kórházteszt szülés császármetszés

A szőrkontaktust is engedik a János kórházban

A napokban olvastam a Bezzeganyán egy cikket a János kórházban szült hölgytől. Én októberben szültem a János kórházban, és nekem teljesen más (nagyon is pozitív) véleményem van az ottani körülményekről.

kórház neve: Szent János Kórház

szülés időpontja (év, hónap) 2017 október

kórház állapota: megfelelő

mellékhelyiségek/zuhanyzók állapota: megfelelő

szülészet/szülőszoba korszerűsége: jó, van kád, saját fürdő, magnó,karosszék, tágas szoba - a császármetszés előkészítésénél használtam a szobát, illetve a férjem itt kapta meg a babánkat a mellkasára.

orvosok, szülésznők, csecsemős nővérek segítőkészsége: véleményem az, hogy összességében kedvesek voltak, elmagyarázták minden a műtétnél, ami nagyon fontos egy ilyen élethelyzetben.

A műtősfiú nagyon segítőkész és emberséges volt, mind akkor, amikor átsegített a műtőasztalra, mind a spinális érzéstelenítésnél, ami nekem elég kellemetlen volt. Így mondta, hogyha gondolom, szorítsam meg a kezét. Illetve akkor is kedves volt, amikor a műtét után átvitt az osztályra, kiszolgáltatott az ember egy ilyen helyzetben, de ő próbálta tartani bennem a lelket.

Az aneszteziológusok is mindig előre elmondtak mindent, hogy mikor mire számíthatok, mit fogok érezni, és megnyugtattak, amikor elkezdtem remegni, és amikor hányingerem lett, akkor is.

Az orvos – őt ismertem, mert ő a nőgyógyászom évek óta, nagyon szakszerű és emberséges, megbízom benne. Mindenről tájékoztatott a műtét kapcsán, megmutatta már rögtön a kiemelésnél a babámat, műtét másnapján reggel bejött hozzám, hogy megkérdezze, hogy vagyok, a zárójelentésnél is bejött hozzám odaadni.

A szülésznő kifejezetten kedves és segítő kész volt – ő készített elő a műtétre, a babát kivitte a férjemnek, aki kint volt a műtő melletti ajtónál. Elmehetett a férjem is, amikor a babát megmérték. Mérés után behozták nekem megmutatni még egyszer a műtőbe, majd a férjem mellkasára került a baba (szőrkontaktust kértünk). Mindenben segített, az ápolásomban is, és hozta a babámat, hogy szoptassam amilyen hamar csak lehetett.

Az osztályos nővérek: a műtét után átkerültem az osztályra, (ötágyas szoba) majdnem rögtön hozták újra a babámat (szülésznő), illetve a nővérem. Húszpercenként jöttek, elláttak, kérdezték, kérek-e fájdalomcsillapítót. Ugyanezt tették a mellettem fekvő szintén császárral szült anyával, megmosdattak egymás után mindkettőnket, segítettek felvenni a hálóinget, lepedőt cseréltek, hoztak a hasunkra egy zsákot.

Amikor látták, hogy tudjuk már mozgatni a lábunkat, akkor elmondták milyen gyakorlatokat csináljunk - ezzel készültünk a későbbi ágyból felkelésre. Később segítettek a felülésben és a sétálásban is.

Csecsemős nővérek: az első estétől kezdve segítőkészek voltak (talán egy nővért leszámítva), de minden műszakban lehetett találni olyan embert, aki segített.

Minden kérdésemre válaszoltak, nem éreztem, hogy „semmibe vennének”, sőt.

Illetve a másik hölgy cikke szerint tápszerrel tömik a babákat, én úgy tudom, csak az anya külön kérésére (talán írásos engedélyére) adnak csak tápszert, annak, aki kér, egyébként nem. Többször mentem át hozzájuk, segítettek, egy nővér éjjel is segített megnyugtatni a babámat, egy másik hölgy segített a mell masszírozásban és a fejésben, szoptatásban.

A babát császármetszés éjszakáján a csecsemős osztályra kell bevinni, a baba másnaptól az anyával van, nem lehet beadni éjjelre sem, de én úgy tapasztaltam, hogy bármikor be lehetett menni a nővérekhez kérdezni, edényt sterilizálni, babát mérni stb.

A babát reggel 7-kor és este 7-kor be kell vinni az osztályra (reggel vizitre, este fürdetésre).
A babákat kocsiban kell vinni, kézben természetesen nem vihető baba, mert félő, hogy ha az anya elesik, bárkinek baja lesz.

A szülés másnapján a nővérek körbejártak, és kérdezték, hogy szeretnénk-e azt, hogy megmutassák nekünk a pelenkázást és a köldökcsonk-ápolást. Kisebb fős csoportokban mindennap volt ilyen lehetőség a csecsemős osztályon, de volt egy hölgy, aki lemaradt, neki külön is megmutatták.

