Melegben terhesen szenvedsz? Vedelj sert! Gyermeked tejet szeretne? Vedelj sert! Szeszmentest persze. Eme helyen mentessertesztet lelsz.

Ne féljetek, nem fogom szétmekegni az egész nagy Mentessör-tesztet. De mivel a poént már egy sörreklámban (bár nem mentesben) ellőtték, valahogy adta magát, hogy mekegve kezdjem. (Tetszett? Mekegjetek velem....)

A nyári melegben gondolom, sokan nem éreznek kiemelt vonzalmat a meleg szoptatós teák iránt. Sokan nem bíznak semmiféle homeobogyóban se, és a szaporító fejéshez esetleg nincs se kedvük, se energiájuk. Ha mégis próbálkoznának valami ősi praktikával, próbáljanak meg sörözni. Alkoholmentessel persze, nehogy a csecsemő azt kezdje énekelni: „Sárgán virágzik a tök….”

Tizenegy plusz kettes plusz hármas tesztünk (tizenegy végigkóstolva, kettő pedig korábbi tapasztalatok alapján vett részt) bemutatja a hazánkban előforduló alkoholmentes sörök kínálatából a talán legkönnyebben fellelhető típusokat. Ehhez az utolsó pillanatban csatlakozott még három fajta, ismert és sosem látott márka is. Aki ismer még értékelhető márkát, írja meg bátran!

Nehéz volt kategorizálni a termékeket, végül a legkonkrétabb adottság mellett szortíroztam őket: az áruk alapján. Voltak az Olcsók, a Középkategóriások, és a Prémium márkák. Legalábbis a jelenlegi árcédula alapján, a két emlékekben szereplő típus árral nem szerepel, persze.

Az olcsók és édesek – Tesco, Van Pur, Buckler

Bár a szakavatott sörivók felhívják a figyelmet, hogy egy sör nem feltétlenül a kesernyés íztől sör (lásd pilseni típusú – keserűbb és lager típusú – Egyesült Királyság felé haladva megszokottabb, de pár éve itthon is sok márka próbálkozott vele – söröket, mindkettőből van olcsó és drága is, az alkoholfok viszont szinte mindig a pilseninél magasabb), ezek itt egy csapatban „fesztiválsör” jellegűek, öööö, ugye mindenki tudja, mire gondolok. Mivel ma már minden szélesebb körben terjesztett sör zárt technológiával készül, tehát Józsi, Jozef, Joseph, esetleg Yusuf sörgyári munkás nem löttyinthet bele egy akó vizet a készülő termékbe, de ha ezek nem jéghidegek, mégis ezt a hatást nyújtják. Van ilyen édesebb, kisebb szárazanyag-tartalmú az alkoholosok közt is, amik tényleg inkább az üdítők határán mozognak, de azok szájragasztó cukrossága nélkül. Nem minden nő, főleg nem szoptatós kismama akar karcosan keserűt, elég, ha nem emlékeztet limonádéra, inkább sörre. Ezek mind olyanok. Meglepetésemre két lengyel termék is szerepelt, lehet, a lengyelek direkt ezt keresik. Pedig földrajzilag közel esnek a csehekhez, akik viszont az effélét aligha innák meg. Érdekesség: cseh gyártmány (Staropramen, Krusovice, Kozel…) nem nagyon akadt a mentesek közt, pedig a nagy cseh márkáknak gyaníthatóan van ilyenje. Csak nem hozzák ide. Vajon miért?

Tesco alkoholmentes (szárm. Lengyelország): 129 Ft

Buckler (holland): 115 Ft

Van Pur (lengyel): 125 Ft

Az erős középmezőny: Dreher 24, Union, Szalon, Soproni Szűz, Holsten

Ízben jóval nagyobbak a különbségek a következő csoport tagjainál.  A hazai márkák szinte mind itt szerepelnek, és nálam jól szerepeltek. Nem reklámozom a tőlünk gyalogtávra működő sörgyárat, ahol voltam is egyszer üzemlátogatáson (akkor a barna kapott tőlem csillagos minősítést – nos, barna egy sincs a mentes sörök közt, sorok írójának nagy bánatára), de meglehetősen kiegyensúlyozott termék jött létre, hasonló mondható el a kismama-mintacsomagban adott Soproni Szűzre, a gyártó tehát kifejezetten rendszeres fogyasztókként számol velünk.

Az Union nem mondható drágának, de a sör pilseni jellegét adó kesernyés ízéből jócskán jutott bele (hazája: Szlovénia), talán picivel lightosabb a Szalon, amelynek hajdani reklámján olyan jót mulattam valaha, illetve a mezőnyhöz képest édesebb Holsten. Józsi az akó vízzel mindenesetre e csoport tagjainál már nem jutott az eszembe, sem az, hogy mondjuk jeges tea helyett fogyaszthatná ezeket valaki.

