Vakmacska programajánló hétvége múzeum

Ha évszakváltás, akkor irány a Mezőgazdasági Múzeumban rendezett új interaktív kiállítás, megszokhattuk már lassan. Idén nyomozós detektívjátékra invitálta a gyerekeket a szervező, persze most se maradt ki a tematikából az állatokhoz vagy érdekes fizikai jelenségekhez köthető látványosságok sora.

Idén kettőre olvadt a tesztgyerekek száma, sajnos későn kezdtem el szervezni a barátokat-osztálytársakat. A Kicsi és a Nagy tehát kénytelen volt “egy csapatban” játszani, bár külön megfejtőlapokat kaptak a kiállítás elején, mégis egymásra szorultak: az olvasni tudó hetedikes olvasta fel a feladványokat, míg a tekerős zseblámpát szorongató elsős világíthatott a hozzá közelebb (lejjebb:) ) álló dobozokba, vagy bevethette "out-of-the-box" logikáját, főleg ha valami "rejtélyes" helyen lévő dolgot kellett felfedeznie. Csapatban tevékenykedni jó dolog (ajánlom is, hogy több gyerekkel járjátok körbe a kiállítást), így a szokásos testvérbalhék számát is sikerült minimalizálni, a szigorúan sorrendben lévő feladványok pedig azt akadályozták meg, hogy a csapongó Kicsi szokása szerint eltűnjön egy félhomályos sarokban. (Bár "éjjeli nyomozásról" szól a felhívás, rémisztő sötét nincs sehol, tehát kicsiket is lehet hozni, mert nem hozza rájuk semmi a frászt.)

Aki járt már hasonló kiállításon (mindről beszámoltunk eddig), az meglepődhet: az épület olyan szárnyába is elvisznek a feladatok, ahol talán még sose jártunk annakelőtte. Legalábbis nem rémlik a lépcső tetején lévő, templomokat idéző csodás rózsaablak, se a díszesen festett terem a trófeákkal - ezzel eloszlik az esetleges tömeg is, ha hirtelen sokan szeretnék megnézni a holdfényes kertet. A feladványok szövege pedig megjelenik a kis füzetecskében, ahol a kézbe kapott ceruzával jelölhetjük a válaszokat.

Vakmacska programajánló hétvége múzeum

 De újdonság a kiállítás szervezőinek "játék-a-játékban" ötlete is: először megfejtve néhány kérdést, a számokat összeadva kapjuk meg "belépőnket" a második sorozat feladványaihoz, és a bűvös számot bemondva kapjuk meg az ehhez szükséges kellékeket is. És ha a második feladványsort is megfejtve rájövünk, ki garázdálkodik a helyszínen, meg is kapjuk a szokásos érte járó ajándékot, még mindig érdemes visszamenni egy körre: azokon a tárlókon, ahol SÜNI látható, újabb találós kérdéseket találunk, amelyek megoldásáért ugyan további ajándék már nem jár, de miénk a megfejtés öröme.

Van persze segítőnk is, a Mágikus Fekete Macska: az ő nyomait követve "súgó" van a kérdésekhez. A gyerekeim azonban meglepően becsületesen játszanak: először megfejtik önerőből a kérdést, vagy legalábbis megszavazzák a legvalószínűbb választ, és csak ezután fordulnak megerősítésért a macskához.

Míg a Nagy a "tudományos érdekességeket" és pár gyönyörű képet díjaz a legjobban (csudás a baglyok képe, vagy a holdfényes kert tavacskáján ringatózó, kottapapírból készített hajócskáké, de nekem a szinte bronzszobornak látszó, óriásra nagyított meztelen csiga is irtó cukinak tűnt, a kertemben lévő valódiakkal ellentétben), a Kicsi (a teremben való rohangáláson és macskanyom-kergetésen túl) az illatokat értékeli nagyra. Meglep ugyanakkor, hogy mindketten eltévesztik az egyiket - fogalmam sincs, bolgár rózsaolaj előzetes ismeretében hogy is keverhették össze a rózsát az orgonával. Könnyebb a dolguk a hangokkal - bár a termekben meglehetős alapzaj van ("merre van a kilences?"  "neeeem, mondom hogy nem a patkó! a GOMB!"), mégis tisztán hallják, melyik hangszer hangja nem illik a többi közé. Kevésbé boldogulnak a lábnyommal - hát igen, a mai nagylábú gyerekek korában nem is olyan egyszerű megbecsülni, felnőtt vagy gyerek hagyta-e ott a nyomokat.

 Kifelé lépegetve elmegyünk a hétvégi ligetvédő-rendezvény még ottmaradt díszletei mellett. Miről álmodnak a fák? - jut eszembe a kiállítás egyik kis ismertetője, eddig én se gondoltam volna, hogy a fák is alusznak, sőt, nyújtózkodnak is "ébredéskor". Akármiről is álmodnak, arról biztos nem, hogy kivágják őket - aki gyerekként végigjárja ezeket a kiállításokat és megragad néhány információ a fejében a körülöttünk lévő világ csodáiról, attól talán felnőttként is kevésbé félhetnek a fák.

Aki ellátogatna a kiállításra - nyitva van az őszi szünet idején is, de akár egy csoportos látogatásra is alkalmas a rendezvény, alsósoknak, nagyovisoknak:

Az ÉJSZAKAI NYOMOZÁS – Detektívjáték holdfényben című kiállítás 2016. szeptember 24-től november 6-ig látogatható a Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban. A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Helyszín: Vajdahunyadvár, Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Nyitva tartás: hétfőn zárva, kedd-vasárnap 10-17 óráig (október 23-án és november 1-jén nyitva!)

Korosztályi ajánlás: 4+ (szubjektív: a 12+ se unatkozott)

A kiállítás és detektívjáték bejárása min. 1-1,5 órát vesz igénybe.

Bővebb információk itt és itt.

Csoportok bejelentkezése és információ: 06 1 422 0765 (keddtől vasárnapig)

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?