Tele az ország a hírrel. Egy magyar tinédzser öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni az iskolai zaklatásokat. És jön a nép. Ki a hibás? Rögtön vannak bűnbakok. Hol volt a tanár? Mit csinált az osztályfőnök? Miért nem ment be az iskolába a szülő? Hát igen, ez a vége, ha nem beszélget a szülője a gyerekkel! És sorolhatnám a rengeteg komment összefoglalóját. DE!

Kezdjünk el icipicit gondolkodni! Nem kell hangosan, semmit sem kell bevallani, csak annyit tegyünk meg, hogy első szóra ne hallgattassuk el a lelkiismeretünket!

Ki az oka egy biciklis balesetnek? Az autós szerint a biciklis, a biciklis szerint az autós, a néző szerint az, aki odarendelte a biciklisávot, ami az autós szerint rossz, a biciklis szerint na végre, a gyalogos szerint akkor miért száguldoznak még a járdán… Vagyis a bűnös a másik mindig. Olyan nincs, hogy elnézést kérek, figyelmetlen voltam. Sem kicsiben, sem nagyban. De én nem a biciklisekről szeretnék írni.

Megyünk az autóval akárhova. Mit hall a gyerek? Az a béna mazsola mit keres a forgalomban? Haladjunk már! Hogy milyen bolond száguldozók vannak! Na ja, hisz BMW-t tett a sors/Jóisten/apuka/bárki világnézetünk alapján a BMW-s feneke alá! Ilyenek a BMW-sek! De én nem az autósokról szeretnék írni.

Édes kisfiam! Mi a ménkűtől van ennyi egyesed matematikából? Az a gazember tanár nem magyaráz elég jól. Bizonyára nem a katedrára való. Bezzeg régen nem voltak ilyen csapnivalóak a tanárok! Tudtak rendet és fegyelmet tartani, és tudtak jól magyarázni. Még az én fejembe is úgy beleverték a tudnivalót, hogy még ma is emlékszem rá. De én nem a matektanárokról akarok írni.

Felháborító, hogy erőltetik ezt az oltást! Pedig kísérleti, nincs igazán letesztelve, hisz ennyi idő alatt nem is lehet. Azt a vacak kínait nyomta tripla áron! Aztán most itt a baj. Nem is véd. Bezzeg a Pfizer! Áh, az se jobb. A szomszédom mesélte, hogy az édesanyjának a telekszomszédja megkapta és két hétig az ágyból se tudott kikelni, úgy fájt utána a térde. Pedig, ha nem lesz elég nagy az átoltottság, bizony megint jön a maszk meg a sulibezárás. De én nem az oltásról szeretnék írni.

És otthon folyik, hogy a munkahelyen kinek milyen a főnöke, kollégája, ki mit rontott el, ki nézett ferde szemmel, kivel jobb vigyázni és kinél érdemes bevágódni. De én nem a munkahelyi konfliktusokról beszélek.

Óh, és épp most estünk egymásnak a Pride kapcsán. Hogy minek kell azokat a gusztustalan buzikat mutogatni! Hagy már, nem is gusztustalanok, csak más a nemi identitásuk. Csak ne mutogassák! Élje mindenki otthon az identitását, én senkiére se vagyok kíváncsi. Aztán kézen fogja a párját, mert az heteróknál természetes, sőt csókolózik a metrón is, mert az is természetes, csak azok a buzik tűnjenek szem elől. De én nem a szexuális irányultságról szeretnék írni.

A napokban meghalt egy 16 éves gyermek. Csak azért vetett véget az életének, mert az osztálytársak otthon jól megtanulták, hogy valakit gyűlölni kell. Így látták otthon. Fent vázoltam néhány esetet, ami elhangozhat. És ne mondd, hogy nálatok mindenki toleráns! És ne mondd, hogy te mindenkit elviselsz! Mert én is itt olvasgatok és bizony mi, pedigrés anyukák is jól meg tudjuk mondani a tutit toleranciaügyben.

No, most jött el az ideje, hogy csendben, csak magadban gondold végig, te mit tanítasz a gyerekednek? Mert ahogy te megnyilatkozol, bizony azt tanítod. Nem a száddal nevelsz: „Édes kincsem, mindenkit el kell fogadni olyannak, amilyen”, hanem a tetteiddel és a megnyilvánulásaiddal. Nem hiszem, hogy annak az iskolának a diákjai otthon azt hallották, hogy ha ilyen, olyan X, Y, vagy Z, közösítsétek ki, gúnyoljátok, alázzátok meg. De mivel otthon ők is kritikát kritikára halmozva hallanak, ők is megengedték maguknak ezt a viselkedést. És a te gyereked, kedves olvasó? Vajon megengedné magának ezt a viselkedést?

Kérlek, erre a kérdésre ne válaszolj itt! Egyrészt nem tudhatod biztosan a választ, másrészt semmi szükség álszent megjegyzésekre. Csak arra kérlek, nézz magadba, és csak magadnak, csak bent a fejedben gondold végig, és hagyd, hogy cselekedetekké váljon a változás, ha szükség van rá!

nagycsaládos