Ez az utolsó hétvége arra, hogy beszerezzük az ajándékokat. Mivel rengetegen vesznek könyvet a gyerekeiknek, nekik állítottuk össze ezt a könyvajánlót, melyben a foglalkoztatóktól kezdve a klasszikus meséken keresztül ifjúsági regényekig válogattunk több kiadó újdonságai közül.

Kreatív foglalkoztató: Karácsony

Jó reggelt kívánok, kinek nincs még gyerekkéz által készített dísz a fára? Kinek nincs még „új ruhába öltöztetett” klasszikus mesegyűjteménye?

Hozzánk beperdült az utolsó pillanat előtt egy akkora, de akkora karácsonyi foglalkoztató, hogy hiperbéna szülők is leköthetik vele  sarjat, ha sehogy se boldogulnak a faragással,felállítással vagy alap díszítéssel, ha épp arrafelé az a szokás, hogy a Jézuska hozza a fát teljes harci díszben (már a fa van teljes harci díszben, nem a Jézuska….). De ha együtt díszítjük, akkor is hasznos: amíg ő elkészíti az angyalos-mikulásos-hópelyhes, kiszínezhető dísz-arzenált, addig se figyel oda, mit mondunk faragás közben.

A Scolar könyvében van számtalan kivágható, kiszínezhető kép és dísz (arra is jó, ha valahogy elfelejtettük Margit néni ajándékába is sk elemet csempészni – kölök kivágja, megszínezi, csillámragasztózza, mehet), de ha unná a gyerek a kézműveskedést, van benne tematikus rejtvény és vizuális feladat, betűszinten olvasni egyikhez sem kell. Nálunk korábban egy hasonló füzet (igaz, az a római katonaságról szólt) meglepő sikert aratott a Kicsinél. De ha az oviba kéne – idén vagy jövőre – alapanyag a karácsonyi kézműveskedéshez, a könyv elegendő egy huszonsok gyerekes csoporthoz is, ezt konkrétan a saját óvó nénink is megerősítette, mivel csoportban is teszteltük a művet, egy darab gyerek ugyanis akár a nyári szünetig piszmoghatna vele. Persze a fürdőgatyás Mikulás csak a világ túlfelén – nevezetesen Ausztráliában – divat.

Az ovis csoportban is jutott idő kipróbálni a könyvet, készültek kiszínezett rajzok, összehajtható-fára tehető 3D díszek (az óvó néninek talán ezek tetszettek a legjobban), „lapos” díszek, de többen nekivágtak némi felnőtt-segédlettel a feladványoknak is (labirintus, pontok összekötéséből kialakuló figura, „színkód” alapján színezés, tárgyak elhelyezése a képen).

Az óvó néni szerint már a kiscsoportosok is elboldogulnak az egyszerűbb színezőkkel, hajtogatókkal, bár az ő színezésük csak ritkán lesz olyan, amit szimplán esztétikai okból is szívesen teszünk a fára – aztán megmutatott két kivételt, ahol élénk, változatos színekkel és pontos munkával tett nagyon széppé a kiscsoportos korú kolléga, az egyik egy karácsonyfás-adventikoszorús-ajándékos, nem is túl egyszerű kompozíció volt.

A nagycsoportosok munkái már szinte mind szemet gyönyörködtetőre sikerültek – nekik segítség se nagyon kellett, talán a formák kivágásánál. És persze olyan is akadt, aki a „hát ezt csak összefirkáltad” stílusban dolgozott – de ha örömet okozott neki, már nagyon nem ment mellé a dolog. A maradék sablonokat és feladványokat szívesen forgatják majd a jövő évi adventi időszakban.

(meg is mutatta az elkészült műveket, egész sokat megcsináltak belőle, és kérdezte, hazavihetik-e a gyerekek, bár pár tényleg nagyon szép csillagot, dobozkát miegymást már fel is tesznek az ovis fára)

Scolar Kiadó
1990 Ft

Mesepatika

Örök mesék mai helyzetekre – egész ágazat foglalkozik ma azzal, hogy kibontsa a mesékben rejlő szimbólum-és tanulságtartalmat, vagy „célzottan” írjon ma nehezen kezelhető helyzetekre új történeteket. A Mesepatika nem új meséket gyárt a mai helyzetekre, hanem klasszikus Grimm-mesék elé illeszt olyan leírásokat, amelyekben a mese esetleg segíthet, utat mutathat, legyen szó mostohatestvéri torzsalkodásról, rejtett értékekről, hosszas küzdelem után elért sikerről, de piszkálgatnak olyan témát is, mint zaklatás, molesztálás. A mese elején található tehát a szituáció, amire a könyv szerkesztői útmutatóként kínálják az adott mesét, a végén pedig összefoglalva egyfajta „tanulság”, a nyelvezete alapján inkább a mesét olvasó és választó felnőtt számára, nem arra, hog közvetlenül a gyereknek ebben a formában olvassuk fel.

A számunkra riasztó, pszichológusok vagy kultúrtörténészek számára érdekes Grimm-történetek ebben a könyvben nem lelhetőek fel, csak azok a klasszikusok, amit tényleg bátran lehet a gyereknek mesélni, a többségét az én korosztályom klasszikus mesekönyvekből, színházi adaptációkból is ismeri. Három tanulsággal és lezáróval együtt olvasott mese után persze nem én lennék, ha nem gondolkodtam volna el arról, milyen mesét ajánlanék felnőtteknek – honi döntéshozóink számára például melegen ajánlom az Öreg halász és az aranyhal című, Puskin által is feldolgozott orosz mesét.

