Oltás. Egy apró szúrás, de ügye mindig éles vitát kavar.

'The Touch of Hands' photo (c) 2012, Alex Proimos - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Jelenleg tíz kötelező és egy kötelezően ajánlott védőoltást biztosít térítésmentesen az állam. A rendszer továbbfejlesztésével a lista bővülhet a lányok HPV-vírus elleni oltásával, valamint bárányhimlő elleni vakcinával- írta az origo.hu.

"Amikor a rendszer továbbfejlesztésén gondolkodunk, az első helyen a HPV-vírus elleni oltásnak a kötelező védőoltások közé való beemelése áll, legalább a lányok számára" - mondta el a hírportálnak dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője.

A HPV-vírusnak több mint száz fajtája létezik, az oltás ezek közül a négy legveszélyesebb törzs ellen véd. A 9-15 éves lányok számára javasolt szer ára most összességében meghaladja a 90 ezer forintot.  

A HPV vírus elleni oltásról sokáig keringtek olyan hírek, hogy az nem teljesen biztonságos. Most a napokban látott napvilágot a hír, hogy közel kétszázezer eset vizsgálata alapján a félelmek úgy tűnik alaptalanok.

A bárányhimlőt évente 40-50 ezer gyerek kapja el, közülük 2-300-nál alakulnak ki szövődmények, 1-2 esetben ezek nagyon súlyosak. A bárányhimlővel a másik probléma, hogy hosszú, 2-3 hét a lappangási ideje, ezért a szülőknek ha több gyerekük egymás után fertőződik meg hatalmas kiesést jelent a munkából. Oltással a gyerek ha el is kapja a kórt, az könnyű lefolyású lesz és a szövődményektől sem kell tartani.

A szakember szerint a hazai rendszer sikerét többek között az is jelzi, hogy Ciprus, Izland és Magyarország kivételével mindegyik európai országban kitört az elmúlt években halálos áldozatokat szedő kanyarójárvány. Korábban mi is írtunk róla, hogy az oltásellenes szülők miatt tombolnak járványok Európában. Sajnos a magas átoltottság hamis biztonságérzetet ad sokaknak és az oltásellenes hangulat hazánkban is fokozódni látszik.

Az oltásellenesek érvei között egyaránt ott szerepelnek pénzéhes gyógyszergyárak és az oltás mellékhatásaként esetleg jelentkező láz „réme” (ami ezek szerint szerintük talán rosszabb, mint az oltás nélkül elkapott betegség és a szövődményei?)

Dr. Kulcsár Andrea, a Szent László Kórház infektológusa így nyilatkozott a témáról:„Mivel az évtizedek óta jól működő kötelező oltási rendszer nyomán eltűntek a kanyaró okozta súlyos szövődmények, és a fiatal szülők nem látnak meghalni kanyaró okozta agyvelőgyulladásban gyermeket, nem hallanak szamárköhögésben fuldokolni csecsemőt és soha nem láttak gyermekbénulásban megnyomorodni fiatalokat, ezért az oltásokat felesleges és veszélyes beavatkozásnak látják”

"Az oltásellenesség az orvosok körében is tapasztalható már. Felnőtt ugyanis már egy olyan orvosgeneráció, amely nem találkozott a súlyos tünetekkel, szövődményekkel járó betegségekkel. Ha egy-két évig most nem oltanánk a gyerekeket, valószínűleg nem lenne nagy probléma, mert a környezetük átoltottsága magas, néhány év után azonban nálunk is felütné fejét például a kanyaró" - mondja Ócsai Lajos.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályát idézve: „Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendet egyre többen kritizálják azokban az országokban, ahol a védőoltással megelőzhető megbetegedések terén a járványügyi helyzet aránylag jó és nagyjából stabil. A problémát nagyon egyszerűen megfogalmazva: ahol a szakemberek a munkát jól, precízen és pontosan, a lakossággal együttműködve végezték és jó eredményeket értek el, saját maguk ellen dolgoztak. Olyan alacsony szintre csökkent ugyanis a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek száma, hogy a lakosság nem fél tőle, mivel generációkon keresztül nem találkoztak közvetlen környezetükben a betegséggel, annak esetleges tragikus következményeivel.”

A hivatal arra is figyelmeztetett, hogy az 1979 előtt születettek még csak egy kanyaróoltást kaptak, az ő esetükben a teljes védettség fenntartásához szükséges az emlékeztető oltás. Ugyancsak szükség lenne tízévenként a diftéria-tetanusz elleni védelemre is.

A kötelező oltások beadását megtagadó szülők egyébként szabálysértést követnek el, melyet pénzbüntetéssel lehet büntetni, akár többször is, egészen addig, amíg a vakcinát meg nem kapja gyermekük.

Center