Fogy a Magyar! Egymillió gyerekre van szükség! Ki ne hallotta volna ezeket a szólamokat?

A KSH adatai szerint csökken a népesség. Ne izguljon senki, a csökkenés nem fog megállni, ha a törvényhozókon múlik. Hogy miért? Nos, hiába osztogatnak dekoratív ajtódíszeket, ha a gyermeket tervező, gyermeket vállaló fiatalokat egyre-másra lehetetlenítik el. A  Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett módosítása szerint a jövőben nem jár felmondási védelem a lombikprogram résztvevőinek és azoknak, akiknek 3 év alatti a gyereke, fel lehet mondani. A védelmi időszak alatt is lehetne közölni a felmondást. Megszűnne a jelenlegi 15, illetve 30 napos türelmi idő, míg nem lehetett kirúgni a gyesről visszatért munkavállalót. A felmondási idő a védelmi időszak leteltének napján egyből elkezdődik majd. (A felmondási időre vonatkozó szabályok nem változnak. Ez alapesetben 30 nap, de a munkáltatónál eltöltött évekkel arányosan hosszabbodik.)

 

Az indoklás elég cinikus. Az anyag szerint a munkáltatók így is, úgy is megszabadultak a gyermekesektől, csak rendkívüli felmondással, amit esetenként indokolatlanul alkalmaztak. Világos. Akkor legyen legalizálva, hogy gyakorlatilag úgy mész el szülni, hogy ki vagy rúgva. Szép! Így nemcsak hogy a közelmúlt intézkedései nyomán a szülési szabadságuk alatt felhalmozódó, majd kivehető szabadságuk csökkent a felére, de ezen tervezet alapján se szó, se beszéd ki is rúghatnak már a gyes leteltének másnapjától.

A lombikprogramban résztvevőket azért nem kívánják tovább védeni, mert úgy vélik, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés időtartama nem meghatározható.

Ezen a ponton csupa csúnya szó jutott eszembe, ezeket inkább nem írom le. Köszönjük a legújabb családbarát intézkedést! Szerintem még várhatunk az egymillió új magyarra egy ideig.

Ajtódíszek helyett inkább munkajogi védelmet kérnénk! Reális esélyt arra, hogy aki gyereket vállal ne vágja el magát végleg a munkahelyén. Ne kelljen választani a karrier és a gyerek között. Bölcsődei helyeket. Biztos óvodai férőhelyeket. Nem szólamokat és jelszavakat, mert azokból nem lakik jól az ember. Ha ez a tervezet valóra válik, egyértelmű lesz, hogy a kormány egykori ígéretei a családbarát kormányzásról üresebbek, és gyorsabban pukkannak ki, mint egy lufi.

 

Center