nagycsaládos köldökzsinórvér őssejt

Mikor a négy kisebb gyerekemet vártam, minket is megkörnyékeztek mindenféle ügynökök, akik saját portékájukat akarták eladni, vagy saját szolgáltatásukat reklámozták. Kivétel nélkül mind jól hangzott. A csodálatos babafotózás, az akárhány D-s ultrahang, amin már teljesen élethűen felfedezhető a magzat arcocskája, a különféle vitaminok, amik tuti kivédik, megelőzik a szörnyű betegségeket, a köldökzsinórvér-tároló cégek, és még nem beszéltem a bababoltok eladóiról, akik szerint nélkülözhetetlen, hogy minden baba körüli textil ugyanabból a családból származzon a lámpaernyőtől a hálózsákig. Sok dolgot megvizsgáltam, volt, amit élből elutasítottam, volt, amin elgondolkodtam, aminek utána jártam, és van, amit igénybe vettem, vagy csak kipróbáltam.

Mára ez, így 5-12 év elteltével megsokszorozódott, amivel bombázzák a várandósokat, fiatal családokat. Sok okos, hasznos, praktikus dolog könnyíti meg az anyák életét. Emlékszem, amikor először hallottam a köldökzsinórvér levételéről, épp kiderült, hogy az egyik nagyom immunhiányos. Akkoriban komolyan utána is jártam, hasznos lenne-e neki, ha a tesó vérét eltetetnénk. Aztán kifutottunk az időből. A következő terhességnél volt időm alaposan utánajárni mindennek, de nem vállaltuk be a sokszázezret a kétséges felhasználhatóságra. Azonban sohasem voltam meggyőződve arról, hogy jól döntöttem. Egyik gyereknél sem tetettük el, alapos megfontolás és utánjárás következtében döntöttünk így. Arra azonban álmomban sem gondoltam, hogy mennyire igazunk volt.

Ma olvasgattam Barátném bejegyzését a blogjában, ahol megosztotta ezt a cikket a köldökzsinórvér tárolásáról és felhasználásáról. 10-25 éves időtartamra több cég is vállalja a szakszerű levételt, tárolást, sőt, több csomagból is választhatnak a szülők. Mindegyik cég a reklámjánál használ pozitív felhasználási példákat, vannak, akik híres emberekkel, vagy celebekkel reklámoztatnak, de arról nagyon kevés szó esik, hogy vajon a sok tíz-százezer tároltból hányszor utasították vissza a felhasználást.

Az újságnak Uher Ferenc őssejtbiológus nyilatkozott a következőképpen:

„Egymillióból nagyjából egyetlen olyan ember lehet, akinél nincs ellenjavallata a saját köldökzsinórvér-őssejtek használatának.”

Sok-sok őssejttel kezelt és meggyógyult beteg futkározik a Föld színén, hisz 1968 óta alkalmazzák a csontvelőből vett őssejtek gyógyító erejét bizonyos betegségekben. A köldökzsinórvérnek több előnye is lehetne a csontvelőhöz képest, azonban Uher professzor szerint pont azok nem tudják a saját köldökzsinór vérüket használni, akiknek kéne. Ha egy csecsemőnek súlyos vérképzőrendszeri zavara van, ott a saját köldökzsinórvér is beteg, vagyis nem segítene. Sok ilyen esetben az egészséges testvérek őssejtjei azok, amik segíthetnek.

Ugyanígy a gyermekek rákos megbetegedései esetén is használnak őssejt beültetést, de amelyik gyermek rákos beteg, az magzati korból hozott károsodás miatt, és nem szerzett okok miatt betegedett meg, vagyis a köldökzsinórvér nem alkalmas segítség nekik. A másik gond, amiről a professzor beszél, az az, hogy a köldökzsinórvérben maximum egy 10 éves gyereknek elegendő őssejt található. Így viszont a 20-25 évig tárolt őssejtek az idő felében feleslegesen tárolódnak. Van-e akkor értelme sokszázezres, akár milliós költségbe is verni magukat a fiatal szülőknek?

Az bizonyos, hogy folyamatos a kutatás a biológia ezen területén is. Ha kutatási célból ajánljuk fel a gyermekünk köldökzsinórvérét, annak talán valódi, kézzelfogható haszna is van. Annak is lenne haszna, ha a saját gyerekünk egészséges őssejtjeit donorként megkaphatná más is. Egyelőre azonban még mindig inkább csak biztonsági biztosításnak, mint hasznos dolognak látszik a köldökzsinórvér-tárolás.

nagycsaládos

nagycsaládos köldökzsinórvér őssejtBezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz. 

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?