Officina '96 Kiadó
3699 Ft

David Carlyle: Szigetek a szélben

A történet a 2251-es évben játszódik. Az ifjú Lorenzo apjával együtt az ismeretlen betegség pusztította erdőben kétségbeesett küzdelmet folytat az idővel: a legértékesebb kincset, a vizet keresik, mivel ekkorra a bolygó vízkészlete csaknem teljesen elfogyott.

Valery 16 éves, és egy felsőbbrendű fajhoz tartozik: különleges ereje van, ami összetartja a dolgokat és lehetővé teszi Skyland létezését.

Lorenzo és Valery élete összefonódik: a régi világ egy értékes dokumentuma, amit megtalálnak, a kulcsot jelenti Skyland titkainak megfejtéséhez.

Alexandra Kiadó
2999 Ft

Rainbow Rowell: Eleanor és Park

Két rossz csillagzat alatt született fiatal története, akik elég okosak ahhoz, hogy tudják, az első szerelem szinte sohasem tart soká, de elég bátrak és elszántak ahhoz, hogy mégis megpróbálják.”

Fiatalok százezrei falják a külföldi debütálását követő másfél évben számos díjat elnyert könyvet szerte a világban, mely itthon október eleje óta kapható. A két főszereplő teljesen különböző karakter: Eleanor feltűnő külsejű, kissé duci, vörös hajú lány, Park pedig félig koreai, vékony és törékeny, és mindig feketébe öltözik.

Kapcsolatuk az iskolabuszon kezdődik, amikor Park hellyel kínálja a lányt. Innentől kezdve szép lassan bontakozik ki közöttük az első szerelem, az őszinte érzelmek pedig átjönnek az olvasóknak is. De nem csak a romantikáról szól a könyv: szerepet kap benne az elfogadás, a tolerancia, és hangsúlyos benne a zene is (1986-ot írunk). „Ez a könyv maga a csoda!” Felnőtteknek és tiniknek is ajánlott.

Scolar Kiadó
3250 Ft

Gwyneth Rees: Szuper hugi

A kislányoknak szóló könyv főszereplői Szofi és Emma, a testvérpár, akiknek különleges képességük van: életre keltik a játék babákat, megtanítják apa cipőit táncolni, vagy frizbiznek a kerti törpékkel.

Emma már érti és megfelelően képes használni erejét, húga viszont gyakran rosszalkodik képességei felhasználásával.

Szerencsére felbukkan a huncut nagyi is, akiről kiderül, hogy ő az „oka” a lányok képességeinek, tőle örökölték erejüket. Ő tanítgatja őket, hogy hogyan használják fel tudásukat okosan.

A könyv a testvéri szeretet és az elfogadás témáját dolgozza fel, ideális kötet testvéreknek, valamint nagy betűi és szellős sorai miatt olvasni nemrég megtanult lányoknak is örömet fog okozni.

Manó Könyvek
1990 Ft

Pászti Amina: Glóbi kalandjai

Mi történik bolygónkkal, ha elfeledkezünk az „egészségéről”; miért fontos a környezetvédelem; miért kell megőrizni erdeink-vizeink tisztaságát; miért gyűjtsük a szemetet szelektíven; miért fontosak az alternatív energiák? Ilyen és ehhez hasonló komoly kérdésekre kaphatunk választ Pászti Amina mesekönyvéből, a Glóbi kalandjaiból. Erősítve azt a gyerekek és felnőttek közt is népszerű szemléletet is valahol, hogy a Föld valamiképpen egy élőlény, egy bonyolult, összetett organizmus. Ebben a könyvben hajlott, néhány milliárd évnyi életkora ellenére a Föld ráadásul egy különleges "gyerekként" jelenik meg - aki néha megbetegszik, barátkozik (az állatokkal és a magányosan hüppögő piros Trabanttal vagy Supermannek öltözve igyekszik a gyerekek bizalmát és szeretetét elnyerni. Aki pedig arra is kíváncsi, hol van a Seholsincs-sziget, és miféle szerzet a kukamanó, olvassa el a könyvet!

Scolar Kiadó
2390 Ft

M. Kácsor Zoltán - Szigeti András: Az óvodakerülő úthenger

Nehezen mond az ember ilyesmit, hogy "fiús" vagy "lányos" könyv, de gyanítom, M. Kácsor Zoltán és Szigeti András könyve a fiúk közt lehet népszerű. Henger Henrik, az úthenger egy felnőttek közt gyakori problémával szembesül: ha mondjuk benzint akar csavargásaihoz, akkor bizony el kell mennie dolgozni. Először festőként próbál szerencsét, de a falak már nem mennek , csak a padló, amit le se kellett volna festeni, ezért bizony már a próbaidő alatt felmondanak neki.  De aztán szembekerül egy neki való társasággal - van köztük markoló, bobcat és taknyos (???) traktor, akik épp arra akarnák használni, amire való.  A szöveg a korosztálynak szánt könyvekhez képest hosszabb mesét kínál,  és biztos sokaknak fog tetszeni a szinte 3D hatású, Pixar-filmek világát idéző illusztrációk, amik a szöveg alatt is folytatódnak.

Scolar Kiadó
1495 Ft

Vakmacska, Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?