Ti mit csináltok hétvégén? Én a kőbányai babaruhabörzén fogok babaruhát, szoptatós könyveket, játszószőnyeget és miegyebet árulni délelőtt, gyertek és vegyetek lomokat tőlem vagy bárki mástól, vagy nézzétek meg a gyerekprogramokat. De ha mégsem a négy fal közt töltenétek a napsütésesnek ígérkező hétvégét, akkor is van bőven hová menni.

Szombaton tartják például a kisvasutak napját, az Országos Kisvasúti Napon 2012. szeptember 08-án (szombaton) a Mátravasút Lajosháza - Szalajkaház vonalszakaszon próbaüzem keretében megindítják a menetrend szerinti személyforgalmat. Aki eljut oda, ugyan írja már meg, van-e már a nyáron kiszáradt Fátyol-vízesésben víz. (közben szóltak, hogy az még arrébb van, ettől még érdekelne, bár a kisvasút nem visz odáig)

A nap programja:

  • 09:30 órakor megnyitó ünnepség Gyöngyös állomáson.
  • 09:50- kor az ünnepi különvonat indulása Gyöngyösről. A várható gyöngyösi visszaérkezés 12:00 – 12:30 óra. Az ünnepi vonaton meglepetés kedveskednek az utasok részére.
  • 14:00 órakor Szalajkaházon számháború, 16:00 órakor „kincskereső túra” a József Attila Forráshoz.
  • 19:00 órakor indul Gyöngyös állomásról a „tűzijátéknéző vonat nyitott és fedett kocsikkal a vadregényes esti erdőben, a galyai csúcs alatt található Szalajkaház állomásra. 20:00 órakor Szalajkaházon „hatalmas”tűzijáték. A tűzijátékot követően visszautazás Gyöngyösre.

A délelőtti ünnepi különvonatra és az esti tűzijáték-néző vonatra –a férőhelyek korlátozottsága miatt- előzetes regisztrációt is elfogadnak a 37/312-447-es telefonon.  A díjmentes részvételi jegyeket legkésőbb 30 perccel a vonat indulása előtt át kell venni!

Valamennyi vonat normál (nem emelt díjas) menetjeggyel vehető igénybe. A programoknak külön költsége nincs a vonattal utazók részére! Ezen ünnepi alkalomból minden felnőtt kíséretében egy 18 év alatti fiatal díjmentesen utazhat a szalajkaházi vasútvonalon. A tervek szerint a weboldalon található menetrend alapján a próbaüzem folytatódik, tehát minden szombaton és vasárnap lehet majd az új szakaszon kisvonatozni.

Királyréten is gazdag programmal várják a kisvasútkedvelőket: 8-án 11órától -től színpadi előadások (köztük Kolompos koncert és mesemondás) és kisvasút-kiállítás, erdei tanösvény és kézműves bemutató is lesz. A vonatok óránként járnak Kismaros és Királyrét közt reggel 9-től este 18 óráig (Királyrétről 18.38-kor indul vissza az utolsó szerelvény).

Budapesten a csodaszépen megújult Füvészkertben (eddig sem volt csúnya, de most tényleg gyönyörű, elkészült végre a Pálmaház is) kaktusz és pozsgás-kiállítás lesz. A szervezők (Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete) Madagaszkár csodáit ígérik: közleményük szerint Madagaszkár igazi botanikai eldorádó egy letűnt világból, a növények 40 százaléka már az őskontinens, a Gondwana időszakában is jelen volt és az évmilliók folyamán alkalmazkodott a környezeti változásokhoz, így a rettentően száraz éghajlathoz is. A kiállítást szeptember 7-9 közt lehet megnézni a Füvészkertben, 9 és 18 óra közt.  Belépők: Felnőtt: 800 ft, diák/nyugdíjas: 350 ft.

Nekünk már összejött a gyerekbelépőre való italos kartonmennyiség egy állatkerti látogatáshoz is, ezen a hétvégén lehet ugye tíz italos kartonért bevinni a gyereket a budapesti Állatkertbe. Én időben szóltam.

Nagyobb gyereknek és felnőtteknek érdekes program lehet a Millenárison a Nyelvparádé  ahol nyelvtanulási lehetőségek közt böngészhetünk. Idén először lesz Gyerekszáj-szekció, ahol a szülők segítséget kapnak gyermekük nyelvoktatásához. A kicsik részt vehetnek több foglalkozáson, kipróbálhatnak több nyelvet, több módszert is, de  ingyenes gyermekfelügyelet is igénybe vehető. A rendezvény kerekesszékkel is látogatható. A két galérián az Afrikai Napok és a Latin-amerikai Napok színes kulturális programja várja az érdeklődőket.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének korábbi és mostani közleményei alapján nyelvtudás tekintetében körülbelül az utolsó helyen csücsülünk az Unióban, de hát innen szép nyerni, ugye. Ezen az elkeserítő helyzeten kíván változtatni az országosan szervezett Nyelvtudás Hete programsorozat, amely ebben az évben magában foglalja – többek között – a 13. Nyelvparádét és a Nyelvtudás Napját is.  A 2012. szeptember 7-15-ig tartó esemény célja, hogy egyrészt minél több ember felismerje a nyelvtudás szükségességét, másrészt, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő nyelvtanulási megoldást. 

A programsorozathoz a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE), a minőségi nyelvoktatást nyújtó magyarországi nyelviskolákat tömörítő szervezet is csatlakozott, és az ország mintegy 50 pontján szervez nyelvi és kulturális programokat. További információ: www.nyelvparade.hu és www.nyelvtudasnapja.hu.

És ha már a Millenárison jár valaki, ki ne hagyja a Csodák Palotáját. Annál is inkább, mert a Népszabadság friss értesülése szerint menniük kell onnan, még októberben, és lehet, hogy csak jövőre nyitnak ki majd újra, isten tudja hol. Vajon kinek nem fontos a gyerekek játékos természettudományos oktatása, és kinek kell a helyük?

Frissítés: ezen a hétvégén rendezik a már hagyományosnak nevezhető Kertivasút-bemutatót a Vasúttörténeti Parkban (apró vonatok, amire azért akár egy felnőtt is felcsüccsenhet, sőt, a gőzmozdony még gőzt is ereget magából), Kőbányán pedig a KÖSZI-ben és a ház előtti Rottenbiller parkban Kőrösi Csoma Sándor életútja köré szervezik idén szobaton a VI. Mesefesztivált, amely keretében idén is bemutatják, hogy milyen meséket és illusztrációkat küldtek a nyilvános pályázatra a gyerekek és a felnőttek. A korábbi pályázatokra érkezett mesék digitális mesekönyben voltak olvashatóak, remélhetően idén sem lesz másként.


 Vakmacska