kórházteszt kórház

2014 novemberében szültem első gyermekem az Uzsoki Utcai Kórházban. Választott doktornőm és szülésznőm is volt, akihez magánrendelésre jártam a terhesgondozás alatt. A kórházban működik szülésfelkészítő tanfolyam, egy kis teremben mondják el az információkat. Én egyszer voltam, de feladtam, mert hatalmas tömeg volt, nem volt elég ülőhely stb. Azon az alkalmon nekem újdonságot nem mondtak, ha kérdésem volt, arra a dokim mindig válaszolt. Ha jól tudom, szülőszoba látogatásra is van lehetőség, de a tömeg miatt arra már végképp nem jelentkeztem, s a saját szülésznőm amúgy is mindent megmutatott, elmondott a ctg-s alkalmakkor.

A kórház pár éve felújításom esett át, a szülészete is, szerintem jó állapotban van.

Maga a szülés:

Reggel 8 körül értünk be a kórházba, miután már hajnali 4-től fájásaim voltak, és 7 körül a magzatvíz egy része is elment. Szerencséje volt a dokimnak, mert pont bent volt éjszaka ügyeletben, és a szülésznőm is, így megvártak, nem mentek már haza. Rögtön a szülőszobára kerültem (10 körül) az előkészítés (beöntés, borotválás, ja és átöltözés – a kismama magának hozza a „szülős ruháját”/hálóingét), adatok felvétele után, és délután 15 óra körül született meg a babám.

A vajúdókban is jártam a ctg-k során, azok egyszerű, pici, de kellemes helyiségek, ággyal, bordásfallal. Egy ideig még a folyosón sétáltunk a férjemmel, amikor pedig már nem bírtam, végig labdán vajúdtam, a ctg onnantól rám volt kötve, de kérésre bármikor levették, lehetett mozogni, sőt biztattak is a sétára. Én nem kaptam, de tudom, hogy „sétáló EDA-t” kaphatnak a kismamák, tehát nincsenek akkor sem ágyhoz kötve. A szülés alatt a szülésznőm volt jelen (a férjem mellett) és a doktornő csak vizsgálni jött be, kb. kétszer és a szülés végére persze.

Én előre kértem az orvosomat, hogy a szülés folyamán és a kórházi időszak alatt is csak ő vizsgáljon, és ezt el is fogadta, be is tartotta. A szülés közben más szülésznőkkel és személyzettel is „találkoztam”, akik meglepetésemre ismeretlenül is biztattak, hogy jól csinálom, csak így tovább. Egyébként egyszerre egy ember lehet bent a kismamával. (Az apának/ vagy kísérőnek pedig meg kell vennie a folyosón található automatából a kórházi beöltözős szettet.) A beöntést, oxitocint, gátmetszést a protokoll szerint általában (főleg első szülő nők) mindenki kapja. Kitolásra csak a szülőágyon van lehetőség.

A születése után pár percre rám tették a babám, majd elvitték lemérni, felöltöztetni és odaadták az apukájának. A babákat tényleg csak lemérik, letörölgetik és öltöztetik (nem mosdatják, nem dugnak le csöveket és egyebeket a szájukba, orrukba stb.) (A szülést követő szintén protokoll szerinti tisztító küretet én nem kértem, a doktornőm a problémamentesség okán ezt jóváhagyta, de figyelmeztetett, hogy ezért nagyobb vérzéssel kell majd számolnom. Nem volt a későbbiekben problémám.) A szülőszobán maradt még a kiscsalád 1-2 órát, a babát segítettek mellre tenni. Ezután, míg a babát elvitték melegedni, segített a szülésznőm lemosakodni, zuhanyozni, felöltözni, és elvittek a szobámba. A következő órákban a nővérek még néhányszor rám néztek, segítettek pisilni, mert nagyon szédültem, adtak fájdalomcsillapítót stb., szóval nem mondhatom, hogy nem segítettek.

A hazamenetel csak a szülést követő negyedik napon történhetett meg, a reggeli vizit után.

A négyágyas szobák elég tágasak, mindegyikhez saját fürdő és vécé tartozik, illetve a szobában van hűtő, pelenkázó és zárható szekrények is. A folyosón van teakonyha mikróval.  Minden nap takarítottak és a szemetet is elvitték. Ezzel a részével nekem nem volt problémám. (A kórházi vaságyak viszont az agyamra mentek. És a hajnali hőmérőzés is.) Az étel menzakaja minőségű, szerintem abban a pár napban ki lehet bírni, de a szülészetről könnyen megközelíthető jó kis büfével lehet pótolni az esetleges éhezést/szomjazást.

A csecsemősök, nővérek között volt egy-két morcos alkat, de összességében mindig segítettek, ha kérdeztem, kértem valamit. Szülést követően felajánlották, hogy megmutatják a pelenkázást és a köldökcsonk kezelését is. A gyerekorvos a napi vizitnél körbement a kismamáknál, és elmondta, hogy mi a helyzet a babájával, vesztett-e súlyából, milyen oltást kapott, milyen vizsgálatokon esett át. Nagyon kedves volt, minden kérdésre részletesen válaszolt. Kiemelném, hogy a kórházban La Leche Liga szoptatási tanácsadó működik, akinek a dolgozói rettentő odaadással és türelemmel minden nap végigmennek a szobákon és segítenek a szoptatásban, ha kell, akár órákon keresztül.

A babákat napi kétszer kellett „leadni” kb. egy órára a csecsemősöknek, (babafürdés és vizit idejére) egyébként egész nap velünk voltak. Első este még végig benn voltak a csecsemősöknél, ezt javasolták, hogy tudjanak a frissen szülők pihenni (természetesen nem aludtam egy percet sem egész éjszaka), és ilyenkor még a babákat is megfigyelik. Ha valaki pihenni szeretne, bármikor leadhatja a babáját a csecsemősöknek, éjszaka is lehet nekik csengetni. A szoptatás támogatása érdekében nem adnak tápszert alapból a babáknak, max. vizet. A baba mellé, a kis hordozójába mindig kellett pelust, váltóruhát, takarót és esetleg cumisüveget rakni. Meleg sapit azonban mindenképp vinni kell a babáknak (főleg télen), mert rendszerint azelőtt szellőztettek a folyosón, amikor reggel vinni kellett őket a csecsemősökhöz.

A látogatásban személy szerint nem igazán tetszett, hogy bárki bejöhet a folyosóra, ahonnan a szobák nyíltak, minden nap nagy tömeg volt. Napi kétszer van látogatási idő. Viszont a folyosókon kézfertőtlenítő mindenkinek elérhető.

A kórház honlapján lehet még tájékozódni az érdeklődőknek, a szülésfelkészítők időpontjai is elérhetőek, illetve az újszülöttekről készült első fotók adatbázisa is megtalálható. (Egy képet ingyen készítenek a babákról, amit papír formátumban is megkap mindenki.)

Összességében jó élményekkel távoztam, bár a kórházban pihenni nem tudtam, és hosszúnak is találtam a négy napot. A következő szülésemkor is ezt a kórházat választanám, de ugyanúgy fogadnék orvost és szülésznőt is. A kórházat mondhatjuk bababarátnak, hiszen „rooming in” van és a szoptatás támogatása is jellemző, de a szüléssel kapcsolatosan még nagyon erősek a hagyományos nézetek és eljárások.

Uzsoki Utcai Kórház

szülés ideje: 2014 november
pontszám: 10/7

paszuly

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?