Dreher24 (magyar): 179

Union (szlovén): 139

Soproni Szűz (magyar): 199

Holsten: 205, 248

 

A csúcsmodellek: Stella Artois, Clausthaler, Gösser

A férfiak sok esetben fanyalognak a mentes sörökön, hogy igenis érezni, valami nem frankó velük. A legkevésbé a Stellánál, illetve a csak eszmeileg jelen lévő osztrák Null Komma Josef nevű mentes sörnél állítják ezt, nem is teljesen alaptalanul, mert nálam is ezek vitték a pálmát. A messze legdrágább, háromszáz Ft-nál is többe kerülő Clausthalernek mostoha sors jutott a tesztelőnél – egész napos lekvárfőzés után bontottam fel, hogy két részletben bírjam meginni végül. Nem rossz az sem, ha valaki a pilseni ízre vágyik, a minőségi német sörök egyikeként semmi köze a négy százalékos, fesztiválízű  alkoholos vackokhoz, amelyek időnként szintén német sörként bukkannak fel itt-ott. A Gösser ezek közt édesnek tűnik, az olcsó termékek után kóstolva nyilván nem lenne az. A tesztelés szükségszerűen szubjektív, főleg ha nem vakteszt és négy napig követik el folyamatosan, egyetlen tesztelő által.

Stella Artois (belga licenc alapján Magyarországon gyártva): 279 Ft

Gösser (német): 249 Ft

Clausthaler (német): 305 Ft

A ráadások: San Miguel, Zero, Borsodi Póló

A Póló szépen besimult a középkategóriás mezőnybe, mérsékelten kesernyés ízével átlagos világos sörre hajaz.  A San Miguel az egyetlen 0,33-as doboz (minden mentes sör aludobozban érkezett) némileg édesebb típus, de még nincs az az átható „fesztiválsör műanyagpohárban” élménye (csak majdnem).   A Zero az más: „származási hely: EU” mondja diszkréten, de forgalmazója egy cég, amely Štúrovo (Párkány), Szlovákia székhelyet jelölt meg, ebből arra gondolok, a jeles nedű is szlovák, ehhez mérten pilsenies és kesernyés a végeredmény. Rendes kemény habot is produkál hozzája, hogy valami látvány is legyen.

 San Miguel (spanyol): 229 Ft

Borsodi Póló (magyar):209 Ft

Zero (Szlovákia?): 145 Ft

Az eszmeileg jelen lévők: Schlossgold és Null Komma Josef

A Schlossgold volt sokáig itthon „az” alkoholmentes sör. Nem is tudom, alkoholosat árulnak-e egyáltalán ilyen néven.  Az intenzív termékbevezetés nyilván nem nekünk, szoptatós anyáknak szólt, hanem a volán mögé kényszerített sörivó férfiaknak.  A Schlossgold emlékeim szerint az édesebb fajták közé tartozik, amire valóban vonatkozik a gyártó ajánlása, hogy fogyasztása szigorúan jéghidegen ajánlott, máskülönben úgy érezzük, na jó, a ló egészséges, de ez azért mégsem elég.

A Null Komma Josef nevű alkoholmentes sörrel Ausztriában ismerkedtem meg, bácsikámmal csavarogtuk be a sógorok közelebb eső tájait huszonéve, és mivel vezetett, néha a gyümölcslé vagy ásványvíz helyett effélét rendelt, és megismertetett vele engem is. Ezt kóstolva kocasörözőként nem is értettem, mi a gond az alkoholmentes sörrel, ha a cél nem a berúgás, ez egy grammot sem rosszabb, mint az eredetiek jobb fajtái.  Ezt úgy nagyjából megerősítem azóta is, ha véletlenül hozzájutok, csak épp mostanában nem nagyon járok Ausztriában.

Végeredmény

Lényege: mind jobb, mintha cukros lónyálat kéne kortyolni. Ha csak egyfélét rendelhetnék, első körben talán a Stellánál maradnék, majd visszakozok, mivel a szokásos söralkotóelemeken kívül „antioxidáns E224” és „citromsav” is található benne, tehát a sörfanatikusok tartsák csak magukat a német sörtörvény alapján készülő, adalékot nem tartalmazó fajtákhoz. Ezek mellett a hazai  Dreher és Soproni, illetve a jelenleg megtalálhatatlan osztrák Null Komma Josef is tökéletesen megfelelne, nyomukban pedig még négy-öt versenyző liheg legalább szorosan.  És azért a többi is iható, főleg forró nyári napokon, amikor ezt a tesztet csináltam egy személyben.

Ami a tejet illeti: a másfél éves, 24 óra alatt már legfeljebb egy-két  alkalommal anyatejet fogyasztó gyerek folyadékellátása kielégítő volt a teszt alatt, dacára annak, hogy az egyéb folyadékfogyasztással szerfelett elégedetlen voltam (na jó, az ételek és a gyümölcsök is tartalmaznak vizet, de akkor is), szorulása nem volt, pedig izzadt rendesen – valamit tehát kortyolgathatott szorgosan.  Én viszont nyilván hosszú távon ezektől is sörhasat eresztenék, tehát teszten kívül maradok a heti két-három doboznyinál. Étteremben, strandbisztróban sok helyen egyfélét lehet kapni, néha drágábban, mint az alkoholos változatokat. És ha egyik sem tetszik, persze még mindig ihatunk vizet. Esetleg....kecsketejet.

 

Vakmacska