A kórház neve: Sátoraljaújhelyi Szent Erzsébet Kórház

A szülés időpontja (év, hónap): 2020. május

A kórház állapota: Jelenleg is felújítás alatt áll. A szülészet és a gyermekosztály szépen felújított.

Mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: Jó állapotú és tiszta az összes, amit láttam, kivétel a véradó mellettiek. Vécépapír sehol sincs, a szülőszobán se.

Szülészet/szülőszoba korszerűsége: Teljesen új. Van kád, bordásfal, labda, új szülőágyak. A kád és a labda viszont úgy tűnik, csak dekoráció, nekem a tízórás vajúdásom alatt nem ajánlották fel a használatát. A haladó szemlét hirdetése ellenére is javarészt háton feküdve kellett vajúdnom, pedig minden rendben ment, nem lépett fel semmilyen komplikáció.

Orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: Fogadott orvosom volt, igazán kedvesen beszélt velem végig, meghallgatott, ha valami kérdésem volt, stb. Viszont szülés közben többször rám szólt, hogy ne ordítsak annyira... A szülésznőkkel abszolút pozitív a tapasztalat, nagyon kedvesek és gondoskodóak (akivel szültem, többször bejött hozzám az osztályra is megkérdezni, hogy vagyunk), de pl. ezt a háton fekve szülést és vajúdást nem értem, miért volt így muszáj... A csecsemősök viszont nem voltak túl kedvesek, pedig én igazan együttműködő, nem akadékoskodó anyuka vagyok. A gyereket sokszor szinte odadobták nekünk, elvenni meg úgy vettek, hogy csak nyeklett úgy a kis fejük. Szoptatásnál erőszakosan rángatják az ember mellét, belenyomják a gyerek szájába, akkor is, ha ordít és tiltakozik. Amikor szülés után az osztályon megkaptam a kisbabám, a mellkasomon pihent egy pár órát, bejött a csecsemős és azt kérdezte, hogy mit kínzom a gyereket, ellapul a feje... Bababarát kórházként hirdetik, rooming in elhelyezéssel, ehhez képest csak az utolsó éjszaka hagyták velem a kicsit, mondván, úgy sincs még tejem (előtejem bőven volt). Éjszaka meg jól megitatták cukros vízzel, hogy csendben legyen...

Szülésvezetés: A gátmetszés rutin... Oxit én nem kaptam, de ha valami „nem megfelelően” halad, gondolkodás nélkül bekötik. Egyébként annyira nem siettetnek, ha már halad a dolog.

Császármetszés: alapból igen, de most a koronavírus miatt nem.

Látogatási rend: Nem tudom sajnos. Látogatási tilalom volt, amikor szültem.

Mit kell vinni a baba ellátásához? Pelenka, popsitörlő, kenőcs. Ruha csak a hazaútra kell. Egyébként a csecsemősöknek nem kell leadni, csak amikor magad pelenkázod a babát, akkor kell sajátot használni.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó? Szobánként van. Mi háromágyasban voltunk.

Van-e VIP szoba? Úgy tudom, nincs.

Koszt mennyisége, minősége: Kevés és ehetetlen... Plusz egyáltalán nem figyelnek, hogy szoptatósan mit ehetsz és mit nem, szóval jobb, ha étellel felkészül az ember.

Kommunikáció (adott-e információkat, tájékoztatott-e az orvos/szülésznő a szülés előtt/közben/után): Szülés, vajúdás közben  mindig elmondták, mi fog történni, a kellemetlen vizsgálatoknál elnézést kértek, igyekezték tanácsokkal ellátni. Utána annyira nem, bár azért egy-egy tanács elhangzott az orvosom és a szülésznők részéről is.

Kaptál-e tanácsokat hazamenetel előtt: Igen, a csecsemőstől egy párat (köldökcsonk ápolására vonatkozóan, illetve azt, hogy igény szerint szoptassak).

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz: Alapvetően meg vagyok elégedve mind a kórházzal, mind a személyzettel, de nem szülnék még egyszer itt, ha továbbra is csak háton fekve lehet vajúdni, mert az borzalmas volt.

Értékelés:

  • szülészet állapota: 10
  • kórtermek állapota: 10
  • szülőszoba korszerűsége: 10
  • felszereltség (orvosi, higiéniai eszközök): 8
  • mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: 9
  • orvosok segítőkészsége: 10
  • szülésznők segítőkészsége: 10
  • csecsemős nővérek segítőkészsége: 6
  • kommunikáció, tájékoztatás: 7
  • tisztaság: 9
  • ellátás minősége: 7
  • személyes élmények: 7

L.

Ha az elmúlt két évben hoztad világra gyermeked, küldd el nekünk te is véleményed a kórházról, ahol szültél. A szempontsort és a segítséget itt találod hozzá.