott orvossal szültem volna (szerződéssel), de lepényleválás miatt sürgősséggel császároztak. Mindkét ügyeletes orvosra hálával gondolok, komolyan vették, amit mondtam, rögtön vizsgáltak, amikor leesett a szívhang, tájékoztatták a férjemet.

Szülésznő(k) segítőkészsége:

Nem volt alkalmam rá most, első szülésemkor ugyanitt nagyon meg voltam elégedve, türelem, segítőkészség jellemezte. Mindenről tájékoztattak.

Csecsemős nővér(ek) segítőkészsége:

Nekem mindenben segítettek. Megkérdezték, hogy mire van szükségem, hányadik gyerek.

Szülésvezetés (kötelező-e a gátmetszés, beöntés, oxitocin, siettetik-e a szülést, stb.):

Császármetszésem volt, de az első szülésem alapján azt tudom mondani, hogy természetesszülés-pártiak, volt ugyan oxitocin, de így is 16 órás szülésem volt első alkalommal, én nem bántam az oxit. Beöntést felajánlották, hogy szeretném-e. Gátmetszést mérlegeli az orvos (nekem volt). Lehetett mozogni, nem kellett az ágyhoz kötve feküdni.

Császármetszés (bent lehet-e apuka, sürgősségi volt vagy tervezett, stb.):

Sürgősségi császár miatt nem tudott bent lenni.

Látogatási rend (bármikor lehet menni, vagy meghatározott időben, apuka bemehet-e a kórterembe, stb.):

Meghatározott időben délután a folyosón lehet a babát megnézni. Ősszel nagyon sok családtag jött minden anyukához, nagyon sokan voltak a folyosón (akár 5-6 látogató/baba… 1-2 órán át, maszk nélkül…) Szobába nem jöhet be hozzátartozó. Testvér bejöhetett apával.

Mit kell vinni a baba ellátásához? (ruha, pelenka, popsitörlő, stb.):

Ruhát, köldökápolási eszközöket adnak, illetve volt egy pelenka-adagoló is a szobában, amit feltöltöttek. A gyerekek pólyában vannak, ezt is a kórház biztosítja. Popsitörlőt a szülő visz.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?

6

Van-e VIP szoba?

Alapítványi szoba van, fizetős. Én nem vettem igénybe.

Ételek mennyisége, minősége:

Meg lehet enni, de nem túl ízletes, és nem változatos. Reggeli, uzsonna nagyon béna (zsömle, gyenge minőségű felvágott). Leves nekem kevés volt, 1 kiscsésze. Második sem olyan nagy adag.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után, milyen stílusban beszéltek veled, stb.) 

Elmondták a vizsgálat alatt, hogy mit miért csinálnak, aztán a sürgősségi császár indokát is, az altatóorvos is, hogy mi fog történni. A férjemet felhívták rögtön a műtét után, hogy mindenki jól van. Felhívták a választott orvosomat, hogy mi történt. Hozzám bejött a műtétet végző egyik orvos is, elmondta, hogy pontosan mi történt. A császáros őrzőben egyedül voltam és kizárólag velem foglalkozott abban az 5 órában az egyik nővér. Két napot voltam bent, az alatt mindenki nagyon tisztelettudóan, emberségesen, korrektül beszélt velem. A viziteken lényegretörőek voltak, kérdeztek, panaszaimat elmondhattam (volna, ha lett volna).

Bent volt az apuka a szülésen?

nem lehetett bent (pl. császármetszés miatt, vagy nem ért be időben)

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt (ha igen, hasznosak voltak-e számodra?):

Az utolsó vizitnél igen, kaptam és kérdezhettem is.

Ki segített legtöbbet a szülésed során? Ki volt rád a legnagyobb hatással? 

A sürgősségi császár miatt nagyon rövid időt voltam a szülőszobán. Volt körülöttem egy nővér, vagy szülésznő, ezt pontosan nem tudom, alkalmanként ránézett a CTG monitorra és rám is, de nem zavart, nem piszkált. Jólesett, hogy a műtőorvos jelezte, hogy úgy igyekezett összevarrni a méhemet, hogyha szeretnék még gyermeket, ez a operáció semmiben ne akadályozza.

Összességében milyen volt a szülésed érzelmileg, fizikailag? 

Én nagyon meg voltam elégedve! Olyan gyorsan történt minden, hogy a gyermekem sürgősséggel egy nagyon komoly lepényleválás ellenére 9/10 Apgarral született. Emiatt a profizmus miatt csak pozitív emlékem maradt, különösen, hogy végül nem is a választott orvosommal történt a szülés, és mégis minden tökéletesen alakult a kialakult körülmények ellenére.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz. Ide bármilyen történetet, eseményt leírhatsz, amire szívesen emlékszel vissza, vagy ami rossz emlék maradt.

Pozitívuma: felajánlották pszichológus segítségét, aki be is jött, elbeszélgetett velem és hazaindulás előtt még egyszer bejött megkérdezni, hogy hogy vagyok. A szobatársamnak gyógytornára volt szüksége a fájdalmai miatt, aki bejött és megtornáztatta. A szobában volt gyermekágyi tornára buzdító tájékoztató gyakorlatokkal, hogy mit hogyan csináljunk, ugyanígy a nővérke buzdított, hogy a seb ellenére sétáljak, mozogjak, hamarabb meg fogok gyógyulni és így is lett. Naponta volt takarítás. A fürdőszoba tisztasága az azt használókon múlt.

Értékelés:

  • a kórház állapota: 9
  • a szülészet állapota: 10
  • a kórtermek állapota: 10
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • tisztaság: 9
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 10
  • az orvosok segítőkészsége: 10
  • a szülésznők segítőkészsége: 10
  • a csecsemős nővérek segítőkészsége: 10
  • kommunikáció, tájékoztatás: 10
  • az ellátás minősége: 10
  • személyes élmények: 10

Átlag: 9,8

Ha az elmúlt 1-2 évben szültél valamelyik hazai kórházban, oszd meg te is tapasztalataidat ide kattintva.

Ha szülésed történetét osztanád meg, a bezzeganya@bezzeganya.hu címen várjuk!