Több nővér, akiket megkértem, mindenki segített a szoptatásban. A szobatársamnak hoztak mellszívót is. Így én nem értek egyet a másik hölgy ezen mondatával a János kórházról, hogy

„Elengedték úgy az anyukákat, hogy sem a pelenkázást, sem a szoptatást egyszer sem mutatták meg!”

Nekem nagyon is sokat segítettek – csak menni kellett és kérdezni.

Maga a csecsemős osztály úgy működik, hogy az anyák bármikor bemehetnek, hozzátartozók látogatási időben csöngethetnek, és akkor kijön a nővér és segít
(Megjegyzés: a csengő elég hangos, felébreszti a bent alvó babákat, így én javasolnám, hogy inkább a hozzátartozók kérjenek meg egy arra járó anyukát, aki szólhat bent a nővéreknek, hogyha hozzátartozó szeretne kérdezni a nővérektől, vagy kivinné a babát az osztályról)

Gyermekorvos: aznap, amikor hazaengedtek, (4. nap) bementem a csecsemős osztályra vizit után, mert szerettem volna pár kérdésemet megbeszélni egy gyermekorvossal. Épp írta a zárójelentéseket, elfoglalt volt a hölgy, de amikor kértem a segítségét, nagyon segítőkész volt. Rögtön átmentünk a babámhoz, segített minden kételyemet eloszlatni. Megnézte még egyszer a babát azokkal a dolgokkal, amiket kértem tőle. A zárójelentést személyesen hozta és még egyszer megnyugtatott, hogy minden rendben van.

Császármetszés jellemzői a kórházban:

  • Aneszteziológus konzultáció szükséges a műtét előtt + ctg, vérvétel (vércsoport ellenőrzéssel).
  • Férjnek műtős ruha vásárolható az automatából, 2500 Ft.
  • Kérésre a baba a férj meztelen mellkasára kerülhet a műtét után, kivéve, ha a csecsemő orvos inkubátort javasol a babának.
  • A férj bent nem lehet a műtétnél - egy közeli fal mögött lehet (nyilván nem nézve a műtét, de például azt hallja, amikor felsír a baba).
  • Spinális érzéstenítést alkalmaznak a műtét előtt.
  • A babát kiemelés után és mérés után megmutatják az anyának, kérésre a férj mellkasára teszik császár után.
  • Műtét után átviszik az anyát az osztályra, a babát pedig a csecsemős osztályra (látogatási időben a hozzátartozó átviheti az anyához).
  • A császármetszés egy nagy műtét ezért, utána pihenni kell 6-8 órát. (fel sem lehet kelni és nem emelni a.
  • Az első éjjel császár után a baba az osztályon van, másnap lehetett menni a babáért reggel.
  • Minden nap kaptam vérhígító injekciót, trombózis ellen - ezt hazamenetel után is felírják és be kell adni otthon egy hónapig (protokoll).

Látogatási rend

  • Látogatási idő 10-12 és 16-19 óra között volt, szigorúan vették ennek betartását, körbejártak a nővérek.
  • Látogatás a szobákban vagy a folyosón lehetséges.

Mit kell vinni a baba ellátásához?

  • A kocsiba, amiben a babákat tologattuk, kellett tenni pelenkát, popsitörlőt, popsikrémet.
  • Minden kocsin van LÉGZÉSFIGYELŐ, megtanítanak a használatára, de figyelni kell, mert az elemcserénél is jelezhet.

Hány ágyra jut egy zuhanyzó?

Én ötágyas szobában voltam, ekkor a folyosón volt a zuhanyzó, és kétágyas szobában, ahol volt külön zuhanyzó.

Van-e VIP szoba?

Alapítványi (fizetős) szobák vannak 2-3 fősek külön mosdóval. Természetesen előre nem lehet kiszámítani, hogy éppen hány hölgy van az osztályon, és lesz-e szabad szoba, amikor megy szülni valaki, - a szülészetre érkezve kell mondani a szülésznőknek rögtön, ha ilyen szobát szeretne az ember.

Koszt mennyisége, minősége

Számomra nagyon pozitív csalódás volt, főleg az ebéd: leves és főétel, nekem mindennap ízlett. A reggeli és vacsora mennyiségre kicsit kevés, de normális szendvics volt főleg. Nyilván nem 5 csillagos éttermi fogásokról van szó, de sokkal jobb, mint amire számítottam, sőt, az ebéd nekem ízlett, de a család is hozott persze ételt, hogyha nem ízlene az ottani étel.

Kommunikáció

Minden kérdésemre kielégítő választ kaptam. Magáról a műtétről korábban, majd a műtét után az én és babám állapotáról, szoptatásról, pelenkázásról.

Bármilyen egyéb tapasztalat, amit fontosnak tartasz

A kórház intézi az anyakönyvet, TAJ-kártyát,(kiküldik postán) és van lehetőség babafotózásra is

Szeretném, ha másik véleményt is látnának a János kórház szülészetéről az olvasók, én nagyon hálás vagyok az ott dolgozóknak, sokat segítettek nekem.

Köszönöm, hogy elmondhattam a véleményen, én ajánlom a János kórházat