A feminizmus – politikai eszme és mozgalom, amely a nők társadalmi felszabadításáért, a férfiuralom ellen küzd. Tehát az üvegplafon ellen, az „ezt te úgysem tudod, mert nő vagy” ellen, a nőket ért erőszak ellen. Ki ne hallott volna a szüfrazsettekről, akik a szavazati jogért küzdöttek? Az ő céljuk az 1970-es évekre az egész nyugati világban megvalósult (Svájcban 1971 óta van szavazati joga a nőknek, de például az Appenzell Innerrhoden kantonban (az ország észak-keleti határvidékén) csak 1990 óta szavazhatnak a nők). Azóta már nem a voksolás jogáért, hanem más kérdésekben próbálnak tenni a nőjogi „harcosok”.

'An Open Letter To Women Part 3' photo (c) 2007, Rj Dollen - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A feminizmusnak sok irányzata van. A nők gazdasági helyzetével vagy anyagi és fizikai biztonságával, az egész­ségüggyel és a női egészséggel vagy a törvényalkotás és a jog kérdéseivel is mind foglalkozhatnak a feministák. A közös alapgondolatuk, hogy a nőket mint társadalmi csoportot számtalan hátrányos meg­külön­böztetés és erőszak éri pusztán azért, mert nők. Hasonló célkitűzéseket fogalmaznak meg például a testi és szellemi sérültek jogvédői, a romák vagy a melegek elleni diszkri­mináció és erőszak megszűntetéséért küzdő eman­cipációs mozgalmak.

Ha valakit lefeministáznak, azt általában aligha használják bóknak. A legtöbben a szó mögött egy csomó tévhitet dédelgetnek. Lássuk, mely igaztalan állítások ugranak be sokaknak arról, ha valaki feminista:

A feministák mind férfigyűlölők és leszbikusok. A feministák frusztráltak. Talán valamilyen gyerekkori trauma vagy férfiakkal kapcsolatos csalódás miatt.

A feministák át akarják venni a hatalmat, és ugyan­olyanok akarnak lenni, mint a férfiak.

A feministák kielégítetlen, frusztrált nők, akiknek az a bajuk, hogy nincs az életükben egy megfelelő férfi.

Az a feminista nők baja, hogy rondák, és egyetlen férfinak sem kellenek.

A feministák elutasítják a természetes nőiességet és melltartókat égetnek.

A feministák férfiasak, szőrös a lábuk, bakancsban járnak, és csúnyán beszélnek. Nem takarítanak, és nem tudnak főzni.

A feministák önzők, elutasítják az anyaságot, vagy egyenesen utálják a gyerekeket.

A feminista nők kékharisnyák, akik számára a nők jogaiért folytatott harc csupán pótcselekvés.

A feministák a nőknek járó privilégiumokat, és a hatalmat is át akarják venni. Ennyi nem jár.

A feministákkal nem lehet udvariasnak lenni, mert egyből leharapják az ember fejét, ha előreengedi őket az ajtóban.

A feminizmus egy nyugati ideológia, mely idegen a magyar nők gondolkodásmódjától, és valóságától.

A nők már mindent elértek, megvalósíthatják ön­magukat. A feministák követelései nevetségesek.

Ezek azonban mind hülyeségek. Kezdjük azzal, hogy nemcsak nők, de férfiak is lehetnek feministák. A feminizmus nem a férfiak ellen irányul, hanem a nőkért van. Lehet valaki feminista anya vagy konyhatündér, és ugyanannyi köztük az ilyen vagy olyan ember, mint bármelyik társadalmi csoportban. Ha valaki nem vonul az utcára, vagy nem dolgozik társadalmi szervezeteknek, még lehet feminista. Ez amolyan hétköznapi feminizmus. Amikor nem olvasod fel a mesekönyvből azt a sort, amelyben a szerző/nő levonja a tanulságot: „A lányok mind ilyenek folyton csak sírnak…/nem értenek hozzá…”, hanem magad költesz pár mondatot a helyébe.  Esetleg ha az óvodásod nemével „ellentétes” játékra vágyik (mondjuk kislányod kisautóra, vagy fiad babára) nem oltod le, hogy „az neked nem való”, hanem hagyod, hogy kedvére felfedezze a világ összes elérhető játékát. Netán finoman leosztod az óvó nénit, aki azt találja mondani lányod nadrágjára és vonatos pólójára, hogy „fiús”. Mert lehet, hogy szerinted fiús és lányos dolgok között a különbség csak biológiai és nem társadalmi kell, hogy legyen.

Lehet, hogy te is feminista vagy egy kicsit?

– Senkinek nincs joga egy nőt megütni.

– A nemi erőszak nem a nők hibája, hanem a férfiak agresszivitásának és előjogainak a meg­nyil­vánulása.

– A nők semmivel sem érnek kevesebbet, mint a férfiak.

– A nőknek is jár a lehetőség, hogy a közéletben vezető szerepet töltsenek be, függetlenül attól, hogy van-e gyerekük vagy nincs.

– A nők ugyanannyi munkáért ugyanannyi bért érdemelnek.

– A gyerekeknek ugyanolyan szüksége van egy gyengéd, törődő apára, mint az anyjukra. A férfiaknak is egyenlő részt kéne venniük a gyereknevelésben.

Ha az alábbi állításokból akár csak eggyel is egyetértesz, bizony az vagy. Legalábbis pártolod a feminizmust. Ne, ne dobd el az epilátorodat, de ha egy nap a fejedhez vágják, hogy „feminista”, nyugodtan mondd: „Talán tényleg az vagyok”.

Center

Forrás:

www.nane.hu/kiadvanyok/szorolapok/miafeminizmus.rtf

http://www.enc.hu/1enciklopedia/mindennapi/feminizmus.htm

www.nane.hu/kiadvanyok/szorolapok/fem_teszt.rtf