Képzeld el, hogy a lányod tizenhat éves. Arra kér, hadd utazzon el külföldre pár napra egyedül. Elengeded? És ha egy évre menne?

Laura Dekkert, a holland hajóslányt elengedték. Laura egy hajó fedélzetén született, és hatévesen már egyedül vitorlázott. Talán rá – és a hozzá hasonlókra – mondják, hogy tengervíz folyik az ereikben is. A tengerészlány egy év alatt teljesen egyedül tett meg 27 ezer tengeri mérföldet (több mint 50 ezer kilométert) miközben körbehajózta a Földet.

A terve 2009-ben született, de a holland hatóságok ezt nem nézték jó szemmel. Gyámhatósági eljárás és közel egy év pereskedés után azonban a lány álma valóra vált. Elindulhatott és célba is ért. A bíróság úgy engedélyezte az utat, ha az eredetileg tervezettnél nagyobb (a 8,3 méteres Guppy helyett a 11,5 méteres szintén Guppy névre keresztelt) hajóval és jobb felszereléssel vág neki, és egy távoktatás keretein belül menet közben is végzi a középiskolát.
„Ez volt az álmom, teljesíteni akartam" – mondta a célban Laura.

És míg Laura Dekker boldogsága nyilván határtalan, társa Abby Sunderland szintén 16 éves amerikai lány hasonló útját immár másodszorra kényszerült feladni. Abby két hónappal Dekker előtt indult el, de az Indiai-óceánon eltört hajója árboca, és csak nagy nehézségek árán tudták kimenteni szorult helyzetéből. A lány testvére, Zac Sunderland, 17 éves korában, az ausztrál Jessica Watson szintén 16 évesen – és persze egyedül - tette meg ezt a nagy utat a Föld körül egy hajóval.

A fiatalok rekordjait a Guinness World Records nem hitelesíti, mert nem akarják, hogy veszélyes versengés táptalajául szolgáljon elismerésük. Bár az olvasottak alapján a versengés, rekord-elismerés ide-vagy oda, zajlik.

Center

http://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Dekker
http://www.origo.hu/nagyvilag/20120122-befejezte-vilagkoruli-utjat-a-tizenhat-eves-laura-dekker.html

http://index.hu/kultur/eletmod/2012/01/22/egyedul_vitorlazta_korbe_a_foldet_a_tini/

http://www.origo.hu/nagyvilag/20100612-abby-sunderland-a-fold-korul-hajozo-lany.html

http://abbysunderland.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Abby_Sunderland