Szeptember 23-án rendezik meg ismét a Kutatók Éjszakáját. Ezen az estén máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, érdekes kísérletekkel, hihetetlen programokkal várja az érdeklődőket a legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztivál. Az ország számos pontján, az összes régióban elérhetők a programok mindenki számára. A programok között van bőséggel olyan, ami a szülés, magzati diagnosztika kérdéseit mutatja be. A legtöbb program előzetes regisztrációhoz kötött, és egyes esetkben a férőhelyek száma korlátozott. Részletesen a http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/ oldalon lehet tájékozódni a programokról és ezek helyszíneiről. Most pár érdekes témát ajánlunk.

A szülészeti demonstrációs terem bemutatása

Ez közel egy évtizede segíti a szülésznők gyakorlati oktatását. Számos a szülés észlelését, lefolyását segítő gyakorlati eszköz áll rendelkezésre. A tervezett bemutató során elsősorban a magzat fejlődésének, vizsgálatának gyakorlati technikáival szeretnék megismertetni a látogatókat. Szimulációs eszközök segítségével a szülés folyamatának (magzati forgások), valamint az újszülött ellátásának bemutatása is látható lesz itt 18.30–18.50 között.

(Nem szükséges előzetes regisztráció.)

 

Lombikbébi és társai. A meddőség kezelésének múltja, jelene és jövője

1978 óta több mint 4 millió gyermek született, aki életét a lombik módszernek köszönheti. Az első kezelést végző Robert Edwards professzort az elmúlt évben orvosi Nobel-díjjal tüntették ki. Ezen a programon az érdeklődők megismerhetik a meddőség kezelésének módszereit, megtudhatják, hogyan lehet a petefészekben többszörös tüszőérést elérni, vagy egyetlen hímivarsejtet egy petesejtbe fecskendezni, és a régóta várt terhességet ily módon létrehozni. 17.00–18.00 között kerül sor a programra, melyre már kevés a szabad hely és ezekre is regisztrálni szükséges (szept. 8-tól).

 

A magzati diagnosztika rejtelmei

A szűrőmódszerek egyre érzékenyebben és egyre nagyobb biztonsággal szűrik ki azokat a várandósokat, akiknél a magzati diagnosztikai vizsgálatok elvégzése indokolt, annak érdekében, hogy a beteg gyermek születését elkerüljék, és egészséges gyermekük születhessen. A napjainkban alkalmazott invazív és nem invazív mintavételi eljárásokon alapuló módszereket mutatják be 3 egymást követő előadás formájában 18.00–18.30 között. Regisztráció kell, jelentkezni 2011. szept. 8-tól lehet.)

 

Nem lehet elég korán kezdeni, azaz magzati diagnosztika születés előtt

A magzati sejtekből nyert kromoszómák a születendő magzat genetikai információját tartalmazzák. A módszer története közel 40 évet tesz ki. Dr. Papp Zoltán előadásában a magzati diagnosztika érdekességeire és kihívásaira hívja fel a figyelmet 17.00–19.00 óra között (regisztráció szükséges).

 

Center

 

Forrás és teljes program:

http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/